Cum a apărut banda scotch

luni, noiembrie 4, 2019 9:51
Posted in category Diverse

Benzi adeziveAtunci când vorbim despre banda scotch, fiecare dintre noi are în vedere acea utilă invenţie folosită aproape peste tot, în toate domeniile de activitate, astăzi. Chiar dacă, probabil, puţini dintre noi şi-au pus problema momentului apariţiei benzii adezive, aceasta are un istoric, o istorie dacă vreţi, interesantă, mai ales prin prisma evoluţiei umanităţii din ultimele secole.

Aşadar, primul model de bandă adezivă a apărut, cum era şi firesc, în domeniul medical, mai precis în domeniul chirurgiei, în anul 1845. În acel an de graţie, un chirurg, dr. Horace Day, a folosit pentru prima dată în istorie ceea ce astăzi numim scotch. Mai exact, a folosit o bandă compusă dintr-o folie adezivă din cauciuc, aplicată peste o fâşie de pânză, acoperind locul unde a fost operat un bolnav.

Au trebuit să treacă mai mult de 50 de ani pentru ca oamenii să realizeze că pot folosi banda adezivă şi în alte domenii, nu numai în domeniul medical. Ei bine, acea jumătate de socol, şi un pic, a trecut, astfel că, în anul 1901 apare pe piaţă ceea ce se poate numi leucoplast, folosită la început tot în scopuri medicale. Cel care a venit cu invenţia a fost un farmacist german, Oscar Troplowitz, acesta numind-o Leukoplast, cuvânt care, ulterior, a devenit parte a limbii române, fiind folosit aproape exclusiv pentru a denumi benzile adezive din sistemul medical românesc.

Mai trec nişte ani şi, în 1932, inginerul Richard Drew ajunge angajat la compania americană 3M, firmă ce producea în acei ani doar benzi de hârtie abrazivă, adică, într-un limbaj mai popular, şmirghel. Fiind un tip inventiv, Richard Drew a observat că, atunci când aveau de vopsit maşini în două sau mai multe culori, vopsitorilor de la un atelier de reparaţii auto le era foarte greu să traseze linii drepte. Pentru a rezolva problema, Drew a inventat propriul său model de bandă adezivă de mascare, model îmbunătăţit ulterior, cel care în timp a devenit banda scotch pe care o vedem şi o folosim în zilele noastre. În scurt timp după lansarea pe piaţă, banda inventată de Richard Drew a devenit populară în toată lumea, fiind folosită aproape peste tot, mai ales în forma sa transparentă.

O variantă a benzii adezive este banda izolatoare. Aceasta a apărut în 1942, produsă de compania Johnson & Johnson. Cum trupele americane care luptau în Europa şi Asia aveau nevoie de o bandă adezivă rezistentă la umezeală şi apă, tradiţionala bandă adezivă textilă a fost acoperită cu un strat plastic de polietilenă, aceasta având ra rezultat banda izolatoare pe care o cunoaştem astăzi, chiar dacă între timp s-au adus îmbunătăţiri invenţiei originale.

Bun, am aflat cum a apărut banda scotch şi a venit momentul să aflăm de unde o procurăm pentru a o folosi. De unde o procuurăm în mod convenabil, evident. Cea mai bună alegere, în opinia mea, este următoarea:

Kangoopack

Str. Gării nr. 4B, Alba Iulia, 510194, jud. Alba, România

Telefon: 0258 817 842

E-mail: office@kangoopack.ro

Condiţii de utilizare pentru benzile adezive

În general, benzile adezive pot fi folosite la cele mai înalte standarde de calitate cel puţin 12 luni din momentul achiziţionării. Este indicat să le păstraţi sau depozitaţi în locuri unde tepmperatura nu depăşeşte 25 de garde Celsius şi nu coboară sub 15 grade Celsius. Un alt indicator de care trebuie ţinut cont este nivelul de umiditate: acesta nu trebuie să fie mai mare de 65%.

De asemenea, este bine de evitat expunerea consistentă a benzilor adezive la acţiunea razelor solare şi a surselor de căldură directe, deoarece toate acestea vor slăbi adezivii de pe bandă, afectând performanţa şi aspectul benzilor adezive. Se va evita şi expunerea la praf sau acţiunea unor agenţi externi, cum ar fi insectele şi rozătoarele, mai ales dacă păstraţi benzile adezive în cutii, de preferinţă cutiile originale.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu