Basarabia – pamant romanesc (II)

sâmbătă, octombrie 18, 2008 18:06
Posted in category Basarabia

Romania Mare28 iunie, se împlinesc 71 ani de la cea mai neagra zi din istoria românilor basarabeni. La 28 iunie 1940 a început cea mai dureroasă perioadă pentru Basarabia. Dupa ce armata sovietică a trecut Nistrul, se încep represiunile împotriva populației locale.

În mai puţin de un an, peste 300.000 de persoane au fost arestate, deportate, ucise, aceasta reprezentînd 12.23% din populaţia Basarabiei interbelice. În total pierderi umane, uciși și deportați, din 1940 pînă în 1964 se estimeaza la circa 1.505.000. Plai românesc, parte de Răsărit a Ţării Moldovei, a lui Ştefan cel Mare, a străbunilor şi urmaşilor săi, Basarabia a fost anexată puterii ruseşti în mod abuziv, la început de secol XIX.

Mutând hotarul, împotriva celor fireşti de la Nistrul învolburat, străjerul păzitor de veacuri al tuturor năvălirilor, şi a vitregiilor timpurilor, la Prutul liniştit, purtător de datini şi tradiţii româneşti, s-a facut nu numai o mare nedreptate, ea este ca o tăietură adâncă şi dureroasă în trupul viu al naţiunii române. Sătui de monotonia pe care am ajuns să o numim “viaţă”, sătui de false valori, sătui de politică şi patriotism mincinos, sătui de îndobitocire, sătui de ceea ce lumea aşteaptă ca noi să fim, sătui de comercialism şi interese materiale, sătui de prejudecăţi, sătui de frică şi laşitate, sătui de comoditate, sătui de “corectitudinea politică” care ne face să ignorăm glasul sângelui ce ne curge prin vene, am decis să ne oprim o clipă şi să privim în faţă sufletul românesc…acum, până nu e prea târziu!

Citeste si articolele:

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “Basarabia – pamant romanesc (II)”

  1. Rezistenta antisovietica din Basarabia | A șaptea dimensiune says:

    mai 27th, 2016 at 21:01

    […] Basarabia – pamant romanesc (II) […]

Adauga un comentariu