Anvelopele care au facut istorie

marți, iunie 21, 2016 20:53
Posted in category Diverse

Casa, gradina, Caruntu Elena, TataraseniDerivat de la substantivul “attire”, termenul de anvelopa facea initial referire la “imbracarea” rotilor de catre rotar. Astfel, prima anvelopa din lume era alcatuita din fier, aceasta banda rudimentara fiind pusa peste rotile carutelor si vagoanelor. Mai tarziu, americanul Charles Goodyear a inventat cauciucul vulcanizat. Patentarea inventiei si in Regatul Marii Britanii a condus la introducerea sa in scopul inlesnirii transportului cu trasuri si vehicule cu abur.

In anul 1888, medical veterinar John Boyd Dunlop a creat cea dintai anvelopa cu aer, englezul incercand sa faca functionala bicicleta fiului sau. In continuare, se remarca deosebita contributie frncezului Andre Michelin, cel care a construit prima anvelopa pe baza de cauciuc pneumatic, urmandu-si visul de a dota propriul autoturism Peugeot.

Secolul XX debuteaza cu accelerarea inovatiilor in campul anvelopelor, prin faptul ca acum apar cauciucurile fara tub (patentate de P.W.Litchfield, membru al Companiei Goodyear), jantele montabile, anvelopele striate (proiectate de Frank Seiberling). Adaugarea compusului de carbon in structura cauciucului a insemnat prelungirea duratei de viata – ideea este asociata companiei BF Goodrich.

In 1948, in Europa au fost introduse anvelopele radiale de catre grupul Michelin, mult mai avantajoase deoarece promiteau o directie mult mai facila, o banda de rulare mai rezistenta, crescand totodata randamentul kilometric.

Unele dintre aceste descoperiri au fost facute accidental, precum procesul de vulcanizare (Charles Dunlop, 1839). Iata cum, de la descoperirea cauciucului natural, provenit din arborele de cauciuc, pana la avansurile uimitoare tehnologice pe care le cunoastem astazi, drumul anvelopelor a fost presarat cu incercari asidue pentru a proiecta anvelope care sa dispuna de calitati superioare. Daca in cursa Paris-Bordeaux-Paris (1895) a fratilor Michelin, viteza record cu care se putea deplasa un automobil la acea ora, mai exact 30km/ora, acum indicii de viteza ai anvelopelor moderne surpaseaza cu mult aceasta valoare.

Contributia chimistilor este una masiva, deoarece la momentul actual se investesc sume exorbitante in dezvoltare si cercetare, pentru a furniza performante inalte pentru diverse modele de vehicule, peste un miliard de anvelope fiind lansate pe piata annual, la nivel global.

SC Hilserv SRL este distribuitor autorizat de anvelope de vara Goodyear, care pot echipa cu succes diverse categorii de vehicule (turisme, masini de teren, camioane etc.). Clientii pot achizitiona anvelope durabile si de la branduri afiliate cu marile companii. De exemplu, tehnologiile spectaculoase utilizate de Michelin sunt acum introduse si in fabricarea unor anvelope Tigar. Daca sunteti interesat sa va dotati vehiculul cu anvelope de vara, de iarna sau all-season, va puteti baza pe caracteristicile deosebite ale unor anvelope de vara Sava, cauciucuri marca Fulda, Semperit, Nankang etc. Important este sa va alegeti anvelopa ideala pentru autoturismul propria, luand in considerare sugestiile producatorului, pentru a evita problemele in trafic! Va dorim drum bun!

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu