A şaptea dimensiune pe Facebook (CXC)

joi, martie 18, 2021 8:23

Cosmin Gusa4 noiembrie 2018

Cine este Cosmin Gusa?

Pe uşa vilei de la Cornu a lui Cosmin Guşă scrie „Live Fast”, probabil fără nici o legătură cu scurta sa viaţă politică. Tot pe uşă e desenat şi un cap de mâţă. Vila cu trei niveluri posedă un teren de tenis cu nocturnă şi câteva rânduri de pomi. Proprietatea lui Cosmin Guşă e cocoţată tocmai sus pe deal, de unde poate să aibă o panoramă cuprinzătoare a majorităţii proprietăţilor politice din zonă. În faţă are un Jeep Grand Cherokee, o limuzină Lexus şi un Mercedes A Classe. Lângă vilă, un bătrân sortează o movilă de ceapă, iar pe terasă Cosmin Guşă citeşte în linişte. Întreaga proprietate este evaluată la peste 5.000.000 de euro. Bani de furat.

Are o voce puternică şi un timbru radiofonic. Dă impresia că ar şti multe dedesubturi şi, din spusele sale, reiese că ar fi fost marele maestru al combinaţiilor, pe oriunde a trecut; fie că e vorba de trustul magnatului Dan Voiculescu, de Partidul-Stat al lui Năstase şi Iliescu, ori chiar de „Revoluţia Portocalie”, Guşă pretinde, direct sau indirect, că ar fi creierul din umbră sau chiar matca strategiilor, ideilor şi, în final, a succeselor respectivelor instituţii. În realitate, Guşă nu este decât un tupeist profitor, cu toate caracteristicile de rigoare – incult, cabotin şi mincinos.

Peste toate astea, Guşă, care a încercat să arunce cu caracterizări de tip „păpuşă” sau „păpuşar” în toată lumea, este, el însuşi, o păpuşă în mâini deloc curate. Aşa susţin şi apropiaţii săi, aşa reiese şi din analiza carierei sale, precum şi a averii uriaşe pe care o posedă. Ziaristul mediocru Cozmin Guşă a deschis ochii în lumea Capitalei, fiind adus de la Cluj la Trustul „Intact” în urma negocierii unui contract de producţie între Vasile Stângă – pe vremea aceea patron al celebrului circuit financiar „Eurobingo” – şi Antena 1. Respectivul circuit financiar a fost o afacere extrem de dubioasă, lăsată liberă pe piaţă de Serviciile Speciale Româneşti de la acea vreme şi care a adus sume exorbitante în buzunarele unora şi altora.

Desigur, Antena 1 a câştigat bani cinstiţi, întrucât încasările au fost din producţie publicitară şi din alte activităti legale, de presă. Cozmin Guşă s-a mai remarcat în faţa patronului Dan Voiculescu, cunoscut pentru „ariciul” pe care îl are în buzunar, propunând ca o măsură de rentabilizare a trustului scăderea salariilor angajaţilor. Acest fapt, pe lângă tendinţa sa de a controla activitatea „Jurnalului Naţional” şi a multor emisiuni de la Antena 1, l-a făcut pe celebrul ziarist Marius Tucă să îi declare război deschis acestui parvenit. În unele cercuri, Dan Voiculescu afirmă că individul cu eczemă pe chelie îl fura şi făcea numai găinării. Guşă spune că a câştigat bani frumoşi la Antena 1. Ce a făcut cu ei şi unde s-au dus aceşti bani nu se ştie, pentru că averea lui – constând în imobile şi terenuri scumpe, precum şi acţiuni la diverse societăţi – începe să se oficializeze abia după intrarea în politică. Contrastul este mult prea evident: până la „penetrarea” în politică, Guşă era proprietarul unui teren şi al unei fâneţe în Comuna Cornu, cumpărate la preţuri modeste la acea dată; după 2001, începe un sir formidabil de investiţii imobiliare, care reies chiar din Declaraţia sa de Avere – două vile în Bucureşti, două apartamente tot în Capitală şi o casă de vacanţă în Comuna Cornu. Nu amintim decît în treacăt zvonurile care circulă despre proprietătile trecute pe numele familiei – părinţi, soţie ş.a. Dar, dacă Guşă are curajul pe care-l tot clamează, să facă bine şi să-şi roage rudele de gradul 1 şi 2 să-şi facă publice Declaraţiile de Avere. Noi facem prinsoare că tupeistul pe cale de răsuflare nu va avea curajul să răspundă acestei provocări. Luînd în ordine proprietăţile individului, constatăm că ele se află în zone de prim rang ale Bucureştilor – atitudine caracteristică arivistilor şi parveniţilor care au pretenţia că sînt figuri centrale ale vieţii Capitalei. Interesant este că una din case este închiriată, pe bani frumoşi, circa 3.000 de euro pe lună, firmei „OMV”. Adică, exact firma care a privatizat „Petrom”-ul, afacere îndelung analizată şi atacată de Guşă&Co. De altfel, în mod suspect, atacurile PIN-ului la adresa „Petrom” au încetat la fel de brusc cum au şi început. Concluzia o pot trage cititorii.şi eventualii anchetatori.

O altă chestiune interesantă este averea mobilă a lui Guşă. Milioanele de dolari care compun astăzi bunurile mobile şi imobile ale liderului PIN sunt obţinute, conform propriilor declaraţii, din dividende. Având în vedere politica oricărei firme de a aloca o cotă extrem de mică veniturilor din dividende – majoritatea profitului fiind reinvestit – înseamnă că firmele la care este acţionar Guşă au obtinut anual beneficii de sute de milioane de euro! Credem că s-ar putea da o lovitură Mafiei economico-financiare legate de politică printr-o anchetă care să plece de la corelarea profiturilor declarate de către firmele la care sunt acţionari politicienii şi Declaraţiile de Avere ale acestora. Pentru că, nu vi se pare suspect că un individ care nu acumulează nici un fel de avere ca director într-un mare trust să cumpere sau să construiască 5 vile şi apartamente după ce nu mai face afaceri, dar intră în politică? De asemenea, îl întrebăm pe dl. Adrian Năstase, fost preşedinte executiv al PSD – şi părinte politic al lui Cozmin Guşă -, cu cât îl plătea pe fostul său secretar general (al PSD), astfel încât acesta a putut să acumuleze cele 5 proprietăţi imobiliare între 2001 şi 2005?! Dacă tot am adus vorba despre PSD, atunci să vorbim şi despre cea mai tenebroasă afacere a lui Cozmin Guşă: investiţia rusească de la Câmpia Turzii. Liderul PIN s-a dus personal cu ruşii pentru a-i introduce la Câmpia Turzii şi a făcut totul pentru ca aceştia să realizeze privatizarea. Rezultatul – un dezastru economic, faliment, şomaj, spolierea Statului Român de încă un obiectiv industrial extrem de important. Sigur, nu discutăm acum dacă Guşă a avut vreun rol în evoluţia post-privatizare a întreprinderii; problema pe care o ridicăm noi este în ce calitate a intervenit Guşă pentru privatizarea întreprinderii? La vremea aceea, el nu avea nici o funcţie administrativă, nu era nici parlamentar, nici membru al Executivului, nici nu reprezenta în vreun fel judeţul…

Era, pur şi simplu, un influent ins politic (din partidul de guvernământ!), care, după cum se vede, şi-a folosit din plin aceste canale politice în favoarea firmei ruseşti. Or, aşa ceva ar fi definit, de către procurorii din întreaga lume civilizată, drept trafic de influenţă. (Sursa)

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu