Ce este un cip TPM și de ce îl solicită Windows 11?

luni, iulie 12, 2021 7:44
Posted in category IT

Windows 11Aşa cum unii dintre noi au aflat deja, una dintre cerinţele hardware minimale pentru a folosi sistemul de operare Windows 11 este prezenţa unui cip TPM 2.0 (TPM 2.0 chip). TPM înseamnă „Trusted Platform Module” și este un tip de cip situat pe placa de bază a computerului din motive de securitate (oferă funcții legate de securitate la nivel hardware). În esență, TPM 2.0 un criptoprocesor capabil să efectueze operațiuni precum generarea de chei de criptare și furnizarea unui amestec de autentificare bazată pe software și hardware, greu de decodat (spart). Computerele moderne au, de obicei, deja un cip TPM independent lipit pe placa de bază.

Există și alte forme pe care le pot lua TPM-urile, pe lângă cipurile fizice independente. Unele pot fi integrate în CPU-ul principal ca firmware sau ca supliment fizic. Există, de asemenea, TPM-uri pur virtuale, care rulează complet în cadrul software-ului. Deși niciunul nu este la fel de sigur ca un cip independent, acesta fiind opțiunea mai viabilă, deoarece folosește un mediu discret și de încredere, comparativ cu unul care poate fi ușor piratat și modificat.

La ce se folosesc cipurile TPM?

Pe scurt, cipurile TPM sunt legate de securitate. Acestea sunt utilizate cel mai frecvent pentru a proteja și cripta datele și pot stoca informații sensibile precum parole, chei de criptare și certificate de securitate.

Un cip TPM se poate pune în carantină dacă detectează malware sau un virus. În unele cazuri, cipul poate scana BIOS-ul computerului la repornire și poate rula o serie de teste condiționale pentru a verifica dacă există programe nedorite. Cipurile sunt, de asemenea, capabile să detecteze dacă altcineva a folosit computerul (de exemplu, în cazul unui furt), iar apoi să împiedice computerul să pornească și să blocheze sistemul dacă detectează acţiuni dubioase. Cipurile pot stoca, de asemenea, informații biometrice de conectare.

Cel mai frecvent, însă, cipurile sunt utilizate pentru a genera chei criptografice unice. În acest fel, cipul păstrează cheia (este stocată doar în TPM, niciodată pe hard disk). Cheile vă ajută să vă criptaţi hard disk-ul, iar oricine încearcă să acceseze acea cheie n-o poate face, aceasta nefiind stocată pe hard disk.

Cine folosește cipurile TPM?

Anterior, componenta era de obicei utilizată doar de companiile mari care aveau nevoie să își securizeze informațiile. Companiile media folosesc adesea cipurile TPM, pentru a se asigura de distribuirea corectă a conținutului lor, fără a putea fi distribuit prin furt sau piraterie. Smartphone-urile moderne, cum ar fi iPhone-urile, au adoptat, de asemenea, recent cipuri de securitate similare.

Cum să verificați dacă computerul dvs. are un cip TPM

În primul rând, dacă ați achiziționat computerul după 28 iulie 2016, cel mai probabil are deja un cip TPM 2.0 care este deja activat. Dacă dispozitivul dvs. este mai vechi, este posibil să nu aibă cipul TPM 2.0. Puteţi afla informaţii despre prezenţa cipului TPM pe placa de bază de la producătorul computerului, de pe forumuri sau folosind TPM Management Tool (Run): apăsați Windows + R, tastați tpm.msc în casetă și enter pentru a lansa instrumentul; dacă vedeți informații despre TPM în PC – inclusiv un mesaj în colțul din dreapta jos al ferestrei care vă informează ce versiune de TPM acceptă cipul dvs. – PC-ul dvs. are un TPM; dacă vedeți în schimb mesajul „Compatible TPM cannot be found”, computerul dvs. nu are un TPM.

Cum să activați cipul TPM al computerului

Activarea cipului TPM se face din setările BIOS-ului. Veți căuta orice opțiune denumită “TPM Support”, “Trusted Platform Module”, “Intel PTT”, “PSP fTPM” sau ceva similar, iar acolo activați-l, salvați setările și reporniți computerul. Rețineți că există șansa ca cipul TPM al computerului dvs. să fie listat și dezactivat în Device Manager (oricât de puțin probabil ar fi), deci asigurați-vă că verificați și acolo.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu