Câte ceva despre Linux

duminică, martie 31, 2013 16:48
Posted in category IT

LinuxLumea virtuală de azi, la nivel de simplu utilizator, este dominată, încă, de sistemul de operare Windows. Nu ar fi rău, totuși, să aruncăm o privire asupra altor sisteme de operare. Azi ne vom opri la Linux. Prezentarea va fi făcută în mai multe postări, dar în fiecare dintre ele va fi prezentată o distribuție Linux (vom vedea mai încolo ce înseamnă; pentru cei nerăbdători: click pe link-ul anterior). Astăzi o să vedem câteva generalități, ajutați fiind de George Dimitriu, autorul cărții LINUX pentru începători, editura Albastră, 2004. Iată, mai jos, argumentele lui George Dimitriu în favoarea Linux-ului.

Linux este sistemul de operare cu cea mai mare rată de creștere. Dacă în anul 1994 erau 100.000 de utilizatori, în 2001 erau 20 de milioane, iar în 2004 erau 750 de milioane de utilizatori. De ce popularitatea Linux-ului a crescut așa de mult? Iată câteva dintre motive.

  1. Este gratuit și se poate descărca în orice moment de pe Internet.
  2. Aveți dreptul printr-o licență specială (GPL – General Public License) să-l modificați și să-l redistribuiți.
  3. Este distribuit împreună cu codul sursă (conceptul Open Source), deci poate fi modificat pentru a răspunde cerințelor proprii.
  4. Există un număr foarte mare de programatori care contribuie la scrierea codului sursă. De aceea, cele mai multe defecte sunt eliminate imediat, driverele apar odată cu noile componente hardware, iar îmbunătățirile aduse programelor sunt constante.
  5. Fiind urmasul UNIX-ului, este în primul rând un sistem de operare pentru rețele. Poate fi folosit ca server Web, router, server de mail, firewall, server de fisiere, server DNS, server proxy.
  6. Cu Samba, serverele Linux funcționează ca servere Windows NT.
  7. Este folosit de cei care doresc ceva nou, rapid și care le oferă controlul. În Linux se poate face orice, chiar dacă mai greu, doarece utilizatorul are controlul complet asupra sistemului de operare. În Windows se poate face numai ce vrea el, dar ușor.
  8. Este flexibil, complet și stabil, fiind considerat un record de adaptabilitate.
  9. Defragmentarea discurilor nu mai este necesară, datorită folosirii unui sistem de fișiere mult mai performant decât cel folosit de Windows.

Și acum distribuția promisă. Se numește Linux Mint, având numele de cod ‘Nadia’, iar cea mai recentă variantă (la data apariției acestui material) este 14. Cuprinde soft-uri utile, este relativ ușor de utilizat, are o interfață cu multe elemente grafice. Este o distribuție preferată de cei care au experiență în utilizarea Linux-ului. Pentru începători, avem o propunere de distribuție în următoarea postare referitoare la Linux.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.
Tags: ,

2 Responses to “Câte ceva despre Linux”

  1. iDEi says:

    martie 31st, 2013 at 18:23

    Multe informatii folositoare mai pot fi gasite pe forumul defunctei reviste „My Linux” (www.myl.ro), de acolo plecând la un moment dat şi ideea unei reviste gratuite „OpenIT”. Revista inca se mai gaseste pe internet şi este plină de informaţii utile. Cei ce sunt interesaţi de Linux nu ar trebui să rateze acea revistă.

  2. Dotările unei mașini moderne | A șaptea dimensiune says:

    august 17th, 2016 at 11:34

    […] Câte ceva despre Linux […]

Adauga un comentariu