Cele 20 de întrebări grave ale Științei (II)

sâmbătă, septembrie 28, 2013 14:41
Posted in category Educatie

Univers

  1. De ce sunt enigmatice numerele prime?
    Dacă puteți cumpăra în siguranță pe net aceasta se datorează numerelor prime. Numărul prim este acel număr care se divide doar cu 1 și el însuși. Mai multe despre numere prime vedeți aici
  2. Cum putem învinge bacteriile?
    Antibioticele sunt unele dintre cele mai mari minuni ale medicinei moderne. Descoperirea lui Alexander Flaming, laureat al premiului Nobel, a permis tratarea unora dintre cele mai mortale boli și a făcut posibile intervențiile chirurgicale, transplanturile și chimioterapia. Există însă și bacterii multirezistente, ce nu pot fi eliminate cu antibiotice. Numai în Europa mor annual 25.000 de oameni datorită acestor bacterii. Se așteaptă alte descoperiri care să facă posibilă lupta cu bacteriile rezistente.
  3. Unde se va ajunge în privința mărimii și puterii computerelor?
    Tabletele și smartphon-urile de azi sunt mult puternice decât calculatoarele cu care s-a ajuns pe Lună în 1969. Oare cât de mult se pot miniaturiza computerele? Și unde se va ajunge în privința performanțelor unui computer? Oamenii de știință au în vedere noi materiale cum ar fi carbonul atomic subțire și noi sisteme de calcul, cum ar fi calculul cuantic
  4. Se va vindeca vreodată cancerul?
    Răspunsul scurt este nu. Cancerul nu este o boală, ci un grup de mai multe sute de boli. Cancerul este ceva viu, în continuă evoluție. Cu toate acestea, s-au făcut progrese în ultima perioadă, mai ales datorită geneticii. Până la jumatate din numărul cazurilor de cancer pot fi prevenite, iar în multe situații efectele sale pot fi ameliorate.
  5. Când vom putea avea un majordom robot?
    Roboții pot deja servi băuturi și căra valize. Robotica modernă oferă deja roboți ‘specializați’. Dar când vom avea un robot cu adevărat ‘inteligent’, capabil să rămână acasă cu o persoană în vârstă
  6. Ce este pe fundul oceanului?
    95% din fundul oceanului este neexplorat. În 1960, Don Walsh și Jacques Piccard au atins adâncimea de șapte mile, în cea mai profundă parte a oceanului, în căutare de răspunsuri. Călătoria lor a atins limitele psibilului. Deocamdată, pentru explorări la mari adâncimi sunt folosite doar aparate, nu și oameni. Descoperirile din adâncuri de până acum sunt doar o mică parte din lumea ascunsă sub valuri.
  7. Ce este în partea de jos a unei găuri negre?
    Este o întrebare la care nu se poate răspunde azi, datorită absenței instrumentelor de observație necesare. Albert Einstein, în teoria generală a relativității, afirmă că o gaură neagră apare ca urmare a ‘morții’ unei stele mari. Poate în urma descoperirilor din fizica cuantică se va putea răspunde la această întrebare.
  8. Putem trăi veșnic?
    La un moment dat, ‘îmbătrânirea’ nu va mai fi privită ca ceva inevitabil, ci ca pe o boală care poate fi tratată și, eventual, împiedicată, sau cel puțin amânată pentru un timp îndelungat. În momentul în care informațiile despre ADN, metabolism, reproducere etc. vor fi mai numeroase, îmbătrânirea va putea fi amânată și, de ce nu, împiedicată.
  9. Cum se va rezolva problema suprapopulării planetei?
    Din 1960 și până azi, populația Terrei s-a dublat, ajungând la 7 miliarde de oameni. Se estimează că în 2050 vor fi cel puțin 9 miliarde de oameni. Va fi suficientă hrană și combustibil pentru populația în continuă creștere? Poate, până atunci, se va putea coloniza planeta Marte sau vor fi construite clădiri subterane. Alimentele s-ar putea produce în laboratoare. Deși par scenarii de film, toate aceste ipoteze sunt luate în calcul.
  10. Este posibilă călătoria în timp?
    Din teoria relativității se știe că timpul nu este liniar. Pentru astronomii aflați pe orbite, timpul curge mai lent. Pentru alte detalii despre călătoria in timp click aici

Sursa

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

8 Responses to “Cele 20 de întrebări grave ale Științei (II)”

  1. NASA intenționează să trimită oameni deasupra planetei Venus, într-un oraș „plutitor” | A șaptea dimensiune says:

    septembrie 11th, 2015 at 14:48

    […] Cele 20 de întrebări grave ale Științei (II) […]

  2. Unde se fabrică banii României | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 3rd, 2016 at 18:25

    […] Cele 20 de întrebări grave ale Științei (II) […]

  3. Cine are cei mai mulți bani digitali | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 3rd, 2016 at 18:29

    […] Cele 20 de întrebări grave ale Științei (II) […]

  4. A aparut primul hotel cu angajati roboti | A șaptea dimensiune says:

    mai 21st, 2016 at 10:26

    […] Cele 20 de întrebări grave ale Științei (II) […]

  5. Cele mai importante 10 descoperiri stiintifice din 2014 | A șaptea dimensiune says:

    mai 21st, 2016 at 12:06

    […] Cele 20 de întrebări grave ale Științei (II) […]

  6. 20 de lucruri pe care nu le știai despre igienă | A șaptea dimensiune says:

    septembrie 2nd, 2016 at 16:13

    […] Cele 20 de întrebări grave ale Științei (II) […]

  7. Cele 10 studii ciudate ale psihologiei | A șaptea dimensiune says:

    septembrie 2nd, 2016 at 16:19

    […] Cele 20 de întrebări grave ale Științei (II) […]

  8. Detalii inedite din istoria lumii | A șaptea dimensiune says:

    septembrie 21st, 2016 at 20:33

    […] Cele 20 de întrebări grave ale Științei (II) […]

Adauga un comentariu