Ciobanii din învăţământ

marți, februarie 10, 2009 18:10
Posted in category Educatie, Locale

Stema a saptea dimensiuneSe plângea cineva, relativ recent, că politicienii din regiunea Darabani-Săveni nu au mare respect faţă de cadrele didactice. Respectul se câştigă, până la urmă, nu se cerşeşte. Şi cum poţi avea respect faţă de personajele următoare:

  • De la un individ fără şcoală te poţi aştepta la orice, adică are o scuză. Dar ce formator de caractere este acel pretins “profesor” care te ameninţă mai ceva ca un interlop: “Fii atent cum pleci de la şcoală!”. Merită acesta respect?
  • Persoanajul următor se numeşte Şuhan Valeriu, profesor ce a considerat întotdeauna şcoala unde a lucrat drept moşia moştenită de la părinţi, iar modalitatea acestui individ de a-şi impune punctul de vedere a fost bâta: fie sărea direct la bătaie, fie te ameninţa (“Fii atent c-ai luat-o o dată!”). Acesta este “dascălul” care te punea să-l asculţi pe paranoicul de Vadim Tudor la radioul din cancelarie, care scria şi vorbea o limbă română aproximativă (probabil geografia se făcea în altă limbă), dar care se lăuda cu pilele sale. Reclamat de numeroase ori la Inspectoratul Şcolar, stimabilul trepăduş bolşevic a scăpat de fiecare dată basma curată. Pentru acest individ n-a existat dictatura comunistă, iar orele sale erau adevărate ode la adresa comunismului ateu. Se bănuieşte c-ar fi fost şi turnător la securitate, dar pe aici nimeni nu pare interesat să afle adevărul. Merită acesta respect?
  • În 1995, primar al comunei Havîrna era tot un profesor. Ca orice primar avea şi lipsuri, nimeni nu-i perfect doar. Subsemnatul publică un articol într-un cotidian local, semnalând oarece nereguli la Primăria Havîrna. Chiar dacă am folosit un pseudonim, s-a aflat până la urmă. Ce credeţi că face stimabilul? Pune un bătăuş pe urmele mele. Şi într-o seară, pe când mă întorceam de la o gagică, iau bătaie. Acesta e preţul libertăţii de opinie, în Moldova lui Ion Ilici Iliescu. N-aş fi crezut că respectivul primar este autorul moral, dar pornirea împotriva mea (individul respectiv chiar mă ura pentru acel articol), plus poveştile sale despre cum înţelege acesta legea (“Bă, dacă am o problemă nu merg la poliţie, doar nu-s fraier. Am băieţii mei!”) m-au convins că el se află în spatele acelei întâmplări. Merită acesta respect?
  • Acelaşi Şuhan Valeriu, personajul de mai sus, îl supără odată pe profesorul de sport din Havîrna. Reacţia acestuia din urmă: “Dacă vreau îi dau unuia nişte bani şi-i sparge geamurile lui Şuhan!”. Simplu, nu? Ce cultură civică, spirit creştin, civilizaţie, legea bâtei e mai presus. Merită acesta respect?

P.S. Am toată preţuirea pentru majoritatea oamenilor din învăţământ şi a colegilor mei, cei care dau nobleţe profesiei. Dar, din păcate, datorită unor asemenea specimene, imaginea învăţământului românesc este una nu tocmai roză.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

9 Responses to “Ciobanii din învăţământ”

  1. Școlile fantomă din România says:

    iulie 31st, 2014 at 14:26

    […] Ciobanii din învăţământ […]

  2. Gramatica României profunde | A șaptea dimensiune says:

    decembrie 29th, 2014 at 19:23

    […] Ciobanii din învăţământ […]

  3. La vest de Prut, intelectualii de colhoz au deformat conştiinţa naţională | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 10th, 2015 at 14:26

    […] Ciobanii din învăţământ […]

  4. Intelectualii de colhoz (II) | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 15th, 2015 at 15:38

    […] Ciobanii din învăţământ […]

  5. Bolșevismul rusesc, boala majorității profesorilor din nordul Moldovei | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 19th, 2015 at 19:29

    […] Ciobanii din învăţământ […]

  6. În judeţul Botoşani, patriotismul înseamnă gargară ieftină şi cam atât | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 25th, 2015 at 10:19

    […] Ciobanii din învăţământ […]

  7. Intelectualii lu’ Peşte, “boborul” îndobitocit şi creştinii lui Ion Iliescu | A șaptea dimensiune says:

    mai 1st, 2015 at 10:42

    […] Ciobanii din învăţământ […]

  8. Universităţile particulare – o afacere profitabilă pentru găştile care le conduc | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 18th, 2016 at 7:59

    […] Ciobanii din învăţământ […]

  9. În România, ilegalităţile se practică încă de pe băncile şcolii | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 19th, 2016 at 22:50

    […] Ciobanii din învăţământ […]

Adauga un comentariu