5 lucruri pe care sa nu le faceti atunci cand folositi prelungitoare

miercuri, iunie 3, 2020 17:21
Posted in category Diverse

Priza InternetPrelungitorul electric poate fi considerat un lucru indispensabil. Ce gospodarie nu are cel putin 2 prelungitoare? Probabil sunt foarte putine astfel de gospodarii. Si totusi,aceste prelungitoare trebuie folosite cu grija si responsabilitate maxima. Asta pentru ca o mare parte din incendiile din tara sunt cauzate de electricitate. Si este aproape inevitabil ca printre aceste incendii sa nu gasim un prelungitor sau o priza care a luat foc din cauza unui asemenea dispozitiv utilizat necorespunzator.

Deci de ce este posibil ca o sursa de alimentare sa fie periculoasa? Ei bine, da, in special daca nu tineti cont de puterea maxima acceptata. Cu toate acestea, majoritatea dintre noi, ca sa nu zicem 99% dintre noi, nu fac calculul elementar al adaugarii diferitelor puteri ale dispozitivelor electrice pe care le conectam la prelungitoare. In plus, nu cumpram, de multe ori, prelungitoare de calitate. Daca doriti sa cumparati astfel de produse sigure si de calitate, va recomandam magazinul savelectro.ro, care ofera si prize si intrerupatoare, tablouri de siguranta, lampi solare si multe altele.

Deci, ce altceva mai trebuie sa faceti pentru a evita neplacerile electrice? Este foarte simplu! Mai jos am enumerat greselile pe care nu ar trebui sa le faceti daca doriti sa folositi o sursa de alimentare in siguranta.

1 Conectati aparate mari: masina de spalat, cuptor etc.

Intr-adevar, va recomandam sa nu conectati aparate mari la un prelungitor. De ce ? Deoarece acestea sunt dispozitivele electrice casnice care consuma cei mai multi wati. Cel mai bine este sa le conectati la prize individuale. In plus, veti observa ca pe contorul electric general, cele mai puternice sigurante sunt rezervate liniilor electrice ale bucatariei.

2 Depasiti valoarea limita a puterii tolerate.

Orice aparat electric de pe piata are obligatia legala de a indica, in general, langa cablul de alimentare, puterea maxima autorizata. Puteti citi, de exemplu, urmatoarele informatii: 16A – 250VAC – 50Hz. Asta inseamna ca tolereaza 16A X 250 VAC sau maxim 4000 Watt. Pe scurt, regula este simpla: suma puterilor diferitelor dispozitive electrice conectate la prelungitorul electric nu trebuie sa depaseasca valoarea limita pe care o tolereaza.

3 Nu luati in considerare puterea individuala de consum a fiecarui dispozitiv electric inainte de a-l conecta la panoul de alimentare.

Dar cum stim puterea diferitelor dispozitive electrice pentru ca nu mai avem instructiunile? Pai in acelasi mod ca si pentru prelungitorul electric! Intr-adevar, toate dispozitivele electrice au obligatia de a avea o eticheta cu specificatiile lor electrice. Valoarea pe care va trebui sa o analizati pe aceasta eticheta este valoarea in wati (sau in amperi) situata in spatele cuvantului INPUT (adica intrare). Pentru a cunoaste valoarea in Watt din amperaj, trebuie doar sa inmultiti amperii (A) cu 230 (V). De exemplu, 3A este 690W.

4 Conectati o priza multipla la un prelungitor cu mai multe prize.

Nu o faceti! Pare o prostie, dar multi oameni fac aceasta greseala serioasa. Acest lucru se intampla mai ales in apartamente si case vechi, deoarece acestea au adesea putine prize. De ce nu este bine sa faceti asta? Ei bine, deoarece aceasta este cea mai buna modalitate de a depasi puterea maxima tolerata de prelungitor. Cu alte cuvinte, riscul de incendiu va fi maxim!

5 Folositi un prelungitor vechi si deteriorat.

Intr-adevar, la fel ca in cazul tuturor aparatelor electrice, standardele au evoluat drastic in ultimii zece ani. Astfel, echipamentele electrice sunt, de asemenea, supuse obsolescentei si exista sanse mari ca unele dintre prelungitoarele pe care le detineti sa fie, dupa noile standarde, periculoase.

Astfel, nu faceti aceste greseli si alegeti siguranta inainte de toate.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu