11 alternative gratuite la sistemele de operare Windows

vineri, ianuarie 1, 2021 17:57
Posted in category IT

Chrome OSWindows costă prea mult? Iată câteva sisteme de operare alternative gratuite. Linux este doar începutul!

Aveți nevoie de un nou sistem de operare care să fie gratuit? S-ar putea să fi auzit despre Linux, alternativa gratuită și open source la Windows. Dar există multe alte sisteme de operare gratuite pentru laptop-uri și desktop-uri. Capabile să îndeplinească sarcini standard pe computer, aceste sisteme de operare gratuite sunt alternative la sistemele de operare Windows ce merită atenţie.

  1. Linux: cea mai bună alternativă Windows. Linux este gratuit, disponibil pe scară largă și are hectare întregi de ghiduri online, ceea ce îl face alegerea evidentă. Și aceasta este frumusețea Linux: va funcționa literalmente pe orice. Dacă sunteți în căutarea unei alternative gratuite la Windows, încercați Linux Mint, în prezent cel mai popular sistem de operare Linux. Iar dacă doriţi să deţineţi un Mac, puteţi încerca Elementary OS. Pe scurt, Linux este alternativa gratuită numărul unu la Windows din simplul motiv că este uimitor.
  2. Chrome OS. În anumite privințe, aceasta este o altă alegere evidentă. Sistemul de operare Chrome, de la Google, este disponibil pe mai multe laptopuri low-cost și unele laptopuri de ultimă generație, cunoscute sub numele de Chromebook-uri. De asemenea, este disponibil pentru descărcare gratuită, adecvat pentru instalarea pe hardware-ul vechi. Ușor și cu accent pe cloud computing, sistemul de operare Chrome este excelent pentru navigarea pe web, rețelele sociale și procesarea textelor. Este mai puțin impresionant la redarea media, în timp ce editarea media depășește capacitățile sale. Jocurile sunt posibile prin intermediul aplicațiilor web și al serviciilor de streaming, cum ar fi Google Stadia. Dacă căutați ceva ușor de utilizat, sistemul de operare Chrome este un sistem de operare gratuit bun pentru PC-uri.
  3. FreeBSD. Mulți cred că FreeBSD este doar o altă distribuție Linux. În timp ce împărtășește rădăcinile Linux de tip Unix, FreeBSD este versiunea modernă, open source a Berkeley Software Distribution (BSD). FreeBSD poate fi considerat o rudă a Linux-ului și codul său poate fi găsit în multe locuri. Acestea includ sistemul de operare Apple MacOS și Sony PlayStation 4. În general, FreeBSD este un sistem de operare de încredere pentru servere și desktopuri. Deși nu este livrat în mod implicit cu un mediu desktop, există suport pentru desktop-urile GNOME, KDE și Xfce. FreeBSD este de interes pentru cei cu probleme de securitate și confidențialitate, oferind îmbunătățiri dezvoltate de proiectul TrustedBSD. Acest lucru are sprijinul McAfee, DARPA, Google, Universitatea din Cambridge (Computer Laboratory), Apple și multe altele.
  4. FreeDOS: Free Disk Operating System Based on MS-DOS. Majoritatea sistemelor de operare moderne sunt construite în jurul conceptului de multitasking. FreeDOS este diferit: se bazează pe predecesorul Windows, MS-DOS. Un sistem de operare gratuit cu suport pentru jocuri și aplicații mai vechi, FreeDOS poate fi ușor conectat la rețeaua dvs. În plus, pot fi instalate diverse pachete software, de la instrumente pentru a îmbunătăți experiența clasică DOS, până la aplicații și jocuri. FreeDOS este la fel de util pentru productivitate, precum și pentru recuperarea datelor vechi. Nu contează dacă dețineți un desktop modern, o platformă mai veche sau îl rulați într-o mașină virtuală. FreeDOS este o opțiune excelentă dacă sunteți în căutarea unei experiențe mai tradiționale care să amintească de computere din anii ’80 / ’90.
