Cum maresti viteza de lucru a sistemului de operare Windows 10

vineri, aprilie 28, 2017 16:50
Posted in category IT

Windows 10Dacă aveţi instalat Windows 10 şi acesta se mişcă ceva mai lent, sau de-a dreptul greoi, aplicaţi una sau mai multe dintre metodele expuse mai jos. Veţi mări viteza de lucru a calculatorului şi, implicit, veţi micşora timpii de aşteptare, destul de supărători uneori.

  • Pentru boot-area rapidă a PC-ului, aveţi nevoie ca acesta să pornească asemănător cu revenitul din starea de hibernare. Pentru a activa pornirea rapidă, trebuie să activaţi mai întâi hibernation mode. Pentru a face acest lucru, trebuie să selectaţi Command Prompt (click dreapta pe meniul Start sau apăsaţi Windows + X), apoi copiaţi şi inseraţi următoarea linie în linia de comandă: powercfg /hibernate on Reveniţi la Power User Menu (Windows + X), apoi mergeţi la Control Panel > System and Security > Power Options > Change settings şi activaţi Turn on fast startup, apoi click pe Save changes. În acest fel, pornirea rapidă este activată. Avertizare: când pornirea rapidă este activată, computerul nu se va opri în mod normal. Acest lucru poate duce la probleme de actualizare. Dacă doriţi să vă actualizaţi PC-ul sau trebuie să-l închideţi în întregime, dezactivaţi pornirea rapidă sau opriţi manual computerul din meniul Start.
  • Tot pentru o boot-are rapidă, trebuie alese programele care pornesc odată cu PC-ul. De regulă, este bine să fie cât mai puţine, dacă doriţi o boot-are rapidă. Pentru a alege aceste programe, trebuie să ajungem al Windows 10 Task Manager. Pentru aceasta, click dreapta pe Taskbar şi selectăm Task Manager sau Ctrl+Shift+Esc. Odată ajunşi, accesăm secţiunea Startup pentru a vedea programele pe care dorim să le dezactivăm (sau să le activăm). Regula de bază cu programele de pornire este simplă: dacă programul nu este folosit în fiecare zi, dezactivați-l; dacă programul nu este pentru o componentă hardware, cum ar fi o tastatură sau o imprimantă, dezactivați-l. Evident, puteţi opta şi pentru un soft care face acelaşi lucru, cum ar fi CCleaner. După ce l-aţi instalat, megeţi la Tools> Startup şi puteţi alege de acolo programele. Pentru optimizarea procesului de pornire a calculatorului, trebuie dezactivate aplicaţiile ce rulează în fundal. Puteţi face aceasta intrând în Privacy (Windows+I pentru a lansa aplicaţia Settings, iar de aici alegeţi Privacy), apoi Privacy > Background apps şi vedeţi ce aveţi pe acolo.
  • Optimizarea utilizării procesorului este o altă componenta importantă legată de viteza de lucru a computerului. Anumite procese sunt inutile şi trebuie eliminate pentru ca procesorul să lucreze la capacitate optima. Un astfel de proces este OneDrive. Dacă nu sunteţi un utilizator OneDrive, acest proces poate fi dezactivat. Pentru aceasta, Windows+R pentru a avea Run şi introduceţi gpedit.msc apoi Enter. Urmaţi apoi calea Computer Configuration > Administrative Templates > All Settings > Prevent the Usage of OneDrive for file storage > Enable. Un alt proces ce poate fi eliminat este Show me tips about Windows. Pentru aceasta, Start > Settings > Notifications & actions > Show me tips about Windows > Off.
  • Optimizarea folosirii memoriei RAM este un alt mijloc pentru a creşte viteza de lucru a sistemului de operare Windows 10. Puteţi optimiza folosirea RAM-ului scăzând visual quality of Windows. Pentru aceasta, Windows + X > Control Panel > System and Security > System > Advanced system settings > Advanced > Performance > Visual Effects. Aici selectaţi Adjust for best performance. Apoi puteţi ajusta memoria alocată în felul următor: Windows + X > Control Panel > System and Security > System > Advanced system settings > Advanced > Performance > Advanced > Programs > Change > Virtual Memory. Aici debifaţi Automatically manage paging file size for all drivers şi selectaţi Custom size unde introduceţi numărul, de MB, recomandat. Apoi click pe OK.
  • Pentru a explora fişierele este folosit, în mod prestabilit, Windows File Explorer. Puteţi mări viteza de explorare a fişierelor, folosind un soft specializat, cum ar fi Clover. Acesta are opţiuni pe care Windows File Explorer nu le are, plus că viteza de explorare este ceva mai bună.
  • Dezinstalaţi programele pe care nu le folosiţi sau care s-au instalat împreună cu altele. Dacă vedeți o bară de instrumente sau un program widget, dezinstalați-l imediat. Dacă nu știți ce face un program, căutați-l online pentru a confirma sau a exclude necesitatea acestuia. Pentru a dezinstala un program, Windows + X > Control Panel > Programs > Uninstall. Sau puteţi folosi softuri specializate, cum ar fi Revo Uninstaller, program ce are şi caracteristica Hunter Mode. Dacă aveți un pop-up enervant pe computer, activați Hunter Mode și faceți click pe pictograma. Revo Uninstaller va găsi programul și îl va dezinstala în câteva secunde. Nu minimalizaţi importanţa dezinstalării programelor inutile, deoarece acestea reprezintă o sursă potențială de malware.
  • Cum accelerăm oprirea calculatorului? Pentru a opri mai repede PC-ul, puteţi crea o comandă rapidă pentru oprirea computerului. Aceste comenzi rapide nu permit doar accesul rapid la funcția de închidere, ci și hibernarea, repornirea și pornirea avansată. Dacă durează prea mult pentru a fi oprit computerul, faceți click dreapta pe Desktop și selectați New> Shortcut. Alegeți o acțiune din lista de mai jos, copiați și treceți comanda respectivă (cu excepția liniei de cratimă) în următorul prompt și denumiți comanda rapidă după acțiunea corespunzătoare.
    Shutdown – %windir%\System32\shutdown.exe /s /t 0
    Hibernate – %windir%\System32\shutdown.exe -h
    Restart – Shutdown -r -t 00
    Advanced Startup – %windir%\system32\shutdown.exe /r /o /f /t 00
    Pentru a accesa aceste comenzi mai rapid, se pot crea comenzi de la tastatura pentru a active aceste programe. Pentru aceasta, click dreapta pe fisierul comenzii respective, selectaţi Properties, apoi plasați cursorul în câmpul Shortcut key. După ce faceți clic pe intrare, atingeți o tastă de pe tastatură și Windows va crea o comandă CTRL + ALT + [tasta aleasa]. De exemplu, puteţi crea CTRL + ALT + H pentru Hibernate. Puteți, de asemenea, să ascundeți aceste programe pentru a nu dezordine desktop-ul: click dreapta pe Desktop, alegeți View și debifați Show desktop icons.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “Cum maresti viteza de lucru a sistemului de operare Windows 10”

  1. Este suficient antivirusul inclus in Windows 10? | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 19th, 2019 at 16:36

    […] Cum maresti viteza de lucru a sistemului de operare Windows 10 […]

Adauga un comentariu