Câţi atei sunt în România

luni, septembrie 5, 2011 15:20
Posted in category Educatie

AteismLa recensământul din 2002, demografia României prezintă destule date interesante. De exemplu, 89,5% din numărul locuitorilor (în acel an 2002) erau români, 6,6% maghiari, 535.250 ţigani (din 21.680.974, adică aproximativ 2,5%) etc. 91% din populaţia României foloseşte, în mod curent, limba română, 6,7% limba maghiară etc. Dupa numărul de locuitori, principalele trei oraşe al României sunt Bucureşti (aproximativ 2 milioane de locuitori), Timişoara (311.000 aproximativ) şi Iaşi (309.000 aproximativ). Şi ajungem la religie. Aici avem aşa: 86,7% de religie ortodoxă, 4,7% romano-catolici, 3,7% protestanţi etc. Altfel spus, 99,3% din populaţia României este creştină.

Ai spune că la noi, cu atâţia creştini, are loc un furt la 5 ani şi o crimă la 25 de ani. Lăsând gluma la o parte, cei mai mulţi ortodocşi nu au nici o treabă cu creştinismul, fiind doar creştini cu numele. Prefer un ateu moral unui creştin fals. Din păcate, Biserica Ordodoxă Română a devenit mai mult o fabrică de bani decât o pârghie pentru păstrarea moralităţii în societate. Existau totuşi, în 2002, şi 23.105 atei, plus 11.734 persoane care nu şi-au declarat religia. Prin comparaţie, de exemplu, în Cehia 75% din locuitori se declară atei, iar în şcolile din Berlin se studiază ‘Etica’, nu ‘Religia’.

În scopul evitării unei fraude majore la Recensământul populaţiei României, din octombrie 2011, s-a creat şi o pagină pe facebook intitulată Să oprim frauda la recensământul din octombrie: în România există un număr semnificativ de persoane ne-religioase. Iată mai jos câteva extrase de pe această pagină.

Chiar daca aveti posibilitatea de a nu va declara religia (caz in care in formular se va completa “nedeclarat”), va recomandam totusi sa va afirmati deschis optiunea: “ateu” sau “fara religie”. Sint mai multe motive:

  • Datele strinse in urma recensamintului vor fi folosite pentru alocarea resurselor bugetare pentru culte si, in general, pentru elaborarea politicilor guvernamentale. Cu cit vor fi mai multi cei care se vor declara atei sau fara religie, cu atit va fi mai slaba pozitia acelor culte care solicita bani de la stat in numele “credinciosilor”.
  • Nu veti avea nimic de suferit daca va veti declara atei sau fara religie, ci doar de cistigat. Datele colectate sint strict confidentiale si sint folosite doar in scopuri statistice.
  • Un numar mai mare de “credinciosi” declarati nu va face decit ca Guvernul si administratiile locale sa aiba mai multe scuze pentru a finanta cultele religioase in detrimentul invatamintului, sanatatii s.a.m.d.
  • Un astfel de recensamint se petrece rar, aproximativ o data pe deceniu. Rezultatele obtinute acum vor fi folosite la fundamentarea politicilor in urmatorii cel putin zece ani. Nu irositi aceasta ocazie de a va face cunoscuta pozitia!
  • Cu cit procentul cetatenilor ne-religiosi va fi mai mare, cu atit va fi mai mare impactul actiunilor pe care le sustinem – oprirea indoctrinarii religioase din scoli sau incetarea finantarii de la buget a cultelor religioase, de exemplu.
  • A nu afirma pe fata ca esti ateu/atee sau fara religie ofera liderilor religiosi posibilitatea de a argumenta ca si personele a caror religie nu a fost inregistrata ar apartine de fapt curentelor religioase majoritare.

Citeva remarci:

  1. Chiar daca ati fost botezat(a) sau crescut(a) intr-o anumita religie, ceea ce conteaza este opinia dvs. actuala. Daca nu credeti in existenta unei divinitati, inseamna, pur si simplu, ca nu aveti religie, chiar daca ati fost botezat(a).
  2. Nu va declarati agnostic(a). Exista riscul ca recenzorii sa nu stie despre ce este vorba si sa fiti inregistrat(a) la “Alte religii”! Manualul recenzorului prevede doar “Ateu” sau “Fara religie”.
  3. Nu va declarati “Jedi”, adept(a) a Flying Spaghetti Monster, Zamolxe etc. Veti sfirsi inregistrat(a) la “Alte religii”!
  4. Verificati cu atentie ca ceea ce ati declarat a fost marcat de recenzor in formular. In cadrul sectiunii 24 trebuie in clar scris fie “ateu”, fie “fara religie”, iar in casuta de cod trebuie trecut fie “99” (ateu) fie “30” (fara religie). Verificati sa nu fiti trecut(a) cu codul “29” (alte religii)!!!
  1. Sondaje: intre 5 si 20% dintre romani (1-4 milioane) sint ne-religiosi. Recensamint 2002: doar 0.1% (!!!) Cine minte?
  2. Gallup WorldView iulie 2010: 20% din romani (cca. 4.4 milioane) considera religia ceva nesemnificativ.
  3. STISOC 2010: 6.2% din romani (1.34 milioane) nu cred in Dumnezeu.
  4. Putem opri frauda la recensamintul din octombrie! Trebuie sa dovedim existenta unui numar semnificativ de persoane ne-religioase.

România trezeşte-te!

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

6 Responses to “Câţi atei sunt în România”

  1. Ion Dontu says:

    ianuarie 25th, 2015 at 21:29

    Aveam 10 ani cand i-am spus mamei mele sa nu mai insiste sa-mi fac cruce si sa spun rugaciunea inainte de culcare pentru ca eu nu cred ca exista Dumnezeu(incepusem sa citesc Julles Verne).
    A fost un soc pentru ea sa auda asa ceva,dar s-a obisnuit cu ideea si m-a lasat in pace.
    Acum am 57 de ani si sunt in continuare un ateu convins.Ceea ce nu pot intelege este: de ce le este teama unora sa recunoasca ca nu cred in Dumnezeu?
    Daca cineva va veni cu o idee sa creeze un site pe care sa se inregistreze cei care se considera atei,as fi printre primii care ar subscrie.
    As face eu un asemenea site,dar recunosc ca nu prea ma pricep la asa ceva.

  2. Ce ştim despre Inchiziţie | A șaptea dimensiune says:

    martie 12th, 2015 at 22:16

    […] Câţi atei sunt în România […]

  3. Două decenii de îndoctrinare religioasă în România | A șaptea dimensiune says:

    martie 13th, 2015 at 21:47

    […] Câţi atei sunt în România […]

  4. Doar ai noştri tineri pot schimba România | A șaptea dimensiune says:

    martie 13th, 2015 at 21:56

    […] Câţi atei sunt în România […]

  5. Primele 10 site-uri comerciale din România | A șaptea dimensiune says:

    iunie 30th, 2016 at 21:19

    […] Câţi atei sunt în România […]

  6. Marcel Iureş, un mare actor | A șaptea dimensiune says:

    august 29th, 2016 at 17:13

    […] Câţi atei sunt în România […]

Adauga un comentariu