9 motive pentru a trece sau a reveni la Firefox

duminică, iulie 9, 2017 13:49
Posted in category IT

Chrome versus FirefoxEste Chrome cel mai bun browser şi în 2017? Se pare că nu. Foarte mulţi utilizatori trec sau revin la Firefox. Acesta din urmă recâştigă terenul pierdut, fiind cel mai important concurent al celor de la Chrome (produs de Google, dacă nu ştiaţi). Iată, mai jos, nouă motive care ne pot determina să revenim la Firefox sau să-l alegem pentru prima dată.

  1. Cu Firefox bateria se descarcă mai greu
    Chrome este, uneori, mai rapid decât Firefox dintr-un motiv simplu: solicită procesorul ceva mai mult, ceea ce conduce, inevitabil, la descărcarea mai rapidă a bateriei. Evident, cu o mai intensă utilizare a procesorului, apare rapiditatea şi performanţa. Rezultatul este, însă, golirea rapidă a bateriei. Chiar şi în aceste condiţii, Firefox nu este mult mai lent faţă de Chrome. Potrivit datelor colectate de Microsoft de la milioane de utlizatori, Firefox foloseşte cu aproximativ 31% mai puţin, faţă de Chrome, din puterea procesorului. Acest fapt se traduce, de exemplu pe un laptop, în sesiuni de lucru semnificativ mai lungi între două descărcări ale bateriei, dacă folosiţi Firefox în locul Chrome-ului.
  2. Firefox consumă mai puţină memorie în cazul deschiderii unui număr mai mare de tab-uri (file)
    Pentru a testa acest lucru, am rulat pe ambele browsere (pe fiecare separat şi fără alte aplicaţii deschise) patru cazuri: o filă deschisă, 5 file deschise, 10 file deschise şi 15 file deschise.Pe fiecare din aceste file deschise apărea pagina de start a aceluiaşi site. Iată rezultatele în tabelul de mai jos.
    Număr file Firefox 53 Chrome 58
    O filă deschisă 116.3 MB 49.2 MB
    5 file deschise 376.6 MB 265.3 MB
    10 file deschise 437.0 MB 533.2 MB
    15 file deschise 518.4 MB 748.3 MB

    Se observă, din acest tabel, două lucruri. În primul rând, Chrome utilizează mai puțin RAM decât Firefox atunci când nu aveți multe file deschise. În al doilea rând, Firefox scade folosirea memoriei RAM când se ajunge la opt file, iar de aici încolo Firefox este de preferat. Dacă sunteți un utilizator care aveţi, în mod regulat, peste 8 file deschise, alegeţi Firefox.

  3. Firefox este chiar un browser
    Unul dintre cei care au revenit la Firefox, fan al browser-ului Chrome, spunea recent că “Chrome a fost browser-ul cel mai bun în trecut; astăzi este un fel de platformă cu aplicaţii ciudate, care se întâmplă să fie şi un browser”. Chrome a fost un browser web uşor, rapid şi simplu, dar a devenit un sistem complex care uită de unde a plecat. De cealaltă parte, Firefox este, încă, doar un browser.
  4. Firefox este un browser care apreciază minţile deschise
    Din punct de vedere tehnic, s-ar putea spune că şi Chrome este, oarecum, open source. Dar o adevărată mentalitate open source inseamnă mai mult decât să lași pe ceilalți să utilizeze codul tău.
  5. Firefox are grijă de confidenţialitatea datelor tale
    În 2014, apoi şi în 2015, Mozilla, prin apeluri repetate, a promovat confidenţialitatea online. De cealaltă parte, Google, se ştie, este o companie de colectare a datelor, astfel încât confidenţialitatea este mai puţin importantă pentru Chrome.
  6. Firefox permite o mai bună personalizare
    Gradul de personalizare este cea mai mare diferență dintre Firefox și Chrome. Fiecare browser Chrome arată aproape identic, chiar la sisteme de operare diferite și dispozitive diferite. În afară de a ascunde anumite bare de instrumente sau de a elimina câteva pictograme de lângă bara de adrese, cel mult puteți să derulați bara de titlu și filele. Firefox poate face mult mai mult. În plus față de mutarea lucrurilor în jur și simplificarea aspectului general, puteți instala teme complete pentru a schimba complet aspectul browserului. Puteți chiar să simulați aspectul și funcţionarea altor browsere precum FXChrome, FXOpera și MX4.
  7. Firefox acceptă extensiile Chrome
    Începând cu Firefox 48, Mozilla a declarat un suport stabil pentru WebExtensions. WebExtensions este un API cu browser încrucișat care permite dezvoltatorilor să creeze o singură dată extensii și să le poată lucra în mai multe browsere. Cu WebExtensions, Firefox poate instala extensii Chrome. Tot ce trebuie să faceți este să instalați Chrome Store Foxified. După aceasta, puteți accesa orice extensie Chrome din Chrome Web Store şi butonul Add to Chrome din partea dreaptă sus va deveni butonul Add to Firefox. Rețineți că WebExtensions suportă, în timp ce este stabil, încă o lucrare în desfășurare. În prezent, nu toate extensiile Chrome funcționează, chiar dacă multe o fac. Suportul complet este anticipat de lansarea Firefox 57.
  8. Firefox oferă extensii unice
    Chrome are o colecție mult mai mare de extensii, dar Firefox are câteva extensii unice, care nu sunt disponibile pentru utilizatorii Chrome. Și unele dintre aceste extensii sunt atât de bune încât nu veți dori să părăsiți Firefox după ce le-ați experimentat. Cel mai bun exemplu, care îmi vine în minte este Tree Style Tab. Această extensie transformă bara de file într-o bara laterală și vă permite să organizați filele într-o ierarhie bazată pe arhitectură, care poate fi mutată la nevoie. Este uimitor și arată, într-adevăr, cât de rușinos este că nici un alt browser nu poate face acest lucru. (Browser-ul Vivaldi acceptă filele în bara laterală, dar ele nu pot fi organizate ierarhic.)
  9. Firefox poate face ceea ce poate Chrome (în cea mai mare parte)
    Diferențele dintre Firefox și Chrome sunt, în mare parte, minore. Chrome s-ar putea să fie puțin mai rapid, dar din punct de vedere al utilizabilității, ambele sunt excelente. Cu alte cuvinte, orice puteți face în Chrome se poate face, probabil, și în Firefox.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu