De ce (încă) ne monitorizează UE pe domeniul Justiţiei (II)

joi, ianuarie 22, 2009 17:29
Posted in category Justitie

Cristian DanileţExtras dintr-un interviu acordat, în ianuarie 2008, unui redactor al “Academiei Caţavencu” de către Cristian Danileţ, un tânăr judacător din Cluj.

Rep.: De ce vă hărţuieşte CSM-ul?
C.D.: În 2005, am mers la şedinţele CSM. Uimit de nivelul scăzut al discuţiilor, am început să notez dialogurile şi să le pun pe site-ul SoJust (asociaţia reformistă din care fac parte) şi forumurile de magistraţi. Era prima comunicare către exteriorul CSM şi asta i-a deranjat. Apoi am luat public poziţii contra CSM cu privire la neregulile acestuia: au întocmit regulamente contra legilor, şi-au constituit o bază de date cu informaţii secrete despre magistraţii neetici, au pus oameni ilegal în comisiile de organizare a concursurilor. Ultima găselniţă a fost să trimită trei inspectori la Cluj să mă cerceteze dacă e adevărat ce a scris un jurnalist, cum că la un anumit seminar despre drepturile omului am discutat despre corupţia din sistemul juridic. Inspectorii mi-au spus din prima: “Dovediţi că nu aţi spus ce a scris ziaristul”. Am crezut că visez!
Rep.: Care-s preţurile pieţei din magistratură ?
C.D.: După comunicatele DNA, s-au derulat anchete pentru mită în cazul unor poliţişti, avocaţi, judecători, procurori, experţi, lichidatori. Valoarea folosului variază, în aceste cazuri, de la 20 de euro la spray-uri, viţei, mobilă şi autoturisme, depinde de nivelul anchetei şi miza cazului. E dureros, dar sunt astfel de situaţii. Iar magistraţii corecţi trebuie să realizeze că de tăcerea lor depind perpetuarea şi multiplicarea acestor cazuri. Fără reacţii immediate şi radicale, fără sancţiuni exemplare, nu vom putea lupta contra corupţiei din România, care este calificată drept endemică deja. Am văzut că e la modă dictonul “Reforma nu se face contra magistraţilor”. Greşit: reforma trebuie să se facă contra magistraţilor incorecţi, altfel, magistraţii corecţi şi populaţia va avea de suferit.
Rep.: Care-i preţul plătit dacă vorbeşti cu presa?
C.D.: Cine dă interviuri sau merge la emisiuni TV este ridiculizat şi acuzat fie că nu este reprezentativ, fie că are anumite interese. Zilele trecute, o colegă grefier a îndrăznit să dea un interviu unui cotidian central; imediat i s-a cerut o notă explicativă. (…) În alte state se vorbeşte de obligaţia judecătorului de a vorbi de neregulile din sistem. Judecătorul e prima persoană care ar trebui să reacţioneze la încălcările legii, începând cu cele din preajma lui. Mă întreb cum poate un om să aibă pretenţia că face dreptate în sala de judecată când îi sunt indiferente încălcările legii sau abuzurile la locul său de muncă.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

6 Responses to “De ce (încă) ne monitorizează UE pe domeniul Justiţiei (II)”

  1. Realitatea TV – o limbă pe fundul dictaturii comuniste (I) | A șaptea dimensiune says:

    decembrie 27th, 2014 at 20:30

    […] De ce (încă) ne monitorizează UE pe domeniul Justiţiei (II) […]

  2. Dormi liniştit, Realitatea TV manipulează pentru tine | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 12th, 2015 at 20:49

    […] De ce (încă) ne monitorizează UE pe domeniul Justiţiei (II) […]

  3. Trăim în ţara lui Sorin Roşca Stănescu şi asta se vede (la Realitatea TV) | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 13th, 2015 at 10:04

    […] De ce (încă) ne monitorizează UE pe domeniul Justiţiei (II) […]

  4. Presa mogulilor: azi B1TV | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 13th, 2015 at 10:06

    […] De ce (încă) ne monitorizează UE pe domeniul Justiţiei (II) […]

  5. Iată consecinţa unei justiţii de cacao | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 13th, 2015 at 10:31

    […] De ce (încă) ne monitorizează UE pe domeniul Justiţiei (II) […]

  6. Ce păţeşte un comisar de poliţie care ia şpagă? În ţările civilizate, ani grei de puşcărie, în lumea a treia, nimic | A șaptea dimensiune says:

    martie 6th, 2016 at 13:12

    […] De ce (încă) ne monitorizează UE pe domeniul Justiţiei (II) […]

Adauga un comentariu