Anii 2000 în World Wide Web (III)

joi, ianuarie 3, 2019 19:40
Posted in category IT

World Wide WebVom vorbi puţin despre furtul de soft de pe Internet. La 11 decembrie 2001, pe numele unor suspecţi din mai multe state au fost emise simultan circa 100 de mandate de arestare. Operaţiunea, cea mai mare de acest fel (din acea perioadă – n.m.), se numea BUCCANEER şi se desfăşura sub acoperire încă din octombrie 2000. Ea viza grupurile de tipul “warez”, care piratau soft de orice fel (programe, filme, muzică) în valoare de mii şi zeci de mii de dolari, pe care le puneau apoi gratuit la dispoziţia tuturor doritorilor pe web, chiar înainte ca acestea să fie lansate oficial pe piaţă.

Tot pe aceste site-uri un ochi avizat putea să găsească o grămadă de exploit-uri, adică slăbiciuni în sistemele de securitate ale server-urilor de tot felul, de la NASA şi CIA la bănci internaţionale, ca să dăm exemplele cele mai vânate. De fapt, asta era spaima cea mare a americanilor: locurile de acest tip colcăiau de internauţi ruşi.

Pe 12 iulie 2002 s-au pronunţat şi primele sentinţe: 16 persoane au primit condamnări între 3 şi 5 ani de închisoare (şe pare că la americani legea e lege şi ai cam belit-o dacă o încalci; şi de asta SUA este cea mare putere economică şi militară a lumii, pe când Românica – ţara aia unde furi o insulă, cum a făcut borfaşul Liviu Dragnea, şi nu păţeşti nimic – este o ţară de mâna a şaptea, cu infrastructura praf, cu spitale cu viermi şi cu o depopulare ca în vremuri de război – n.m.). Printre aceste persoane se numără şi Chris Tesco, 24 de ani (alias BigRar, pe IRC), condamnat la trei ani de închisoare. Chris făcea parte din reţeaua Drink-OrDie (DOD), fondată la Moscova în 1993, acuzată printre altele de spargerea binecunoscutului program Windows ’95. Au mai fost condamnaţi cu aceeaşi ocazie membri ai reţelelor: Razor 1911 (a spart jocurile Starcraft şi Warcraft), RiSC, MYTH şi POPZ. (“Academia Caţavencu”, nr. 567/2002)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “Anii 2000 în World Wide Web (III)”

  1. Anii 2000 în World Wide Web (IV) | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 12th, 2019 at 19:08

    […] Anii 2000 în World Wide Web (III) […]

Adauga un comentariu