Cum ești linșat mediatic în România

duminică, februarie 3, 2013 14:27
Posted in category Mass-media

Dan VoiculescuLinșajul, noua specie jurnalistică folosită ca mijloc de șantaj

Linșajul, în termenii uzuali, înseamnă uciderea fără judecată a cuiva de către o mulțime atâțată. Când el devine gen jurnalistic, așa cum se întâmplă de câțiva ani în România, cred că devine teribil de periculos pentru sănătatea unei bresle și echilibrul unor valori democratice.

Spun de la bun început: ce s-a întâmplat în ultimul timp la Antena 3 pe mine nu m-a surprins. Deloc. Totul a fost progresiv.
Mai întâi a fost linșat un om– un șef de stat pe care patronul, tot politician influent, îl urăște de moarte, îl obsedează. Doar l-a și suspendat din funcție de două ori din interese politice și financiare. Un președinte care, în opt ani, printre altele, a fost acuzat chiar și de implicare în traficul de armament cu teroriștii. A fost răul suprem, acuzat de absolut orice.
Apoi a fost tocată o guvernare. Riguros. Aici, gafele guvernării erau vizibile iar criticile presei au fost și întemeiate. E dreptul oricărui jurnalist să sancționeze Puterea. Presa este câinele de pază al democrației. Însă acesta este singurul ei rol.
De aici, totul a derapat. Și a fost vizibil pentru toată lumea.
Judecători ai Curții Constituționale au fost puși la stâlpul infamiei, procurori, judecători, membri ai CSM. CSM-ul blocat. Toți șefii de instituții- cheie, fundamentale ale statului au fost prezentați ca inamicii publici numărul unu ai poporului supărat de multe, supărat și din cauza nivelului de trai. Oamenii au fost jigniți, înjurați de-a dreptul, au prezentate voit informații false, spuse neadevăruri, intoxicată cu bună știință opinia publică, fără a se acorda niciun drept la replică. Nimeni n-a reacționat. CNA, controlat politic, a fost mort.
După linșajul persoanelor fizice cu funcții, s-a trecut la linșajul și atâțarea categoriilor profesionale între ele. Judecătorii care-i urăsc pe procurori și invers. Cu concursul și participarea, e adevărat, a ministrului Justiției, fapt incalificabil- în opinia mea.
După incitarea categoriilor profesionale, a urmat linșajul instituțiilor, a sistemelor în ansamblu. Inducerea ideii că tot ceea ce face Justiția în România reprezintă o mare și profundă nedreptate. S-au prezentat în avalanșă cazuri în care era descompusă o singură idee- nedreptul sistem judiciar, ucigaș de destine tinere, în vârstă, sărace, fără apărare- asta trebuia să înțeleagă poporul telespectator, în transa care rula la infinit pe televizor.
Mai grav este că, în toată această campanie de linșaj mediatic, au început să fie distruse și idei, valori.
Occidentalismul, europenismul, americanii trebuie să dispară. Nu ne fac bine. Țin cu Băsescu, deci sunt toți sunt răi. L-au ținut la Putere, deci nu ne trebuie. Vor să ne fure resursele. Noi nu ne vindem țara! S-au făcut emisiuni despre fracturarea hidraulică și s-au organizat proteste împotriva exploatării gazelor de șist! Înțelegea cineva ceva? Evident că nu. Poporul suveran trebuia să-și ia destinul în mână, să se revolte. O singură idee trebuia înțeleasă: că asta e rău, rău, rău. Nu numai instituțiile trebuie demolate, politicienii de prima rang și șefii de instituții șantajați prin linșaj, trebuie să fim conducători absoluți ai acestui stat. Punct.
Așa se naște naționalismul. Atâțat, incitat, stimulat metodic și programatic. Iar asta este cel mai periculos lucru ce s-a întâmplat.
Bineînțeles, totul s-a făcut cu participarea politicienilor. Cu un USL disperat să vină la putere, călărind, stimulând și validând până la paroxism derapajele postului.
