Cu un avion alimentat cu energie solară în jurul lumii

duminică, februarie 1, 2015 16:58
Posted in category Puţină fizică

Solar ImpulseSolar Impulse, primul avion alimentat cu energie solară, capabil să zboare zi și noapte fără o picătură de combustibil

În vara anului 2013, doi piloți elvețieni au parcurs o distanță record, în Statele Unite, într-un avion alimentat cu energie solară, Solar Impulse. Cei doi au plecat de pe coasta de vest a SUA, în apropiere de San Francisco, și au încheiat călătoria la New York City. Au zburat și noaptea între cele două extremități ale SUA. În prezent, aceeași doi piloți vor să facă o călătorie în jurul lumii, cu un avion alimentat cu energie solară. Vor începe și vor termina călătoria la Abu Dhabi.

Cum arată traseul avionului solar în jurul lumii

La sfârșitul lui februarie sau începutul lui martie, piloții Bertrand Piccard și Andre Borschberg vor pleca din Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, întreptându-se spre est. Vor face opriri în Oman, India, Myanmar și China, înainte de a traversa oceaunul Pacific. După o oprire în Hawaii, se vor opri în trei locuri pe teritoriul SUA: Phoenix, New York City și un al treilea loc care va fi ales ulterior în funcție de vreme. Apoi, vor traversa Atlanticul, îndreptându-se fie spre sudul Europei, fie spre nordul Africii. Iar în final vor ajunge, din nou, la Abu Dhabi la sfârșitul lunii iulie sau începutul lunii august.

35 000 km într-un avion alimentat cu energie solară

În timpul celor cinci luni, cât se estimează că va dura expediția, piloții vor parcurge aproximativ 35.000 km (22.000 mile), rămânând în aer aproximativ 500 de ore. Cei doi piloți vor pilota cu rândul avionul, iar de la sol vor fi asistați de o echipă formată din 60 de persoane, ce va monitoriza tot timpul starea vremii, astfel încât traseul să poată fi modificat, dacă va fi nevoie.

17.000 celule solare vor furniza energia necesară pentru 4 motoare electrice

Cei doi piloți vor zbura pe modelul Solar Impulse 2, o versiune îmbunătățită a prototipului Solar Impulse folosit în 2013. Avionul din fibră de carbon are o anvergură a aripilor de 72 metri, mai mare decât cea a unui Boeing 747. Cu o masă de doar 2.300 kg, aripile avionului cuprin 17.000 de celule solare, ce asigură energia necesară celor 4 motoare electrice ale avionului. Panourile solare reîncarcă, în timpul zilei, bateriile cu litiu ale navei, așa încât avionul poate zbura fără oprire distanțe mari, inclusiv noaptea.

Tehnologii curate pentru lumea de azi

Ideea din spatele acestor misiuni din ce în ce mai ambițioase nu este de a aduce avioane solare viabile comercial pe piață, ci mai degrabă pentru a evidenția potențialul vast de energie din surse regenerabile. „Vrem să promovăm tehnologiile curate, care sunt atât de importante pentru lumea noastră”, a declarat Piccard.

Sursa

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

4 Responses to “Cu un avion alimentat cu energie solară în jurul lumii”

  1. Australia, in 16 imagini (I) | A șaptea dimensiune says:

    iulie 2nd, 2015 at 8:31

    […] Cu un avion alimentat cu energie solara in jurul lumii […]

  2. Se pregateste prima parcare in spatiu pentru acostarea navelor spatiale | A șaptea dimensiune says:

    iulie 21st, 2015 at 14:45

    […] Cu un avion alimentat cu energie solara in jurul lumii […]

  3. Se apropie Apocalipsa? | A șaptea dimensiune says:

    septembrie 11th, 2015 at 14:54

    […] Cu un avion alimentat cu energie solara in jurul lumii […]

  4. Cei mai mari oameni de stiinta romani | A șaptea dimensiune says:

    februarie 7th, 2016 at 19:08

    […] Cu un avion alimentat cu energie solara in jurul lumii […]

Adauga un comentariu