Ce avantaje poate aduce un sistem fotovoltaic?

vineri, iulie 2, 2021 6:54
Posted in category Diverse

Panou fotovoltaicSistemele fotovoltaice sunt investitii comune in anul 2021, chiar si in Romania, unde oamenii si-au dat seama de cativa ani de beneficiile si potentialul energiei electrice.

Ce este un sistem fotovoltaic?

Un sistem fotovoltaic este compus din unul sau mai multe panouri solare combinate cu un invertor si alt hardware electric si mecanic care utilizeaza energia Soarelui pentru a genera electricitate. Sistemele fotovoltaice pot varia in mare masura de la sistemele portabile mici sau de pe acoperis la instalatiile masive de generare la scara larga. Desi sistemele fotovoltaice pot functiona singure ca sisteme fotovoltaice in afara retelei, acest articol se concentreaza asupra sistemelor conectate la reteaua de utilitati sau a sistemelor fotovoltaice legate de retea.

Celulele solare transforma lumina Soarelui direct in electricitate. Celulele solare sunt adesea folosite pentru alimentarea calculatoarelor si a ceasurilor. Sunt fabricate din materiale semiconductoare similare cu cele utilizate in cipurile de calculator. Cand lumina Soarelui este absorbita de aceste materiale, energia solara elimina electronii din atomii lor, permitand electronilor sa treaca prin material pentru a produce electricitate. Acest proces de conversie a luminii (fotoni) in electricitate (tensiune) se numeste efect fotovoltaic . Celulele solare sunt de obicei combinate in module care contin pana la 72 de celule; mai multe dintre aceste module sunt montate in tablouri fotovoltaice care pot masura pana la cativa metri pe o parte.

Sitemele fotovoltaice cu placi plate pot fi montate la un unghi fix orientat spre sud sau pot fi montate pe un dispozitiv de urmarire care urmeaza Soarele, permitandu-le sa capteze cea mai mare lumina solara pe parcursul unei zile.

Sitemele fotovoltaice conectate pot furniza suficienta energie unei gospodarii. Pentru utilitati electrice mari sau aplicatii industriale, sute de tablouri pot fi interconectate pentru a forma un singur sistem.

Celulele solare cu film subtire utilizeaza straturi de materiale semiconductoare cu o grosime de doar cativa micrometri. Tehnologia filmului subtire a facut posibil ca celulele solare sa se dubleze acum ca sindrilele de pe acoperis, tiglele de acoperis, fatadele cladirilor sau geamurile pentru luminatoare sau atrii.

Este important de retinut ca procesul de producere a energiei electrice din energia solara nu este 100% eficient. Factorii de mediu – precum temperatura, murdarirea si umbrirea – precum si pierderile din componentele electrice pot afecta eficienta unui sistem fotovoltaic.

Categoriile tipice de pierdere includ:

 • Temperatura: randamentul panoului solar variaza in functie de temperatura. Temperaturile ridicate au un impact negativ asupra performantei.
 • Murdarire: materialul care se acumuleaza pe suprafata panourilor fotovoltaice poate bloca lumina sa nu ajunga la celulele solare, reducand astfel puterea generata. Pierderea de energie datorata murdaririi este foarte variabila, in functie de tipul de murdarire (cum ar fi praful sau zapada) si de frecventa cu care se curata panoul.
 • Umbrire: Umbrirea este obstructia iradiantei datorata copacilor, cladirilor, terenului si altor obiecte din mediu. Efectul umbririi asupra puterii de iesire a unei instalatii solare este foarte variabil.
 • Cablare si conexiuni: Rezistenta la conexiunile electrice ale unei instalatii solare duce de obicei la pierderi de energie de cateva procente.
  Nepotrivire: Datorita variatiilor de fabricatie, modulele de acelasi tip pot avea caracteristici electrice usor diferite. Aceasta nepotrivire intre module poate duce la o pierdere de performanta.
 • Eficienta invertorului: conversia DC in curent alternativ printr-un invertor este de obicei eficienta in jur de 96-97%. Invertoarele au de obicei o eficienta mai mare atunci cand puterea de intrare DC este mare.
 • Eficienta conversiei are un mare impact atunci cand puterea de intrare este mult mai mica decat puterea nominala a invertorului.
 • Varsta: panourile solare produc mai putina energie cu cat imbatranesc. De obicei, se presupune ca scaderea performantei este de aproximativ 0,5% pe an.

Deci pentru a recapitula care sunt avantajele unui sistem fotovoltaic:

 • Electricitatea produsa de celulele solare este curata si silentioasa. Deoarece nu utilizeaza alt combustibil decat soarele, sistemele fotovoltaice nu elibereaza poluarea nociva a aerului sau a apei in mediu, nu epuizeaza resursele naturale si nu pun in pericol sanatatea animalelor sau a oamenilor.
 • Sistemele fotovoltaice sunt silentioase si discrete.
 • Plantele solare la scara mica pot profita de spatiul neutilizat pe acoperisurile cladirilor existente.
 • Celulele fotovoltaice au fost initial dezvoltate pentru a fi utilizate in spatiu, unde repararea este extrem de costisitoare, daca nu chiar imposibila. Sitemele fotovoltaice inca alimenteaza aproape fiecare satelit care inconjoara pamantul, deoarece functioneaza fiabil pentru perioade lungi de timp, practic fara intretinere.
 • Energia solara este o resursa regenerabila disponibila local. Acest lucru reduce impactul asupra mediului asociat transportului si, de asemenea, reduce dependenta noastra de petrolul importat. Si, spre deosebire de combustibilii recoltati, atunci cand folosim energia solara pentru a produce electricitate, nu epuizam sau modificam resursa.

In concluzie

Cu cat oamenii folosesc mai multe resurse regenerabile printr-o companie de energie regenerabila si apnouri fotovoltaice, cu atat vor exista mai putine intreruperi. Pe masura ce mai multi oameni folosesc energia generata prin resursele naturale, reteaua va fi mai sigura. Va fi mai putin probabil sa aiba probleme naturale sau provocate de om, deoarece este un proces mai natural, care este mai greu de intrerupt.

Utilizarea resurselor regenerabile, cum ar fi energia solara, va insemna ca exista mai multe motive pentru a folosi terenuri care pana acum au fost subutilizate. Majoritatea zonelor au inca o multime de pamant ce nu este utilizat. Avand in joc resursele regenerabile, acel teren poate reprezenta o mare valoare.

Exista multe avantaje in utilizarea energiei solare in moduri mari si mici. Consumatorii au intrebari, dar pe masura ce cerceteaza, vad beneficiile. Multi proprietari isi dau seama repede ca energie regenerabila este potrivita pentru casa si familia lor.

Voltech.ro are cele mai bune solutii in materie de energie solara!

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu