Despre Thomas Mann, unul din scriitorii mei preferaţi

marți, februarie 7, 2012 21:25
Posted in category Literatura

Thomas MannVechi devorator de Thomas Mann, mă întorc anual la vreunul din romanele sale. Nu mă sperie dimensiunea ‘Muntelui vrăjit’ şi nici multele sute de pagini ale ‘Doctorului Faustus’, la care am revenit anul trecut.

De ani de zile ocolesc însă micul său roman ‘Lotte la Weimar’. L-am reluat acum, cap-coadă, ca să nu vorbesc din amintiri. Pentru cei care nu ştiu cine e Lotte şi ce caută ea la Weimar, câteva precizări. Junele şi încă necunoscutul Goethe se îndrăgosteşte de o tânără măritată, Charlotte Kestner. O dragoste chinuitoare şi fără speranţe. Inspirat de ea scrie romanul ‘Suferinţele tânărului Werther’, al cărui protagonist, spre deosebire de el, se sinucide fiindcă Lotte nu răspunde nădejdilor sale amoroase.

Romanul are un succes nebun în epocă şi provoacă un val de sinucideri printre tinerii cititori care se recunosc în Werther. Era cartea de căpătâi a lui Napoleon, care nu se despărţea de ea nici în timpul campaniilor militare. Thomas Mann îşi imaginează o întâlnire târzie între Lotte şi cel care devenise titanul de la Weimar, dar în locul unui romanţ de epocă, din categoria fermecătoarelor cărţi ‘uşoare’ pe care le scria între marile sale romane, Mann ia în serios presupusa de el întâlnire şi recurge la artileria grea pentru a o pune în pagină.

Investigaţia psihologică de profunzime şi un jos la sentimentelor reînviate la bătrâneţe asupra cărora Thomas Mann, trecut şi el binişor de 60 de ani, insistă cu o inexplicabilă atenţie. Totul funcţionează perfect în ‘Lotte la Weimar’, dar cu o lentoare nesusţinută de armătura epică din marile sale romane şi care mi s-a părut şi acum plictisitoare.

Chiar dacă e vorba despre întâlnirea dintre Goethe şi marea sa iubire din tinereţe şi chiar dacă ştiu şi că Lotte e modelul personajului care a provocat o sinucidere literară şi nenumărate altele printre cititorii ‘Suferinţelor tânărului Werther’, micul roman al lui Thomas Mann e şi azi pentru mine o carte eşuată în perfecţiunea ei. Ce chestie, totuşi! Întâlnirea dintre Goethe şi Lotte pe care Thomas Mann o credea invenţia lui când şi-a scris romanul a avut loc şi de-adevăratelea. Thomasmannologii au demonstrat că romancierul habar n-avea de această întâlnire, pe care Goethe o consemnează pe scurt şi fără nici o tresărire în jurnalul său. (Cristian Teodorescu, ‘Academia Caţavencu’)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

4 Responses to “Despre Thomas Mann, unul din scriitorii mei preferaţi”

  1. Despre lumea lui Kafka | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 14th, 2015 at 21:05

    […] Despre Thomas Mann, unul din scriitorii mei preferaţi […]

  2. Cum făceau literatură agenţii sovietici | A șaptea dimensiune says:

    februarie 21st, 2015 at 9:37

    […] Despre Thomas Mann, unul din scriitorii mei preferaţi […]

  3. Şi Sadoveanu a făcut pactul cu diavolul roşu | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 25th, 2016 at 20:18

    […] Despre Thomas Mann, unul din scriitorii mei preferaţi […]

  4. Răzbunarea domnişoarei Christina | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 25th, 2016 at 20:46

    […] Despre Thomas Mann, unul din scriitorii mei preferaţi […]

Adauga un comentariu