Anxietatea se poate vindeca cu ajutorul Psihocab

miercuri, ianuarie 29, 2020 18:41
Posted in category Diverse

AnxietateaIn viata fiecarui om exista momente mai mult sau mai putin tensionate. Uneori gestionarea acestora este dificila si consecintele psihologice pe care aceste momente grele le au asupra noastra pot deveni destul de serioase. O mare problema cu care foarte multa lume se confrunta este anxietatea. Aceste tulburari se manifesta prin faptul ca persoana traieste momente de anxietate excesiva sau o stare de anxietate cronica care este stabila in timp.

Caracteristicile anxietatii

Experienta anxietatii se caracterizeaza prin emotia fricii, prezenta in intensitate variabila si care provoaca o stare de rau. Se deosebeste print-o activitate de gandire exagerata, asa-numita „ruminatie”: persoana se gandeste constant la propriile sale probleme. Gandirea nu are ca scop gasirea de solutii la probleme, ci este stagnanta, fara directie si fara succes. Avem adesea stari de:

 • Ingrijorare: persoana este concentrata excesiv spre viitor si tinde sa nu ia in considerare situatia de viata pe care o traieste in momentul prezent.
 • Confuzie si incapacitate de a rationa logic.
 • Disperare: atunci cand experienta anxioasa dureaza o perioada lunga de timp, persoana poate ajunge la disperarea de a gasi o solutie la problemele sale, pana la punctul de a experimenta sentimente de anxietate profunda.
 • Senzatii fizice, cum ar fi: respiratie obosita, palpitatii cardiace, dureri toracice, tremor intern sau extern, greata.

Anxietatea normala si patologica

Cu totii cunoastem experienta anxietatii si, intr-o oarecare masura, anxietatea ne ajuta uneori sa indeplinim eficient sarcinile vietii de zi cu zi. In schimb, vorbim de tulburare de anxietate atunci cand anxietatea saraceste in mod sistematic calitatea vietii persoanei pana in punctul de a impiedica capacitatea sa de a lucra eficient, de a studia profitabil sau de a se bucura de relatia cu alte persoane. Prin urmare, se face o distinctie intre anxietatea normala si anxietatea patologica.

Anxietatea normala este un raspuns functional la situatia prin care se confrunta persoana, are sens si ajuta la iesirea din probleme. Teama pe care o simtim cand ne dam seama ca riscam un accident de masina ne sporeste rapid atentia si ne ajuta sa facem tot posibilul pentru a evita accidentul. Fara anxietate si teama, fiinta umana nu ar fi supravietuit provocarilor naturii si ar fi disparut ca specie.

Cand experienta anxietatii nu corespunde unui pericol real sau raspunsul la anxietate este enorm in comparatie cu situatia dificila reala, se numeste anxietate patologica. In aceste cazuri, este foarte frecvent ca oamenii sa tinda sa evite situatiile care pot stimula anxietatea. De exemplu, un student care experimenteaza examene cu teama si confuzie intensa poate decide sa renunte la universitate.

Tulburarile de anxietate sunt impartite in:

 • Atacuri de panica: sunt episoade cu aparitie brusca si intensa – care pot culmina cu o adevarata teroare – insotite de senzatii fizice insuportabile de sufocare, palpitatii sau durere in piept. Persoana are senzatia ca ceva catastrofal urmeaza sa se intample. Alaturi de atacurile de panica, poate exista sau nu un sentiment de agorafobie, caracterizat prin anxietate fata de situatii in care ar fi dificil sa gestionezi un atac de panica.
 • Tulburare de anxietate generalizata: caracterizata printr-o experienta de anxietate excesiva care tinde sa fie prezenta in toate contextele vietii.
 • Tulburare de stres post-traumatic: in care o persoana care a suferit un traumatism sever este foarte anxioasa si tinde sa evite orice poate sa-i aminteasca de trauma, dar in acelasi timp este invadata de ganduri, emotii si vise asociate cu trauma in sine.
 • Tulburare de stres acut: se caracterizeaza prin aceleasi simptome ca tulburarea de stres posttraumatic. Diferenta este ca tulburarea de stres acut se dezvolta imediat dupa o trauma si se rezolva spontan in decurs de o luna de la eveniment, in timp ce tulburarea de stres posttraumatic persista in timp.
 • Tulburare obsesiv-compulsiva: caracterizata prin obsesii si compulsii. Obsesiile sunt ganduri recurente asupra carora persoana nu are control si care o determina sa se simta rau. Compulsiile sunt comportamente sau actiuni mentale pe care persoana se simte obligata sa le efectueze, cum ar fi: spalarea constanta a mainilor, curatarea bibliotecii zilnic chiar daca nu este nevoie.
  Fobia sociala: persoana resimte anxietate excesiva in fata situatiilor sociale, cum ar fi vorbirea in public.
  Fobie specifica: persoana resimte anxietate excesiva in ceea ce priveste obiecte sau situatii specifice, cum ar fi: porumbei, inaltime sau luand un avion.

Tratament psihologic

De obicei, o persoana devine nelinistita atunci cand simte ca nu are abilitatile de a face fata dificultatilor care apar. In anxietatea patologica, anxietatea apare ca urmare a unei evaluari incorecte a faptelor: persoana isi subestimeaza propriile abilitati si supraestimeaza dificultatile. Evaluand in acest fel propriile abilitati si dificultatile cu care se confrunta, persoana devine excesiv de activa pentru a face fata situatiei. Evident, acest lucru se intampla subconstient, in sensul ca persoana nu observa evaluarile sale, le accepta pur si simplu pentru ceea ce este si devine hiper-activa in incercarea de a rezolva problema. In astfel de situatii aveti nevoie de un psiholog bun, precum Florentina Matreata. Pe site-ul https://www.psihocab.ro/ veti gasi mai multe informatii despre tratamentele pe care le ofera si serviciile pe care le pune la dispozitie celor care aleg sa faca o schimbare. Pe scurt, un tratament de psihoterapie ajuta acea persoana sa inteleaga ce fel de evaluari efectueaza, unde si cand a invatat sa se subestimeze si sa supraestimeze dificultatile lumii. Poate fi necesar ca psihologul sa exploreze situatii dureroase din trecut in care persoana s-a simtit neputincioasa si la mila evenimentelor externe, pentru a afla cand a fost convinsa ca este atat de ineficienta in ceea ce priveste dificultatile lumii si sa decida sa schimbe aceasta credinta. Procesul poate fi lung si intens, insa cu ajutorul corect si de specialitate, situatia se poate schimba.

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu