De ce unii dau faliment şi alţii prosperă
duminică, aprilie 17, 2016 10:36Trăim într-o lume dinamică. Totul este în mișcare. În fiecare săptămână apare ceva nou. Poate chiar în fiecare zi. Iar în aceste condiții rezistă cei care se adaptează ușor și înțeleg mersul lucrurilor. Marele biolog, naturalist și geolog britanic Charles Darwin scria undeva că (citez aproximativ) “omul a devenit stăpânul naturii nu pentru că era cel mai puternic, ci pentru că s-a adaptat cel mai repede la schimbări”. Cu alte cuvinte, în mediul natural, dar și social, rezistă cel care se adaptează ușor unor situații date.
Toate aceste gânduri mi-au venit în momentul în care am citit un e-mail de la Bogdan Popescu, administratorul site-ului Academia de Antreprenori. Este unul din cei 5 oameni interesanți, la care m-am abonat pentru noutăți, și pe care-i citesc atunci când timpul mi-o permite. În mail-ul de care povesteam, sunt amintite câteva idei mari care au făcut din unii oameni bogații momentului, dar și câteva mari gafe ce au dus la dispariția unor brand-uri renumite. Recunosc, multe din acestea îmi erau străine, și tocmai de aceea sper că o să descoperiți și voi amănunte interesante despre ideile de afaceri care au schimbat lumea. Iată-le mai jos.
- Inainte de 1907, toate orasele dn lume erau pline de balegar. Majoritatea oamenilor circulau cu caleasca trasa de cai (sau cu ricsa trasa de oameni in Asia). Henry Ford a cauzat inchiderea multor afaceri. A avut incapatanarea sa produca in masa un automobil pe care sa si-l poata permite omul obisnuit si nimic n-a mai fost la fel de atunci. Caii au disparut din orase, calestile au devenit fara valoare, cei care adunau balegarul de pe strazi si-au inchis afacerile si multi oameni si-au pierdut slujbele. Dar oamenii au supravietuit si nivelul de trai a crescut.
- In anul 1870, 80% din populatia SUA lucra in ferme! Apoi au aparut tractoarele si celelalte utilaje si toata lumea a intrat in panica. O sa ne pierdem slujbele! O sa murim de foame! Nu stim sa facem altceva. Si-au pierdut slujbele, dar putini au murit de foame pentru ca si-au gasit locuri de munca in industrie. Astazi, sub 2% din oameni lucreaza in agricultura si nivelul de trai e intr-o continua crestere.
- Ai auzit de Kodak? Pe la sfarsitul anilor 1990, era jucatorul dominant in fotografie. Producea aparate foto, hartie pentru fotografii si filme pentru aparatele de fotografiat clasice. Avea zeci de mii de angajati si sedii in toata lumea. Vanzari de miliarde de dolari anual. La un moment dat cineva a batut la usa lor si a vrut sa le vanda o camera digitala care probabil la vremea aia avea vreo opt pixeli. Nu au inteles ce potential are si au si incercat s-o ingroape. Dupa mai putin de zece ani de la acea intamplare toata lumea are camere digitale si Kodak a dat faliment. A ajuns la zero!
Dar nu stiu din ce motiv, noi oamenii ne temem de schimbari. Vrem ca lucruruile sa ramana asa cum sunt, chiar daca nu merg bine. Dar nimic nu ramane asa. Evolutia e la fel de sigura ca moartea si taxele. Asa ca mai bine sa acceptam asta, sa incercam sa intelegem trend-urile si sa vedem cum putem sa ne pozitionam cat mai bine pentru a profita de ele.
Uite cateva lucruri la care lucreaza companii ca Google, Facebook, Apple sau Amazon, companii care au atat forta financiara cat si oameni geniali in propriile curti: roboti, inteligenta artificiala, imprimante 3D, digitizarea genomului uman. In viitorul mai apropiat sau mai indepartat multe meserii si afaceri vor disparea.
- Toti soferii, pentru ca masinile vor sti sa circule singure, vor respecta toate regulile de circulatie si vor comunica intre ele. Nu vor mai exista accidente de masini.
- O mare parte din medici de asemenea vor disparea. Ecograful iti va spune ce ai si iti va da si reteta. Un computer poate mai usor sa analizeze volume mari de date si sa iti spuna cu exactitate ce problema ai decat un doctor care iti da sa iei antibiotic indiferent care e problema ta de sanatate.
- Cauta pe Youtube filmulete cu imprimante 3D care construiesc cladiri. Mare parte din cei care lucreaza in constructii.
- Vor disparea si o mare parte din programatori. Inteligenta artificiala le va lua locul si va avea rezultate mult mai bune.
De fiecare data cand tehnologia evolueaza si multi oameni isi simt slujbele amenintate, se trage o linie in nisip: o linie intre castigatori si perdanti. Castigatorii imbratiseaza schimbarea. Perdantii ii rezista.
Citeste si articolele:
In SUA, albii au ajuns minoritari | A șaptea dimensiune says:
septembrie 19th, 2016 at 18:25
[…] De ce unii dau faliment si altii prospera […]