Ce jucării sunt potrivite pentru copii

joi, iunie 27, 2019 9:01
Posted in category Diverse

Masinuta electricaDeşi există o întreagă literatură de specialitate în legătură cu alegerea jucăriilor pentru copii, plus foarte multe lecturi pedagogice pe această temă, există încă părinţi pentru care nu contează ce fel de jucării aleg pentru copiii lor, mergând pe principiul “să-şi ocupe copilul timpul şi să nu mă deranjeze”. Căutând pe internet jucării potrivite pentru copii, m-a incantat varietatea de masinute electrice de pe acest site şi am realizat câte oportunităţi există, în ziua de astăzi, în alegerea jucăriilor pentru copii. În faţa atâtor alternative, care mai de care mai tentante, este bine să ţinem cont de vârsta copilului în alegerile noastre.

Haideţi aşadar să vedem ce jucării se pot alege, în funcţie de vârsa copilului.

  • De la 0 la 6 luni, timp în care copilul ia contact pentru prima dată cu lumea din jur, cele mai potrivite sunt jucăriile moi, de pluş, cele care produc zgomote plăcute, cele care se pot muta şi aranja într-o ordine, chiar dacă această ordine nu este importantă. Ar mai fi jucăriile ce imită activităţile adulţilor, cum ar fi telefoanele mobile de jucărie.
  • De la 6 la 12 luni, adică în a doua jumătate a primului an de viaţă, se poate ridica, dar nu foarte mult, gradul de complexitate al jucăriilor. Astfel, putem oferi copiilor noştri jucării cu sunete şi lumini, mingi de diferite dimensiuni, ceva jucării din materiale textile sau cărţi din plastic. În apropierea vârstei de un an, putem încerca nişte jocuri un pic mai complexe, puzzle, figuri geometrice, machete, jocuri educative, care, în acelaşi timp, să fie suficient de simple pentru a-l atrage pe copil.
  • De la 12 la 18 luni, sunt indicate jucăriile ce trebuie împinse sau trase, în vederea dezvoltării motricităţii la cei mici. Se mai recomandă jucării destinate diferenţieri formelor şi culorilor, cele destinate dezvoltării raţionamentului, precum cuburile de tip LEGO. Toate acestea pot fi completate cu jucării de pluş sau jucării de plastic, destinate dezvoltării organizării spaţiale, atenţiei şi concentrării.
  • De la 18 la 24 de luni, intervine arsenalul greu de jucării, cele care vor face deliciul celui mic: maşinuţe, camioane, triciclete, instrumente muzicale, jocuri geometrice. Evident, nu trebuie neglijat apetitul firesc al perioadei pentru desene şi desenat, aşa încât mai putem opta pentru table de desenat sau colorat, acuarele sau carioci. Şi în această perioadă putem alege păpuşi sau animale de pluş, ca o completare la jucăriile amintite anterior.
  • De la 2 la 3 ani, încep să fie observabile şi cultivabile micile – care pot deveni mari – pasiuni ale copiilor: desenatul, muzica sau cititul. Aşa încât, putem alege pentru copiii noştri jocurile educative şi de inteligenţă, puzzle, jocuri de desenat, bucătării de jucărie. Nu ar trebui să lipsească dintre jucăriile aceste perioade nici plastilina, tobele şi chitarele, cărţile cu primele cuvinte, cărţile cu poveşti în imagini. Tot în această perioadă se pot introduce gadget-urile, dar cu moderaţie. Copiii cu vârsta mai mare de 2 ani vor fi atraşi de jocurile şi culorile telefoanelor mobile sau tabletelor, plus că vor dezvolta în timp dexteritatea de a le folosi. Totuşi, nu este indicat să abuzăm de tehnologia modernă, dacă dorim o dezvoltare armonioasă a personalităţii copiilor.
Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu