Comunismul a pierdut partida, comunistii, insa, sunt stapanii Romaniei

miercuri, iunie 22, 2016 17:18
Posted in category Dictatura comunistă

Refuz, rezist! Sunt anticomunist!„Comunismul a pierdut partida, comuniştii însă au câştigat-o” – Lucian Boia

„Ce am trăit noi în decembrie 89? A fost o Revoluţie aşa cum se zice? A fost mai curând o simplă revoltă populară, sau poate o lovitură de stat care a confiscat revolta răpindu-i şansa de a se transforma cu adevărat într-o revoluţie” – Lucian Boia

„Se va vedea astfel cum ţara cu cei mai puţini comunişti a devenit ţara cu partidul comunist cel mai numeros, în termeni relativi. Cum o societate abia atinsă de ideologia comunistă s-a comunizat în profunzime până într-atât încât s-a despărţit mai greu de comunism ca oricare alta. Cum virulent antinaţional într-o primă fază, comunismul a sfârşit prin a deveni ultranaţionalist. Cum s-a inventat în România comunismul dinastic fără echivalent în Europa şi comparabil, fără a-şi pierde nota de originalitate, doar cu regimul din Coreea de Nord.

Cum România după ce ani de zile părea a fi societatea care s-a opus cel mai puţin regimului comunist s-a ridicat împotriva lui Ceauşescu printr-o revoluţie sângeroasă, singura de acest gen în spaţiul comunist, împotriva lui Ceauşescu dar nu neapărat şi împotriva alcătuirilor comuniste. Într-adevăr pentru ca paradoxul să fie complet, cea mai violentă revoluţie anticomunistă s-a prelungit prin cea mai lentă şi cea mai incompletă desprindere de comunism.” (Lucian Boia)

„Trebuie renunţat la mitul unei Românii fundamental anti-comuniste. În raport cu comunismul s-au conturat două Românii foarte diferite. Majoritară până l-a urma s-a dovedit a fi nu România care s-a încăpăţânat în anticomunism, ci România care sau a profitat de pe urma sistemului sau s-a acomodat noilor realităţi. Ne e teamă să afirmăm aşa ceva? Fiind majoritari înseamnă că au avut dreptate? Bineînţeles că nu au avut. În faţa istoriei cel puţin şi în faţa viitorului ţării dacă nu şi în raport cu propriile lor interese. Unii s-au prăbuşit, alţii s-au ridicat şi atunci e de înţeles că avem interpretări radical diferite ale comunismului. Probabil că cei care consideră că au avut de câştigat chir cu riscul ca întreaga societate să piardă sunt mai numeroşi decât cei care au pierdut.”

„Şi atunci a fost comunismul o întreprindere criminală? Aş răspunde la această întrebare imprumutând o faimoasă replică: „Mai mult decât o crimă, a fost o greşeală”. Ceea ce nu înseamnă o diminuare ci o amplificare a vinovăţiei. Crima îi afectează pe cei vizaţi direct şi pe apropiaţii lor, greşeala însă, o greşeală de asemenea proporţii a dereglat pe termen lung întregul organism social. Toţi plătim pentru comunism, chiar cei care nu îşi dau seama sau continuă să creadă în binefacerile lui. Şi vor mai avea probabil de plătit şi cei care nu s-au născut încă.”

„Comunismul a vânat în primul rând elitele, mai puţin numeroase evident decât masa populaţiei dar reprezentând structura de rezistenţă a oricărei societăţi. I-a vânat pe cei ataşaţi vechilor valori şi pe cei care înţelegeau să gândească şi să trăiască în mod liber. Represiunea a urmărit şi în bună parte a reuşit să distrugă România existentă pentru a pune în locul ei o altă Românie. Dincolo de drama atâtor familii este de consemnat rezultatul istoric- România a devenit alta, cu totul alta. Vechea elită politică a dispărut cu totul, la fel elita economică. Elita intelectuală a supravieţuit parţial dar timorată şi obligată să se supună comandamentelor regimului.”

Oricât ar părea de ciudat, decembrie 1989 nu a fost încă în punctul său de plecare o revoluţie anticomunistă. A avut desigur şi o asemenea dimensiune rămasă însă minoritară. Oamenii în majoritatea lor s-au revoltat mai curând din motive alimentare decât filozofice, nu împotriva comunismului ca sistem, ci ca răspuns la insuportabilă deteriorare a condiţiilor de trai, vinovat nefiind socotit neapărat regimul, ci Ceauşescu.

Cât despre noua conducere a ţării, aceasta numai anticomunistă nu era. Alcătuită cu mici excepţii din foşti lideri comunişti sau din odraslele unor foşti lideri comunişti, de altfel ce să-i pretinzi lui Iliescu – şi-a mărturisit el însuşi crezul politic acuâzndu-l pe Ceauşescu că a încălcat nobilele idealuri ale comunismului. Într-o primă etapă cel puţin nu mergea mai departe de perestroika lui Gorbaciov”.

„Ce am trăit noi în decembrie 89? A fost o Revoluţie aşa cum se zice? A fost mai curând o simplă revoltă populară, sau poate o lovitură de stat care a confiscat revolta răpindu-i şansa de a se transforma cu adevărat într-o revoluţie. Au fost în fapt toate acestea adunate şi amestecate – şi revoltă populară şi lovitură de stat şi revoluţie”.

„Comunismul a pierdut partida, comuniştii însă au câştigat-o. E ca şi cum întrega poveste a comunismului nu ar fi avut alt rost decât acela de a înlocui o clasă dominantă prin alta. Cel puţin nu trebuie să ne temem că oamenii aceştia, foşti comunişti sau urmaşii lor, ne vor întoarce spre regimul care i-a ridicat pe scara socială. Nico grijă, s-au convertit total şi se simt ca acasă în jungla actuală.”

Sursa (citeste mai mult)

Lucian Boia (n. 1 februarie 1944, București) este un istoric român care a publicat extensiv în domeniul istoriei ideilor și a imaginarului. Cartea sa Istorie și mit în conștiința românească s-a impus ca reper în istoriografia română, oferind o gamă de interpretări noi și stârnind numeroase dezbateri. Boia publică atât în română, cât și în franceză. (Sursa)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “Comunismul a pierdut partida, comunistii, insa, sunt stapanii Romaniei”

  1. Romania tiganizata de azi se trage din comunism | A șaptea dimensiune says:

    iunie 27th, 2016 at 16:13

    […] Comunismul a pierdut partida, comunistii, insa, sunt stapanii Romaniei […]

Adauga un comentariu