35 de ani cu Microsoft Windows: să ne amintim de Windows 1.0, prima variantă a sistemului de operare Windows

sâmbătă, noiembrie 21, 2020 10:02
Posted in category IT

Windows 1.0În timp ce în România comunistă a anului 1985, ca şi în mai toate ţările din lagărul comunist, aflate sub controlul Moscovei, se murea în tăcere din cauza cenzurii, izolării, teroarei Securităţii etc., în România ajutorului de cizmar Nicolae Ceauşescu, ultimul dictator stalinist al Europei, adăugându-se foamea, frigul, lipsa curentului electric etc., ei bine, în acel an 1985, compania lui Bill Gates, Microsoft, lansa pe piaţă, la 20 noiembrie 1985, Windows 1.0, care funcţiona pe MS-DOS. Aşa a început drumul spre celebritate al sistemului de operare Windows, cel mai popular sistem de operare desktop din lume.

La începutul anilor ’80, presa de specialitate considera interfețele grafice de utilizator (GUI) bazate pe mouse și multitasking ca pe un lucru nou. Atunci apariţia unor astfel de interfeţe grafice (bazate pe imagini), a fost similară cu nebunia actuală în ce priveşte realitatea augmentată și rețelele neuronale. La acea vreme, în anii 1970, era mult mai cunoscută activitatea Xerox pe computerul Alto de la PARC. O versiune comercială a acestei tehnologii, Xerox Star, a fost livrată în 1981.

Pe măsură ce pe computerele personale s-au îmbunătățit viteza procesorului și memoria, a devenit posibil ca modelele cu costuri mai mici să ruleze interfețe grafice, ceea ce a condus la o mai mare apropiere a computerelor de utilizatorul obişnuit. În 1983, Apple a lansat computerul Apple Lisa de 10.000 de dolari pe bază de mouse. Între timp, au început să apară GUI mai puțin costisitoare, bazate pe computerele IBM (precum Visi-On).

Tendința generală către GUI din domeniul incipient al IT-ului din acea perioadă, a determinat Microsoft să înceapă să lucreze la un precursor experimental pentru Windows încă din 1981. Cu toate acestea, proiectul a fost lansat oficial câțiva ani mai târziu, în 1983, iar brand-ul Windows a apărut pentru prima dată în presă.

Windows 1.0

Au mai trecut doi ani, a venit un nou manager de proiect (Tandy Trower) şi Windows 1.01 a fost lansat în 1985, fiind puţin remarcat în presa acelor vremuri (nu prea a făcut valuri). Cu toate acestea, acea primă versiune a pus bazele viitorului Microsoft.

Pentru a utiliza Windows 1.0, se achiziţiona o copie a software-ului. Apoi, se instala pe un hard disk în interiorul computerului sau putea fi rulat de pe două dischete. Windows 1.0 nu era un sistem de operare autonom. Mai degrabă, a fost un mediu de aplicație grafică ce a funcționat pe partea de MS-DOS.

Windows 1.0 accepta grafică CGA, Hercules sau EGA. Se putea utiliza, de asemenea, un număr modele de mouse care se aflau pe piață la acel moment, inclusiv modele de la Microsoft. Totuși, nu era necesar un mouse. Așa cum poți astăzi să foloseşti Windows-ul în totalitate prin comenzi de la tastatură. După pornire, dacă se dorea lansarea Windows-ului, trebuia tastat „win” la promptul MS-DOS.

Windows 1.0

Windows 1.01 a fost prima versiune publică a Windows. Comparativ cu versiunile care au urmat, Windows 1.01 a reprezentat un mediu grafic destul de primitiv. Acesta a inclus un simplu lansator de programe și un manager de fișiere numit MS-DOS Executive, acesta fiind o listă de nume de fișiere, listă ce cuprindea doar numele fişierulu, fără iconiţe sau pictograme.

Windows 1.0

Dacă se făcea click pe un fișier EXE în MS-DOS Executive, programul se deschidea ca fereastră a aplicației. Fereastră ce putea fi maximizată sau minimizată, utilizând funcțiile Zoom sau respectiv Icon.

Dacă era minimizată, aplicaţia era reprezentată de o pictogramă pe o bară de sarcini simplă, care se întindea în partea de jos a ecranului. În orice moment, se putea face dublu click pe pictograma din bara de activități pentru a deschide din nou acea fereastră.

Windows 1.0

Windows 1.0 a inclus, de asemenea, mai multe aplicații de bază, inclusiv Calendar, Clock, Clipboard, Cardfile, Terminal, Notepad, Write și Paint. Notepad avea o funcție simplă, adecvată, iar Paint suporta doar grafica monocromă.

De asemenea, software-ul putea teoretic rula programe MS-DOS într-o fereastră, dar puține aplicații DOS cu o singură sarcină s-au comportat corect în acest nou mediu multitasking.

