Cum alegem un motocultor

sâmbătă, decembrie 10, 2016 12:40
Posted in category Diverse

Casa, gradina, Caruntu Elena, TataraseniAtunci când alegem un motocultor este bine să avem în vedere câteva detalii care ar face din alegerea noastră una inspirată. Iată, mai jos, câteva aspecte ce trebuie avute în vedere atunci când ne hotărâm să achiziționăm un motocultor.

  • Să avem informații complete despre caracteristicile funcționale și constructive ale respectivului produs
    Iar o caracteristică funcțională foarte importantă este ecartamentul minim al roților. De aceasta depinde lățimea minimă a utilajului, măsurată la marginea anterioară a pneurilor. Bun, s-ar putea să vă întrebați de ce este atât de importantă această lățime. Păi, dintr-un motiv simplu: de această lățime depinde deplasarea cât mai eficientă a utilajului, atunci când se realizează lucrările de prășit.
  • Modul în care freza este montată
    Este un alt aspect important, ce trebuie luat în considerare. Freza poate fi amplasată în spatele utilajului sau sub utilaj.
  • Echipamentul de lucru cu care este echipat motocultorul
    Este de preferat ca acest echipament de lucru să fie testat în toate situațiile ce pot apărea și să fie cât mai performant.
  • Structura și suprafața culturii agricole la lucrările căreia vreți să utilizați utilajul
    Este bine de ștuit că un motocultor se poate folosi la lucrările următoarelor culturi: viță de vie, legume, flori, fanete, pomi, porumb sfeclă, cartofi, floarea-soarelui și alte culturi de câmp prășitoare.
  • Mărimea suprafeței la pe care vreți s-o lucrați cu motocultorul
    Dacă vreți să utilizați motocultorul pentru suprafețe ceva mai mari, de exemplu de 2 ha, aveți nevoie de un motocultor ceva mai puternic, undeva între 10 și 14 CP. Dar dacă vreți să-l utilizați pentru suprafețe mai restrânse, nu mai mari de 0,5 ha, nu vă trebuie un motocultor cu putere foarte mare, fiind suficient unul de 7 – 9 CP.
  • Intensitatea efortului depus în utilizarea unui motocultor este în funcție de greutatea utilajului și de panta terenului
    Trebuie să fim conștienți de faptul că folosirea unui motocultor necesită ceva efort, dar acest efort este oricum mai mic decât în cazul în care am alege să lucrăm respectiva suprafață de pământ folosind alte metode. Plus că rezultatele, în cazul folosirii unui motocultor, sunt net superioare.
  • Calitatea terenului pe care vreți să folosiți motocultorul
    Este foarte imoprtant să avem în vedere calitatea terenului pe care vrem să-l lucrăm cu motocultorul. Putem avea un teren cu pietre, unul care nu a fost cultivat în prealabil etc. În funcție de această calitate a terenului vom alege dimensiunile, greutatea și puterea unui motocultor. De exemplu, dacă vrem o aderență mai mare la nivelul solului este recomandat ca motocultorul să aibă o greutate mai mare.
  • Motor pe benzina sau motorina
    Fiecare tip de motor are avantajele sale. Un motor pe benzină are o pornire ușoară, cu mai puțin zgomot, întreținerea fiind simplă și economică. Motoarele pe motorină au costuri ceva mai mari decât motoarele pe benzină, dar prețul motorinei este mai mic și durata de viață a unui motor pe motorină este mai mare decât a unuia pe benzină.

Dacă un urmă cu câteva zeci de ani se săpau manual suprafețele de teren, mai ales cele cu dimensiuni reduse, tehnologia de azi permite efectuarea lucrărilor agricole cu un efort fizic mult mai mic. Pentru aceasta, un motocultor este cea mai bună alegere.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu