Dictatura e o piramidă

joi, octombrie 17, 2019 19:39
Posted in category Literatura

Ismail Kadare, PiramidaIsmail Kadare, Piramida

Din cauza unui interviu pe care l-am văzut la o televiziune franceză, acum câţiva ani, Ismail Kadare nu mi s-a părut foarte interesant. Înşira câteva platitudini despre libertate, conştiinţa scriitorului, misiunea sa şi altele de care sunt pline interviurile convenţionale. Mi se părea, atunci, un autor promovat din raţiuni umanitare, umflat cu pompa condescentenţei. Aşa că nu m-am grăbit să-l citesc, sunt pline librăriile de autori mai interesanţi, mi-am spus.

De sărbători mi-am luat inima în dinţi şi, la insistenţele unui foarte bun prieten, am citit Piramida, o carte care mi-a spulberat prejudecăţile despre Kadare. Am descoperit un foarte bun constructor de parabole, un scriitor adevărat.

Subiectul cărţii este simpatic: pe vremea lui Keops, sfătuitorii lui ajung la concluzia că bunăstarea supuşilor poate slăbi autoritatea sistemului, aşa că îl sfătuiesc pe faraon să sleiască puterile poporului construind o piramidă uriaşă.

Noua preocupare paranoică atrage după sine tot felul de distorsiuni, anihilări de comploturi imaginare şi de sabotaje nedemonstrate, dar pedepsite.

Parabola regimului totalitar cunoaşte, apoi, o schimbare de perspectivă istorică, se trece prin piramida de capete a lui Timur ce şchiop pentru a se ajunge la piramida ridicată, în centrul Tiranei, în cinstea lui Enver Hodja, un dictator de primă mână, a cărui faimă a fost dezavantajată de dimensiunile mici ale Albaniei.

Partea consistentă, cea dedicată egiptenilor, m-a dus cu gândul la Iosif şi fraţii săi, a lui Thomas Mann, cel care, prin această capodoperă, pot spune, la lansat standardele de apropiere faţă de Egiptul antic. “Contaminarea” cu lumea lui Mann nu mi s-a părut, însă, stridentă şi nici deservind lectura.

Kadare lasă de înţeles că, în orice epocă istorică, în orice zonă geografică, deşi dictatorii sunt diferiţi, dictaturile, însă, sunt la fel. (Ioan T. Morar, “Academia Caţavencu”, nr. 631/2004)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “Dictatura e o piramidă”

  1. Fii prost şi ia cartea asta! | A șaptea dimensiune says:

    decembrie 15th, 2019 at 15:18

    […] Dictatura e o piramidă […]

Adauga un comentariu