Windows 1.0

Spre deosebire de versiunile ulterioare ale Windows (și ale sistemului de operare Macintosh), Windows 1.0 nu acceptă suprapunerea ferestrelor. În schimb, ferestrele puteau fi placate una lângă alta pe ecran, iar conținutul lor se redimensiona, automat pentru a se potrivi spațiului disponibil.

Conform multor site-uri de istorie Windows, Microsoft a luat această decizie pentru a evita asemănările cu MacOS. Cu toate acestea, potrivit lui Trower, ar fi putut fi doar preferința unui manager de proiect anterior și nu a existat timp să-l schimbe înainte de expediere.

Deși este primitiv în conformitate cu standardele de astăzi, Windows 1.0 a fost încă un început impresionant, având în vedere computerele cu putere redusă care-l puteau rula în acel moment. Windows 1.0 a pus bazele pentru extinderea viitoare a conceptului. În plus, unele dintre inovațiile sale au începutul viitoarelor caracteristici Windows de succes, inclusiv bara de activități introdusă în Windows 95.

Reversi – primul joc Windows

Windows 1.0

Windows 1.0 a fost livrat împreună cu primul joc Windows lansat vreodată în comerț: Reversi. Acest joc de strategie a fost programat de Chris Peters la Microsoft doar ca un exercițiu experimental. Cu toate acestea, ulterior a fost inclus în versiunea Windows 1.0 ca parte a unui set de aplicații încorporate.

Reversi se bazează pe Othello și are patru niveluri. Din păcate, este, de asemenea, extrem de dificil. Nu a câștigat la fel de mulți fani ca elementele de bază ale jocurilor Windows, precum Solitaire și Minesweeper. Cu toate acestea, Reversi a fost livrat odată cu Windows până la versiunea 3.0 în 1990.

Foarte puține jocuri comerciale au fost lansate vreodată pentru Windows 1.0. De fapt, singurul pe care îl știm este Balance of Power, jocul de strategie geopolitică creat de legendarul designer, Chris Crawford. Acest lucru ar putea face din Balance of Power al doilea joc oficial Windows, dacă nu le numărăm şi pe cele interne dezvoltate la Microsoft, cum ar fi Puzzle și jocul de șah.

Windows 1.0

În următorii câțiva ani, dezvoltatorii au lansat mai multe jocuri shareware pentru Windows, dar care se pot număra pe degetele de la cele două mâini. Este posibil ca pentru Windows să nu fi avut loc o altă lansare a unui joc ce trebuia achiziţionat, până în 1991 (Battle Chess pentru Windows 3.0).

Windows 1.0 a primit un răspuns călduț din partea presei când a fost lansat. După ce a fost anunțat pentru prima dată în 1983, presa a scris despre Windows abia peste doi ani. În plus, alte sisteme de tip “ferestre” pentru PC-uri și sistemul de operare Macintosh l-au depășit în stil și capabilități, în acea perioadă.

În 1985, mouse-urile pentru PC erau, de asemenea, accesorii scumpe. Având în vedere lipsa de aplicații disponibile pentru Windows, nu a existat nici o aplicație foarte cunoscută care să conducă la adoptarea, în acel moment, a Windows-ului. Nici programele Microsoft Word și Excel nu au fost livrate pentru Windows în acel an, aceasta întâmplându-se abia peste un an.

Cu toate acestea, Windows 1.0 a fost un prim pas important într-o nouă gamă imensă de produse, chiar dacă Microsoft nu și-a dat seama în acel moment. De atunci, am văzut cel puțin o duzină de versiuni majore de Windows, de la Windows 2.0 la Windows 10. Fără a mai pune la socoteală sistemele de operare pentru terminalele mobile lansate de Microsoft, cum ar fi Windows XP Tablet Edition și Windows Phone.

Windows este încă o afacere uriaşă pentru Microsoft și totul a început acum 35 de ani cu Windows 1.01. Credeți sau nu, Microsoft a continuat să accepte Windows 1.0 Standard Edition până la 31 decembrie 2001 – la 16 ani de la lansare, făcându-l cea mai lungă versiune de Windows de până acum.

Cum să rulați Windows 1.0 în browserul dumneavoastră

Doriți să încercați Windows 1.0? Este la fel de ușor ca și vizitarea site-ului PCjs Machines, unde veți găsi o emulare completă a unui computer IBM care rulează Windows 1.0 în JavaScript.

Este demn de remarcat faptul că simularea PCjs pentru Windows 1.0 are un aspect ghemuit pe ecranele moderne. Acest lucru se datorează faptului că afișează o fereastră EGA de 640 x 350 cu pixeli pătrati. În trecut, acest lucru s-ar fi întins la un raport de ecran de 4: 3, ca un monitor CRT tradițional. Toate imaginile noastre Windows 1.0 de mai sus au fost ajustate pentru a se potrivi cu modul în care ar fi apărut inițial pe hardware-ul vintage.

În timp ce utilizați simularea Windows, încercați să rulați Paint sau să jucați ceva Reversi. Veți vedea cât de departe am ajuns.

La mulți ani, Windows!

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu