Cenzura presei pe vremea odiosului dictator PSD-ist Adrian Năstase, viitorul puşcăriaş ce a rămas cu miliardele de euro furate intacte

luni, noiembrie 2, 2020 8:43

Adrian NastaseConferinţele de presă fără presă ale lui Dan Ioan Popescu (fost ministru în Guvernul odiosului puşcăriaş Adrian Năstase, ajuns şi acesta anchetat şi condamnat pentru corupţie – n.m.)

Dacă v-aţi mirat vreodată de ce nu găsiţi fascinantele istorii despre Dan Ioan Popescu (DIP) şi maşina lui de sifonat bani din sistemul energetic naţional în neantul conturilor elveţiene în alte publicaţii, uite că avem o primă explicaţie.

Săptămâna trecută (sfârşitul lunii iunie 2004 – n.m.), miercuri, o colegă de la un cotidian a aflat că DIP se va expune într-o conferinţă de presă la ministerul pe care-l conduce. Şi-a înşfăcat reportofonul şi a şters-o spre eveniment.

Acolo i-a retezat elanul doamna Şeuleanu, soţia preşedintelui celui mai “echilibrat” post de radio public naţional. Doamna este (era în 2004 – n.m.) purtător de cuvânt şi cerber al ministrului D.I. Popescu. În această calitate, distinsa a explicat că nu este permis accesul la întâlnirea cu ministrul, pentru că nu e conferinţă de presă, ci interviu. A, desigur, un interviu aparte, deoarece în sală se aflau mai mulţi ziarişti. “Da, sunt 7 ziarişti care au cerut permisiunea să facă un interviu, au trimis faxuri cu întrebări comune, iar ministrul s-a decis să le acorde această posibilitate tuturor deodată”.

Aveam de-a face, aşadar, cu o nouă specie de comunicare publică: interviul de presă. La care toţi ziariştii s-au gândit la aceleaşi întrebări!

A, doamna Şeuleanu a mai precizat: “E o temă care nu prea interesează, că-i mai tehnică”. A fost vorba despre privatizarea la sume considerat suspect de mici a distribuitorilor de energie Banat şi Dobrogea. Deci ceva tehnic, greu de înţeles.

În timp ce la intrare se desfăşura acest mic război al explicaţiilor absurde, înăuntru, organizatorii au încercat să scape de doi ziarişti care intraseră fără a fi pe listă.

Hai, destul cu joaca: la o conferinţă de presă aranjată am avut şi noi prilejul să-l strecurăm pe colegul nostru Marius Drăghici: toţi ziariştii din sală fuseseră anunţaţi personal, veneau de la instituţii media în care abundă aşa-zisele articole publicitare “fără P” (fără semnul distinctiv al publicităţii) plătite la cele mai mari tarife. Nu exista niciun risc ca DIP să fie surprins de alte întrebări decât cepe pe care i le compusese propriul staff şeulean.

Un asemenea tip de diseminare de informaţii publice ciufuleşte mai multe legi – între care legea concurenţei este rar invocată, deşi ministerul favorizează unele instituţii media.

Pe de altă parte, semnalăm că există un alt tip de interviuri pe care echipa lui Dan Ioan Popescu a început să le dea în privat. Este vorba de interviurile la PNA (Parchetul Naţional Anticorupţie, predecesorul DNA – n.m.), inaugurate săptămâna asta (sfârşitul lunii iunie 2004 – n.m.) de celebrul domn Pena, fost director general al Hidroelectrica. Interviu la care este aşteptat şi însuşi Dan Ioan Popescu. (“Academia Caţavencu”, nr. 655/2004)

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu