Deutsche Welle: USL pune pe butuci economia românească

duminică, ianuarie 19, 2014 21:52

USLComentatorul german mai scoate în evidenţă criticile UE la adresa programului guvernului Ponta, „a insuficientei capacităţi administrative, a recursului frecvent la ordonanţe de urgenţă, a excesivei birocraţii, precum şi a proastelor condiţii cadru pentru întreprinderi, pentru cercetare şi dezvoltare”.

Eşecurile economico-politice ale USL şi ale guvernului Ponta erau luni, 16 decembrie, subiectul unei ample analize apărute în presa germană.

Karl-Peter Schwarz evidenţiază în paginile cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung noua prietenie la toartă româno-chineză şi laudele ditirambice adresate recent oaspetelui chinez Li Keqiang de omologul său român, premierul Ponta.

Aceste raporturi sino-române, scrie el, „n-au fost niciodată atât de strânse” de la cele întreţinute de Mao cu Ceauşescu. „Modelul capitalismului dirijat de stat al Chinei dă bine” într-o ţară care s-a obişnuit cu statul supraponderal, mai relevă ziaristul german, subliniind reorientarea de la vest la est a primului ministru.

Analiza sa înregistrează, între altele, eşecul privatizărilor şi mai ales al trecerii în proprietate privată a giganţilor Oltchim, CFR Marfă şi Poşta. Autorul semnalează că „majoritatea alegătorilor români trăiesc din bugetul de stat”, sunt „fie funcţionari publici, fie pensionari ori beneficiază de alte subvenţii”.

Încât nu e foarte uimitoare înfrângerea forţelor de centru-dreapta şi victoria USL în alegeri. Cum nu e de mirare nici faptul că acest triumf electoral s-a produs în ciuda încercării zadarnice, din vara anului 2012, de demitere a lui Traian Băsescu, în pofida încălcării constituţiei de către Ponta şi aliaţii săi şi a conflictului iscat de ei cu UE care, potrivit ziarului, au generat „cea mai grea criză de la prăbuşirea regimului comunist încoace”.

Comentatorul german mai scoate în evidenţă criticile UE la adresa programului guvernului Ponta, „a insuficientei capacităţi administrative, a recursului frecvent la ordonanţe de urgenţă, a excesivei birocraţii, precum şi a proastelor condiţii cadru pentru întreprinderi, pentru cercetare şi dezvoltare”.

Ziarul semnalează în context „protestul intens al Consiliului Investitorilor Străini” în legătură cu alarmantul curs în materie de impozite al guvernului Ponta, „care a hotărât sporirea taxelor fără să se consulte cu întreprinderile” şi cu ceea ce investitorii străini afirmă a fi „totala imprevizibilitate a sistemului fiscal românesc”. Aceasta i-ar determina pe investitori să-şi revizuiască intenţia de a-şi plasa capitalul în economia românească.

Documentatul articol oferă o serie de hărţi, grafice şi informaţii din care reiese, între altele, scăderea notabilă şi îngrijorătoare, din ultimii ani, a investiţiilor efectuate în România.

Ţara a beneficiat, în 2009, de o abundentă şi binefăcătoare ploaie de capitaluri străine. Potrivit informaţiilor furnizate de BERD şi reluate de ziarul din Frankfurt, s-au introdus atunci, în economia românească, în chip de investiţii directe, aproape 5 miliarde de dolari.

Criza a determinat scăderea acestei sume la puţin peste două miliarde şi jumătate în 2011, pentru ca anul acesta să nu mai fie decât 1,8 miliarde. Deloc de mirare că guvernului îi e foame de capital şi de ajutoare, fie ele şi din China.

Or, în 2011 începuseră să se facă simţite efectele benefice ale reformelor introduse, cu sprijinul lui Traian Băsescu, de guvernul Boc, reforme care, potrivit ziarului din Frankfurt, „au determinat ieşirea României din recesiunea profundă care s-a abătut asupra ei în 2008”.

Din constatările şi datele statistice publicate de Karl Peter Schwarz în paginile ziarului din Frankfurt se desprind, din unghiul meu, câteva chestiuni extrem de importante. Prima, că, din nefericire, România continuă să fie „una dintre cele mai sărace ţări din Europa”.

A doua, că, deşi USL a câştigat alegerile promiţând abandonarea austerităţii (austeritate care, nu trebuie uitat, a salvat economia românească), deficitul bugetar al ţării n-a crescut peste 2,5 la sută şi nici îndatorarea actuală a ţării nu e debordantă. Ceea ce înseamnă că, din fericire pentru economie, USL nu şi-a ţinut făgăduielile.

Pe de altă parte, în ciuda nivelului încă relativ suportabil al deficitului şi-al datoriei publice, punerea pe butuci a economiei nu mai pare decât o chestiune de timp, dacă puterea va continua să-i îngrozească pe investitori cu amendări ale Codului Penal anunţând trecerea de la statul de drept la un sistem de tip feudal.

Ziarul din Frankfurt reproduce o opinie similară, formulată într-un mod elegant. Ziarul îl citează pe Valeriu Stoica, a cărui firmă de avocatură reprezintă o serie întreagă de companii internaţionale. El consideră că „mare parte din problemele economiei româneşti” se datorează „unor cauze interne şi nu pot decât să sporească”. Investitori deplâng, potrivit lui „instabilitatea cadrului legislativ şi imprevizibilitatea deciziilor politice”.

Încât nu e surprinzător că mulţi investitori preferă să rămână în expectativă şi să nu-şi rişte fondurile, angajându-se în România. (Sursa: capital.ro)

Citeste si articolele:

Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

7 Responses to “Deutsche Welle: USL pune pe butuci economia românească”

 1. Avionul s-a prăbușit, guvernul se ține încă bine | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 27th, 2014 at 16:09

  […] Deutsche Welle: USL pune pe butuci economia românească […]

 2. USLamistul Cetin Ametcea, cel mai prost grăsan de pe Internet | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 27th, 2014 at 16:12

  […] Deutsche Welle: USL pune pe butuci economia românească […]

 3. Tun imobiliar al lui Ponta | A șaptea dimensiune says:

  decembrie 27th, 2014 at 16:28

  […] Deutsche Welle: USL pune pe butuci economia românească You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site. Tags: corupti, ponta, psd, usl […]

 4. Daciana, dragostea plagiatorului, are un gipan folosit în contrabanda cu combustibil | A șaptea dimensiune says:

  mai 13th, 2015 at 19:46

  […] Deutsche Welle: USL pune pe butuci economia românească […]

 5. La umbra PSDismului totul se ofilește și moare | A șaptea dimensiune says:

  mai 16th, 2015 at 16:04

  […] Deutsche Welle: USL pune pe butuci economia românească […]

 6. Mitomanul Ponta, tătucul infractorilor | A șaptea dimensiune says:

  mai 21st, 2015 at 18:40

  […] Deutsche Welle: USL pune pe butuci economia românească […]

 7. Iohannis + Ponta = love(le) | A șaptea dimensiune says:

  iulie 3rd, 2015 at 18:09

  […] Deutsche Welle: USL pune pe butuci economia românească […]

Adauga un comentariu