  5. illumos este o altă alternativă Windows gratuită bazată pe UNIX. illumos se bazează pe OpenSolaris, un sistem de operare abandonat de Oracle în 2009. Bazat pe BSD și System V Release 4 (SVR4), nucleul illumos este inima multor ramificaţii OpenSolaris. Acest lucru nu este diferit de modul în care nucleul Linux se găsește în fiecare distribuție Linux. Ca urmare, sunt disponibile multe distribuții de illumos. Cel mai popular este probabil OpenIndiana, care apare în videoclipul însoțitor.
  6. ReactOS, The Free Windows Clone Operating System. Dacă discuțiile despre alternativele Linux și UNIX vi se par dificile, considerați ReactOS ca alternativa la Windows. Lansat inițial în 1996 ca proiect de clonare Windows 95, site-ul oficial afirmă că „scopul final al ReactOS este să vă permită să eliminați Windows și să instalați ReactOS fără ca utilizatorul final să observe această modificare”. Pe scurt, scopul este ca tu să poți continua să folosești computerul așa cum ai făcut înainte. ReactOS are peste 9 milioane de linii de cod și este open source. Cu toate acestea, ReactOS se află în etapa alfa de ceva timp. În timp ce unele aplicații precum Adobe Reader vor rula pe ReactOS, multe nu o vor face. Este ușor, totuși, necesită doar 500 MB de spațiu pe hard disk și 96 MB de RAM pentru a rula. Într-o zi, ReactOS ar putea fi o alternativă perfectă, gratuită la Windows, dar până atunci, este disponibil pentru evaluarea dvs. Instalați-l de pe CD-ul de boot sau rulați LiveCD pe sistemul dvs. de operare existent.
  7. Haiku. Haiku este gratuit și open source și a fost lansat pentru prima dată în 2001. De atunci, acest sistem de operare gratuit a fost în continuă dezvoltare și rulează diverse aplicații. Unele despre care veți fi auzit, cum ar fi VLC Media Player și Quake. Haiku va rula, de asemenea, aplicații din sistemul de operare BeOS abandonat. Dacă sunteți în căutarea unei alternative gratuite la Windows, cu siguranță merită să vă uitați la Haiku.
  8. MorphOS este un sistem de operare asemănător Amiga, bazat pe PC-urile din anii 80/90 și disponibil pentru PowerPC și dispozitive similare. Deși șansele ca un PC cu Windows vechi să aibă un procesor PowerPC sunt mici, Mac-urile vechi vor rula MorphOS. Cu toate acestea, dacă experiența dvs. pe Mac s-a încheiat odată cu adoptarea de către Apple a procesorelor x86, această alternativă ar putea fi utilă. E timpul să dezgropăm vechiul iMac, Mac Mini sau Power Mac!
  9. A Free Alternative Operating System: AROS. AROS este un sistem de operare gratuit cu o moștenire similară cu MorphOS, dar proiectat pentru sistemele x86. Aceasta înseamnă că ar trebui să ruleze pe orice computer. În anumite privințe, computerul sau laptopul se transformă într-un computer Amiga modern, capabil să ruleze software vechi și nou. Rețineți, totuși, că nu veți putea citi discurile vechi Amiga pe un computer modern, chiar și cu o unitate de 3,5 inci. Chiar și așa, este alternativă interesantă la Windows. Încercați versiunea Live CD a AROS pentru a obține o imagine a acestui sistem de operare gratuit pentru computere.
  10. MenuetOS. Disponibil pentru hardware pe 32 și 64 de biți, MenuetOS este un sistem de operare care poate fi instalat de pe o singură dischetă de 1,4 MB. Incredibil, include un desktop GUI complet, un browser, un player media și o foaie de calcul preinstalată. Construit cu limbaj de asamblare, MenuetOS oferă, de asemenea, suport pentru camere web USB și gestionează rezoluții de până la 1920×1080 (16 milioane de culori).
  11. RISC OS. Sistemul de operare RISC oferă utilizatorului o experiență funcțională de desktop. Sunt disponibile toate aplicațiile de care aveți nevoie pentru a fi productivi, de la procesoare de text la editori de imagini. Este un sistem de operare neobișnuit, la fel de diferit de Windows ca Linux, dar merită încercat dacă aveți nevoie de un sistem de operare gratuit. RISC OS este dezvoltat de RISCOS Ltd și de comunitatea deschisă RISC OS. O nouă versiune a sistemului de operare RISC, Cloverleaf, este în curs de dezvoltare [https://riscoscloverleaf.com/].

Sursa informaţiilor

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu