A aparut primul hotel cu angajati roboti

sâmbătă, mai 21, 2016 10:18
Posted in category IT

RobotÎn Japonia, roboții au început să lucreze în locul oamenilor

Când intri în Hotel Henn’na, intalnesti trei angajați. Primul este un dinozaur de aproximativ un metru si douazeci înălțime. Are o voce moale și te poate ajuta la check-in. Dinozaurul e singurul care vorbeste limba engleză.

Urmatorul angajat este o femeie tânără și frumoasă. Ea vorbește doar japoneză. Dar iti poate lua in primire bagajul și chiar ti-l poate depozita într-un dulap pentru perioade scurte.

Al treilea angajat are aproximativ 30 de centimetri. E albastru și alb, și iti gaseste numărul camerei. Se va folosi de autentificarea facială pentru a-ti verifica identitatea.

Henn’na este primul hotel din lume care are personalul format din roboți. Este situat în Japonia, în apropiere de orașul Nagasaki, și a fost inaugurat cu aproximativ 10 luni în urmă.

După check-in, un alt robot va duce bagajele în camera ta. Tot ce trebuie sa faci e sa introduci numărul de cameră in tastatura lui si mai departe… robotul se va ocupa de bagaje. Apoi, el te va ghida în camera ta (nu trebuie sa-i dai bacsis). Alt robot se va ocupa de haina ta.

Odată ce ajungi la camera ta, există un aparat de fotografiat cu touchscreen care e asezat lângă ușă. Este un sistem de recunoaștere facială, care înlocuiește cheile. “Bogdane, tu esti ma? Ai mai imbatranit de la ultima poza publicata pe Facebook! Hai, intra!”

In camera mai gasesti un robotel ce seamana cu o creatura, care sta pe noptiera. Stie sa controleze luminile, sa iti spuna prognoza meteo si sa te trezeasca la orice ora ii spui.

Henn’na, care in Japoneza inseamna “un hotel ciudat”, arată ca un hotel de lux. Si totusi pretul de cazare e de numai $80 pe noapte. Proprietarii isi permit sa ofere camerele la un pret asa de mic, deoarece nu trebuie să plătească angajați.

In medicina, roboții sunt deja folositi pentru a opera pacientii

Totul a început în anul 2000, după ce US Food & Drug Administration (FDA) a aprobat “da Vinci Surgical System” facut de compania Intuitive Surgical.

Sistemul “da Vinci” le permite medicilor să realizeze operații complexe prin doar cateva incizii mici. In loc sa ai o taietura de cativa zeci de centimetri, cu ajutorul acestui sistem ti se fac doar cateva mici gauri prin care chirurgii intervin. Pana acum a fost utilizat pe mai mult de trei milioane de pacienti, iar tehnologia de astăzi este atât de avansata încât un doctor din Europa poate folosi sistemul “da Vinci” in mod “remote” pentru a opera pe cineva care este la mii de kilometri depărtare.

Există roboți chirurgicali care pot ajuta la inlocuirea membrelor pierdute, altii care ii ajuta pe pacientii care au avut accidente vasculare sa reinvete sa mearga.

Există roboți care fac livrari de medicamente, și chiar roboți care au grija de persoanele în vârstă.

Numai industria de asistenta medicala robotica este de așteptat să ajungă la 20 miliarde $ până în 2019, potrivit Robotics Business Review.

Cum am incercat sa-mi cumpar un robot pe care sa-l folosesc pe post de bona

Am gasit un robot, bineinteles japonez, pe care il cheama Pepper, si caruia i se mai spune robotul cu inima. A fost programat sa invete emotiile oamenilor si scopul lui suprem e sa fie un robot de casa care sa aiba grija de batrani sau copii. Cei din prima generatie sunt folositi pe post de angajati si unul chiar a fost inscris la o scoala din Japonia. Toti acesti roboti gemeni, sunt conectati prin cloud si invata unul de altul, din experientele fiecaruia.

“Ce tare! Hai sa vad daca e de vanzare pe Amazon”, m-am gandit, ca un cumparator impulsiv ce sunt. Ghinion. Stoc epuizat. In prima generatie au fost scosi la vanzare 1000 de roboti si s-au vandut intr-un minut. Pretul a fost undeva la $1200. Salariul unei bone pe maxim 6 luni.

Sursa (citeste materialul integral)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “A aparut primul hotel cu angajati roboti”

  1. Inventii romanesti din ultima perioada | A șaptea dimensiune says:

    iunie 13th, 2016 at 16:19

    […] A aparut primul hotel cu angajati roboti […]

Adauga un comentariu