Brichete lemn, combustibil ecologic pentru incalzirea locuintei tale

joi, ianuarie 4, 2018 10:43
Posted in category Diverse

Casa, gradina, Caruntu Elena, TataraseniUnul dintre cele mai grave fenomene ale zilelor noastre, ce pun în pericol sănătatea – şi chiar existenţa viitoarelor generaţii – , este poluarea mediului. Cu efecte devastatoare pe termen lung, acest fenomen înseamnă o multitudine de acţiuni criminale, începând de la noxele eliminate în atmosferă de tot soiul de combinate poluante şi până la tăierea masivă a pădurilor, cum se întâmplă în România ultimilor ani.

Mai mult chiar, această tăiere a pădurilor, pe lângă faptul că ne lasă fără pomi, oxigenul verde al planetei, prelucrarea lemnului înseamnă o altă sursă de poluare, prin aceea că reziduuri importante din această activitate sunt toxice pentru sănătatea noastră, dacă sunt aruncate oriunde sau/şi nu sunt reciclate. Din fericire, există şi oameni dornici să protejeze mediul şi, mai mult, dornici să facă din deşeurile rezultate din prelucrarea lemnului produse utile pentru semenii lor. Aşa a apărut, şi aici voiam să ajung, un combustibil ecologic pentru încălzirea locuinţelor (sobe, şemineuri, cuptoare, cazane pe lemn), anume brichete lemn.

Brichete lemn, combustibil ecologic pentru incalzirea locuintei tale

Brichetele sunt alcătuite din rumeguş, care, în acest fel, este reciclat şi nu mai reprezintă o problemă pentru sănătatea oamenilor şi a mediului ambiant. Acestea trebuie depozitate în spaţii ferite de umezeală, iar folosirea lor, pentru încălzire, prezintă câteva avantaje certe.

  • Fiind un combustibil ecologic, fumul rezultat nu va constiutui un factor de poluare a mediului. De altfel, dacă le-aţi utilizat deja, aţi observat că acest fum abia se vede, fiind aproape absent atunci cand aceste brichete ard în sobă.
  • După arderea acestora, cenuşa o puteţi folosi pentru a fertiliza solul, fiind bogată în minerale.
  • Brichetele au o putere calorică mai mare decât a lemnului, fiind mai concentrate, adică având densitatea mai mare. De aceea, şi căldura rezultată va fi pe măsură.
  • Au o perioadă de ardere mai mare, în comparaţie cu lemnul, mangalul şi cocsul, adică veţi realiza şi importante economii financiare dacă folosiţi brichete lemn.
  • Brichetele au un conţinut scăzut de apă (nu uitaţi să le depozitaţi în spaţii ferite de umezeală) şi o densitate mare, în comparaţie cu lemnul, de aceea, în urma arderii, va rezulta puţină cenuşă – maxim 10% din cantitatea iniţială a brichetelor, înainte de a fi arse -, pe când la lemn, de exemplu, poate rămâne, în urma arderii, un procent de până la 50% cenuşă. Aşadar, nu va trebui să eliminaţi cenuşa foarte des, dacă folosiţi pentru încălzire brichete lemn.
  • Şi un alt avantaj ar fi spaţiul redus de depozitare necesar pentru acest combustibil, forma şi concentraţia brichetelor oferind posibilitatea de a depozita brichetele într-un spaţiu mult mai mic în comparaţie ce lemnul.

Pentru informaţii suplimentare, puteţi intra şi pe pagina de Facebook Tomibena. Iar dacă doriţi să luaţi legătura cu reprezentanţii firmei, iată şi datele de contact:

Bivolarie (langa Halta), Vicov de Sus, Cod 727610, Judetul Suceava
E-mail: tomibena88@yahoo.com
Telefon: 0755.091.111

Dacă tot am vorbit de prelucrarea lemnului românesc, haideţi să vedem câteva informaţii interesante despre această activitate. În România, la nivelul anului 2014, existau aproximativ 11.000 de firme de prelucrare a lemnului, firme la care erau angajaţi aproximativ 100.000 de oameni. Fiind o afacere de aproape 4 miliarde de euro, s-au făcut tăieri semnificative de pădure, dintr-un fond forestier de aproximativ 6,5 milioane hectare, România situându-se pe locul 13 în Europa în ceea ce priveşte suprfaţa ocupată de păduri. Companiile străine, în special cele austriece, au investit masiv în această ramură industrială, ajungându-se în acest fel la firme de top în ceea ce priveşte prelucrarea lemnului, o dovadă în acest sens o constituie faptul că mai mult de jumătate dintre produsele fabricate din lemn în România iau calea exportului.

Brichete lemn, combustibil ecologic pentru incalzirea locuintei tale

Mai trebuie adăugat că, din păcate, s-au practicat tăieri ilegale de pădure – şi se mai practică -, acestea fiind cauzatoare de pierderi financiare importante pentru bugetul de stat şi de pierderi catastrofale pentru sănătatea oamenilor şi a mediului ambiant. De exemplu, în perioada 1990 – 2011, România a pierdut aproximativ 5 miliarde de euro din cauza tăierilor ilegale de pădure.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Adauga un comentariu