Cine se pune cu pandurul isi cam risca, frate, viata (III)

marți, decembrie 26, 2017 16:49
Posted in category Istorie

Adevarata istorie a romanilorŞi, cum ziceam, în acea seară cu specific românesc, pandurii aşteptau moartea naturală a domnului fanariot Alexandru Şuţu, precum şi sosirea datei istorice de 23 ianuarie 1821, dată considerată mai târziu ca fiind momentul de debut al evenimentelor din ianaurie 1821. Că atunci a avut loc o revoluţie sau că ea s-a transformat în lovitură de stat urma să limpezească domnul Tudor Vladimirescu, după cum promisese el poporului la primirea mandatului.

Aşadar, Şuţu grecoteiul crăpă în scurtă vreme, ajutat, e drept, şi de o gută militară contractată direct dintr-un tractir domnesc. Potrivit planului, boierimea pământeană, adică cea care pusese economia la pământ, a preluat comanda ţării prin Comitetul de Oblăduire, format imediat după înmormântare. Tudor, care se afla la Bucureşti pentru lămurirea ultimelor detalii, a încălecat pe-o şa şi-a tăiat-o spre Oltenia, unde, în mănăstirile fortificate Motru, Strehaia şi Tismana, aşteptau pandurii cu o mână pe sabie şi cu cealaltă în buzunarul populaţiei paşnice.

La 23 ianuarie, aşadar, are loc, în localitatea Padeş, citirea proclamaţiei de la Padeş. Numai că, spre final, acolo unde textul original îndemna poporul doar la a-i urî legitim pe fanarioţi, Tudorică a modificat pe ici, pe colo, şi anume prin părţile esenţiale. Ce-a ieşit pân’ la urmă s-a văzut: revoluţie pe faţă, adică călcarea literalmente pe bombeu a Eteriei, Rusiei şi Prea Înaltei Porţi.

E locul să spunem că Tudor Vladimirescu nu era băiat prost. Aşa stând lucrurile, nu i-a venit greu să-şi dea seama că intrarea lui în manualul de a opta nu mai putea fi evitatată. Rămânea de stabilit dacă va fi o intrare violentă sau una efectuată la adânci bătrâneţi. Drept urmare, ca principală măsură de precauţie a constituit Adunarea Norodului, a procedat la înarmarea lui şi a trecu ţara, pe drumul spre Craiova, până în tabără la Ţânţăreni, prin focul revoluţiei şi para urmărilor ei neplăcute.

Timp de o lună, sătenii deveniţi panduri au mâncat instrucţie pe pâine şi, în pauze, cozonacul boierilor imprudenţi, întâlniţi în cale, fapt ce a făcut Comitetul de Oblăduire să-şi dea demisia din goana calului şi să trimită în întâmpinarea lui Tudor o trupă de lefegii care nu-şi mai luase leafa cam de mult. Sesizând importanţa istorică şi literară a clipei, Vladimirescu îi trimite comandantului, N. Văcărescu, o scrisoare patetică şi lacrimogenă, plină de adânci fiori patrioţi, în care, bine plasată retoric, se află celebra zicală patria se cheamă poporul, iar nu tagma jefuitorilor.

Inutil să spunem că N. Văcărescu a luat de bune rândurile frumos aduse din condei şi, în confortabila tradiţie militară a veacului, a trecut bucuros de partea inamicului.

De aici, însă, lucrurile încep să se complice.

La 21 martie 1821, Tudor intra cu oaste în Bucureşti. Era o frumoasă dimineaţă de primăvară. Pandurii mărşăluiau zâmbitori în uralele mulţimii. Deodată … (continuarea în episodul următor) (“Academia Caţavencu”, nr. 391/1999)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

3 Responses to “Cine se pune cu pandurul isi cam risca, frate, viata (III)”

  1. Cine se pune cu pandurul isi cam risca, frate, viata (IV) | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 27th, 2019 at 19:33

    […] Cine se pune cu pandurul isi cam risca, frate, viata (III) […]

  2. Revolutie sau lovitura de principat? | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 27th, 2019 at 19:58

    […] Cine se pune cu pandurul isi cam risca, frate, viata (III) […]

  3. Cine se pune cu pandurul isi cam risca, frate, viata (V) | A șaptea dimensiune says:

    mai 3rd, 2019 at 19:47

    […] Cine se pune cu pandurul isi cam risca, frate, viata (III) […]

Adauga un comentariu