Crimele dictaturii comuniste: Braşov, 1987 (VI)

vineri, martie 13, 2020 6:54

Nicolae CeausescuJustiţia trage cu ochiul şi, deocamdată, se dă după robă

Şi în zona magistraturii pot fi identificate complicităţi, fie ele şi tacite, cu torţionarii din dosarul Braşov. Din investigaţiile noastre, am identificat câteva nume de procurori care au participat la anchetele din Calea Rahovei.

Dacă fostul procuror general Iscrulescu este mort şi nu mai poate spune nimic, în schimb, ar putea fi întrebaţi ce-şi mai aduc aminte: Radu Ivan, Mihai Mureşan, Dan Ioan (acelaşi din dosarele revoluţiei şi acelaşi general-magistrat care a avizat mandatele de ascultare cerute de Virgil Măgureanu, pentru mai mulţi lideri ai societăţii civile, în septembrie 1991), Arthur Dumitrescu (fost procuror anchetator în dosarul “Ţigareta 2”), Igon Dima, Puiu Stanca, Dumitru Carp, Ioan Mihai Alexandru şi mulţi alţii, unii deveniţi avocaţi (şi chiar membri de partid, cum este cazul generalului Dan, înscris în PUR), alţii aflaţi încă în funcţie în Parchetele militare şi civile.

Din investigaţiile noastre, nu există nici un dosar “Braşov ‘87”, nici la Parchetele civile şi nici la Secţia Parchetelor Militare.

Dacă, însă, părţile vătămate, respectiv revoluţionarii braşoveni care au fost torturaţi în timpul anchetelor, vor depune plângere la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, acestor plângeri li se va da curs, întrucât faptele – abuzuri în serviciu şi chiar tentative de omor – nu sunt prescrise (nu erau prescrise în 2004, anul apariţiei materialului în presă – n.m.).

Aşa cum generalul magistrat Dan Voinea a avut răbdarea să facă (în parte) lumină în dosarul “Ursu”, dar şi în alte dosare complicate privind revoluţia sau mineriadele, la fel se poate afla adevărul judiciar şi în ceea ce-i priveşte pe torţionarii din dosarul “Braşov 1987”.

De la adevărul judiciar la adevărul istoric nu mai este decât un pas. Cel pe care autorii de manuale trebuie să-l facă pentru a înscrie, la istoria recentă, şi pagina lipsă – pagina “Braşov 1987”! (Christian Levant)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu