Cand este cel mai necesar sa ne spalam mainile

marți, august 11, 2020 16:38
Posted in category Diverse

Sapun lichid antibacterianSpalati-va pe maini cu sapun lichid si apa curgatoare: se pare ca nu exista o regula mai simpla si mai eficienta care sa va protejeze propria sanatate si cea a altora. Germenii, de fapt, sunt peste tot si se deplaseaza cu usurinta dintr-un punct in altul folosind apa, obiecte, fiinte vii si particule de praf ca mijloace de transport. Cand gasesc un mediu ideal sau protejat necorespunzator, de cuibaresc in el si, daca conditiile de mediu o permit, prolifereaza inmultindu-se intr-un ritm impresionant.

In timpul zilei, mainile noastre intra in contact cu numeroase obiecte, deseori cu animale si cu alimente care se imbiba cu microorganisme (ganditi-va, de exemplu, la bancnote, bara din transportul public, manerele usilor, echipament de sala sau butoanele instrumentelor electronice). Desi majoritatea acestor germeni sunt inofensivi, unele microorganisme au caracteristici patogene. Ganditi-va doar la raspandirea anumitor boli, cum ar fi holera, ascaridioza, salmoneloza si hepatita A, in tarile in care normele generale si personale de igiena lipsesc.

Potrivit expertilor, este suficient sa va spalati pe maini cu sapun spuma sau lichid, de fiecare data cand parasiti toaleta sau manipulati alimentele pentru a reduce considerabil riscul de infectie. In caz contrar, acesti germeni pot intra in corp atunci cand mainile sunt aduse la nas, gura, ochi sau peste rani deschise, fiind imperceptibili pentru ochiul liber.

Mai mult, unele bacterii au dezvoltat o rezistenta considerabila la antibiotice si, prin urmare, este important sa preveniti infectarea prin spalarea completa a mainilor, mai ales daca persoana are un sistem imunitar slabit (o raceala comuna poate complica bronsita cronica).

Cand sa va spalati pe maini?

Inainte de a manevra sau consuma alimente, inainte de medicarea sau atingerea unei rani, inainte de a aplica sau indeparta lentilele de contact.
Dupa ce ati folosit toaleta, dupa ce ati manipulat mancare cruda, in special carne, dupa ce ati schimbat un scutec, dupa ce ati suflat nasul, ati stranutat sau tusit, dupa ce ati atins un animal de companie, dupa ce ati mers la sala, dupa ce ati avut contact cu persoanele bolnave, dupa ce ati stat in locuri foarte aglomerate, cum ar fi salile de asteptare etc.

Cum sa va spalati pe maini

In ceea ce priveste igiena personala, nu este important sa respectati numai instructiunile referitoare la momentul potrivit pentru spalarea mainilor, ci si pe cele referitoare la tehnica corecta de spalare si curatare. O clatire rapida, de fapt, nu este suficienta pentru a elimina problema.

Folositi sapun (fie sapun profesional, fie normal) si apa curenta, de preferinta calda.

Spalati bine toate suprafetele, inclusiv incheieturile, palmele si spatele mainilor, degetelor si spatiul de sub marginea libera a unghiilor.

Frecati-va mainile si frecati toate suprafetele timp de cel putin 20 de secunde.

Clatiti bine!

Uscati-va mainile cu hartie de unica folosinta, cu un prosop personal curat sau cu un dispozitiv cu aer cald.

Daca chiuveta este prevazuta cu robinete ce nu par a fi curate, acestea trebuie inchise cu mainile protejate de hartie de unica folosinta.

Daca este necesar, aplicati o crema hidratanta pentru a preveni iritarea dupa folosirea detergentilor prea agresivi sau dupa spalarea prea intensa.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu