Câte ceva despre solid-state drive (SSD)

miercuri, septembrie 5, 2012 13:40
Posted in category IT

SSDSSD-ul are ceva avantaje față de clasicele HDD-uri (vedeți mai multe aici sau aici).

Mi-a rămas în memorie un articol scris de Florin Iaru, un tip care se pricepe la calculatoare. Chiar dacă, în scrierea publicată de ‘Academia Cațavencu’ prin 2010, se vorbește despre Mac-uri, am selectat partea interesantă legată de SSD-uri. Asta ca să știm pe ce dăm banii, deloc puțini, atunci când preferăm un SSD în loc de HDD. Să-l citim așadar pe unul din cei mai buni români în domeniul IT. Și cu mult talent literar.

Dar mai există ceva care face cu ochiul băieților, mai ales lor. Hard-urile SSD (solid state drive). N-am să vă fac capul pătrat, spun doar că sunt de două feluri: SLC și MLC. Primele sunt mai rapide, următoarele mai ieftine și echipând mai toate laptop-urile existente. Tot ce trebuie să știți e că în tecile ‘flash’ ale celor MLC încap concomitent două săbii informaționale. Și cu asta ar trebui să-mi închei discursul tehnic. Apoi să bat câmpii cât de silențioase, economice și rapide sunt domnișoarele hard-uri fără motoare și rulmenți. Și să cucurigesc că ele sunt viitorul.

Ei bine, viitorul ăsta e al naibii de scump. Și chiar dacă pare că a eliminat necazurile mecanice care însoțesc viața aventuroaselor hard-uri cu platane, el prezintă tainice umflături. Există un fenomen de murdărire informațională a echipamentelor SSD. Pe scurt, dacă extrag una dintre cele două informații care sălășuiesc într-o celulă NAND, ca să mai scriu ceva acolo trebuie ca piticul de sub capotă să șteargă a doua informație și s-o mute în altă parte. Astfel, în loc să execute operația simplă de scriere în locurile libere, controller-ul muncește de trei ori.

Așa se face că, la scurt timp de la instalare, un SSD se lenevește și, după puțin timp, e la fel de lent ca unul clasic. În felul acesta, căciula de bani dată nu se justifică.

Windows 7 (și numai el) a găsit o soluție. Comunică de zor cu piticul de la butoane și, înainte ca sistemul să acceseze (pentru scriere) hard-ul, anunță ce informație a fost definitive eliminate. Astfel, celulele de memorie sunt curățate, spălate și parfumate pentru o nouă împerechere. Acesta e protocolul TRIM și singura soluție pentru a menține aproape neatinsă viteza dispozitivului.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “Câte ceva despre solid-state drive (SSD)”

  1. De unde putem descărca pictograme (iconite) | A șaptea dimensiune says:

    august 16th, 2016 at 10:23

    […] Câte ceva despre solid-state drive (SSD) […]

Adauga un comentariu