S-a făcut și din interesul și obsesiile patronului. Un om care are mari probleme cu legea, care fuge de Justiție- tocmai de aceea o vrea și slăbită, un personaj care, în spatele discursului demagogic și populist, are un unic obiectiv: acapararea „prin oameni controlabili numai de el” a primei funcții în stat. Atât. Asta-i este dorința de peste 20 de ani. De aici și linșajul- șantajul. Cine nu se supune, e distrus.
De ce Comisia Europeană n-a făcut nominalizări? Cine are sinceritatea să recunoască, observă că actuala Comisie n-a făcut nicio nominalizare, pe nicio speță. Nici în privința parlamentarilor sau a miniștrilor. Comisia doar a spus că România „mai are multe de făcut în privința respectării statului de drept„, că „independența Justiției și instabilitatea instituțiilor rămân o mare sursă de îngrijorare” și, în premieră, vorbește despre hărțuire. Hărțuirea unor oficiali- cheie, judecători și nu numai de către mass- media. „Trebuie revizuite regulile existente pentru a asigura protecția instituțiilor și a persoanelor„.
Ce înseamnă revizuire a regulilor existente? Sancțiuni crâncene pentru asemenea derapaje și, în primul rând, un CNA funcțional și apolitic.
Își dorește vreun politician de prim rang ca un post de televiziune să-i dicteze în permanență ce trebuie să facă, ce decizii să ia?
Își dorește vreun om politic român să fie permanent șantajat cu linșajul mediatic de către un patron cu obsesii și certat cu Justiția?
Își dorește blocarea instituțiilor statului, incitarea categoriilor profesionale?
Își dorește cineva să ieșim din UE, NATO sau să fie alergat cu pietre ambasadorul american? E suficient cred că l-am văzut prezentat pe Jose Manuel Durao Barroso, de același trust, ca un tânăr comunist, maiost, marxist-leninist, în conexiuni cu activități teroriste!
Sau vrea cineva să se pună în capul unei mișcări naționaliste de proporții? Sincer, nu cred. Dacă vrea cineva asta, e pur și simplu iresponsabil și nu se gândește deloc la acest stat.
E profund nedrept să spui că toată presa românească a făcut așa ceva. Nu, este derapajul unei singure instituții media. Comisia Europeană doar a tras un puternic semnal de alarmă în privința problemei. Cine a greșit să plătească. Și cine va face asta de acum înainte, să sufere cu vârf și îndesat. Poate să existe presă partizană, poate să existe presă tabloidă, pot să existe poziții și atitudini politice asumate, dar nu poți pune în pericol instituții ale statului de drept, nu le poți bloca, nu poți dărâma prin decredibilizare voită puteri ale statului definite prin Constituție. Nu poți la nesfârșit incita la tulburări sociale, la linșaj public și nu poți infecta cu bună știință valori și idealuri. Asta înseamnă să atentezi, cu bună știință, la siguranța națională a unui stat.

Să taie-n carne vie, să lase politicul deoparte și să aplice legea. Mai spun odată: asta trebuie să facă CNA. De câte ori putea până acum să ridice licența Antenei 3? De nenumărate ori. De ce n-a făcut-o? Dacă vor fi cu adevărat sinceri, vă vor răspunde ei. Și vor face, cu adevărat, ceva… (https://sorinamatei.blogspot.ro/2013/02/linsajul-noua-specie-jurnalistica.html)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

2 Responses to “Cum ești linșat mediatic în România”

  1. Cât de liberă economic este România | A șaptea dimensiune says:

    iulie 10th, 2016 at 8:06

    […] Cum ești linșat mediatic în România […]

  2. ActiveWatch: Antena 3 își dezinformează cu bună știință publicul | A șaptea dimensiune says:

    octombrie 26th, 2016 at 20:37

    […] Cum ești linșat mediatic în România […]

Adauga un comentariu