Cartile copilariei

sâmbătă, aprilie 23, 2016 10:16
Posted in category Educatie, Literatura

Casa, gradina, Caruntu Elena, TataraseniNu știu alții cum sunt, dar, atunci când mă gândesc la perioada copilăriei, îmi amintesc de lecturile “obligatorii” ale școlii, în care erau tot soiul de “opere” ce nu m-au atras defel. Să nu se supere admiratorii lui Ion Creangă, dar nu mi-a plăcut niciodată “Amintiri din copilărie”. Nu m-am regăsit în “capodopera lui Creangă”, nu am fost genul de copil care să fure cireșele de la vecini, ba dimpotrivă, furtul mi s-a părut atunci, și mi se pare și azi, un obicei nociv, o dovadă de primitivism și lipsă de educație. Nu cred în valoarea educativă a “Amintirilor din copilărie”, lectură băgată pe gât elevilor, spre a-i învăța, nu-i așa, cum se fură cireșele când ești copil (când vei fi mare vei fura, logic, bani europeni) și cum se ucid păsări nevinovate (iar când vei fi mare vei defrișa România, pentru a ucide ecosistemul în care-si duc viața zburătoarele).

Cărțile ce mi-au plăcut în copilărie au fost altele. Se gaseau cu greu, printre maculatura specifică acelei perioade. Iată, așadar, trei scrieri ce mi-au fermecat anii copilăriei. Acestea se pot comanda online în cele două librării importante din România: elefant.ro sau libris.ro. În cazul cărților, deosebirea dintre cele două locuri este următoarea: pe elefant.ro prețurile sunt mai mici, dar se adaugă cheltuielile de transport de aproximativ 10 lei (dacă nu prindeți vreo promoție cu transport gratuit), iar pe libris.ro prețurile sunt cu 3, 4, 5 lei mai mari, dar transportul este gratuit, adică, în total, este mai convenabil.

  • Cei trei mușchetari (Alexandre Dumas)
    Cred că am citit-o de vreo 5 ori, prima dată prin clasa a VI-a. Mi-a plăcut teribil scrierea lui Dumas, am regăsit în ea farmecul timpului în care exista onoare, existau idealuri, exista prietenie adevărată. Deși s-au turnat foarte multe filme după această capodoperă, un film nici măcar nu se apropie de farmecul lecturii, de forța de povestitor a marelui și inegalabilului Alexandre Dumas. Copiii, sau cei ce au rămas copii în suflet, ar trebui să citească obligatoriu “Cei trei mușchetari”.
  • 20000 de leghe sub mări (Jules Verne)
    O carte pe care am citit-o de mai multe ori. Dacă ai trecut prin copilărie și nu ai citit nimic de Jules Verne, este grav. Cărțile lui Jules Verne ne duc într-o lume de vis, într-o lume a imaginației fără limite, o lume ce-ți rămâne în memorie prin farmecul personajelor sale. Era o vreme când operele lui Jules Verne erau un etalon al lecturii.
  • Aventurile lui Tom Sawyer (Mark Twain)
    Mark Twain este genul de scriitor care te cucerește după primele pagini. “Aventurile lui Tom Sawyer” mi-a căzut în mână din întâmplare și mi-a cucerit iremediabil sufletul de copil. Aș include această scriere printre cărțile obligatorii ale copilăriei. Fără trecerea prin universul cărților lui Mark Twain ești mai sărac sufletește.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

6 Responses to “Cartile copilariei”

  1. Romania este o necunoscuta pentru Editura Didactica si Pedagogica | A șaptea dimensiune says:

    iunie 11th, 2016 at 13:39

    […] Cartile copilariei […]

  2. Saule, Saule, pentru ce ne prigoneşti? | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 2nd, 2019 at 12:20

    […] Cartile copilariei […]

  3. „Uşa interzisă” cu fereastra deschisă | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 12th, 2019 at 16:29

    […] Cartile copilariei […]

  4. Nu exista cultura generala fara cultura matematica | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 20th, 2019 at 20:20

    […] Cartile copilariei […]

  5. Manualul obsedatului sexual mediu | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 31st, 2019 at 21:25

    […] Cartile copilariei […]

  6. Erotism stiintific si istoric | A șaptea dimensiune says:

    mai 3rd, 2019 at 14:16

    […] Cartile copilariei […]

Adauga un comentariu