Actele personale si medicale – cat timp este necesar sa le pastrezi in arhiva ta?

vineri, august 11, 2017 15:50
Posted in category Diverse

Acte personaleCu siguranta, fiecare persoana trebuie sa fie constienta de importanta actelor personale si medicale, acte care trebuie pastrate foarte bine. O organizare adecvata a tuturor documentelor este esentiala, intrucat un om castiga timp si evita stresul provocat de pierderea acestora.

Daca vrei sa stii cum te poti organiza mai bine, dar si cat timp este necesar sa pastrezi in arhiva ta actele personale si medicale, articolul acesta o sa iti fie foarte util. Citeste-l pana la capat, iar apoi pune in aplicare!

Iata cum te poti organiza eficient:

  • Acte personalePentru inceput, este necesar sa te orientezi catre cumpararea unor folii de protectie, precum si a unui distrugator de documente, intrucat doar astfel vei evita haosul cauzat de strangerea teancurilor de hartii. Pentru toate acestea, poti intra pe A4office, caci le vei gasi pe toate la un loc, dar si alte articole utile de birotica si papetarie! Comanda-le pe loc pe cele necesare, pentru a te putea apuca de treaba.
  • Apoi, trebuie sa le cauti pe toate si sa le grupezi: actele personale, actele masinii, actele casei, facturile si chitantele, garantiile, contractele de utilitati, contractele cu bancile, actele medicale. Cu toate ca cele din urma sunt, de obicei, pastrate la medicul de familie sau la specialist, si tu poti pastra unele dintre ele. De exemplu, poti solicita de la o clinica stomatologica radiografia facuta, daca nu esti multumit de serviciile unui medic si vrei sa mergi la altul. Pentru orice problema dentara, mergi cu radiografia la CLINICA DR MELNIC, caci iti poate veni in ajutor. Fara indoiala, vei fi multumit de calitatea tratamentelor, dar si de comportamentul profesionist al medicilor de aici.
  • Urmatorul pas este de a selecta cate un biblioraft diferit pentru fiecare tip de acte, pe care sa notezi ceea ce contine, intrucat o sa iti fie usor sa il identifici cand vei cauta ceva anume.

Iata cat trebuie sa pastrezi actele in arhiva ta:

  1. Pentru o perioada de minimum 3 ani va trebui sa pastrezi:
    • garantiile pentru electronice si electrocasnice;
    • facturile si chitantele aferente lor pentru utilitati;
    • contracte de inchiriere/imprumut.
  2. Pastreaza minimum 5 ani urmatoarele:
    • chitantele aferente platilor impozitelor si taxelor (unde e cazul, si a penalitatilor sau amenzilor);
    • declaratii de venit;
    • dovezile platilor asigurarilor sociale.
  3. Toata viata va trebui sa pastrezi:
    • diplomele de absolvire;
    • cartea de identitate, certificatul de nastere si casatorie;
    • hotararea de divort (unde este cazul);
    • deciziile salariale;
    • actele de pensionare;
    • actele care demonstreaza diagnosticele puse de medici si radiografiile aferente.

    Acte personale

Bineinteles, exista si anumite cazuri speciale. De exemplu, contractele de credit si leasing se pastreaza inca 3 ani de la incheierea acestora, actele masinii si ale casei pana la momentul vanzarii lor, politele de asigurare incheiate doar pana la data de expirare, iar extrasele de cont un an, intrucat bancile fac verificari periodice.

Asadar, este foarte important sa fii o persoana organizata, pentru a reusi sa gasesti usor tot ceea ce cauti, la momentul potrivit. Tine cont de sfaturile care te ajuta sa te organizezi eficient, dar si de durata pastrarii documentelor, astfel incat sa nu le arunci pe cele de care inca ai nevoie sau vei avea toata viata.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu