Dosarele de la CNSAS ar trebui introduse în biblioteci

luni, ianuarie 25, 2010 17:08

ComunismDosarele de Securitate de la CNSAS ale foştilor deţinuţi politici sunt o colecţie de drame, combinate cu o colecţie de texte umoristice şi un vast îndrumar de bună purtare. În dosare sunt rapoarte, redactate de gardieni, care le trădează acestora, în acelaşi timp, prostia şi cruzimea. Raport făcut de supraveghetorul Constantin Diaconu la penitenciarul Galaţi, pe 23 a X-a 1959: “Propun ca deţinutul Rădulescu Octavian să fie pedepsit cu 7 zile isolator. La controlu făcut acest deţinut a fost găsit desechipat şi vîrît sub pătură fără să fie dată stingerea şi nu se încadriază în program ordonat”. Alt raport, din 19 a XI-a 1962, penitenciarul Aiud: “Deţinutul Langa Tertulian a fost pedepsit cu 10 zile carceră, suspendarea pachetului pe timp de 6 luni, 7 zile izolare cu regim sever, pentru atitudine obraznică faţă de cadre, s-a uitat pe geam, a bătut în calorifer”. Învelitul cu o pătură şi uitatul pe geam erau fapte de o gravitate colosală şi pedepsele erau, după cum se vede, dintre cele mai dure.

Avem însă în dosarele CNSAS şi frumoase mostre de demnitate, culese de gardieni, de informatori. Nota informativă din 4 octombrie 1963, dată de agentul Darie Dumitru: “Deţinutul Coşoveanu Ion proferează insulte la adresa partidului comunist, acuzînd că toţi cei care s-au angajat să lucreze alături de comunişti sunt nişte laşi, nişte trădători, criminali şi oameni lipsiţi de cel mai elementar simţ patriotic. Declară că el nu se va schimba, vrea să moară cu conştiinţa împăcată că nu s-a vîndut, că guvernul ţării noastre execută ordinele URSS, că el a fost arestat şi anchetat la început de URSS, aici în ţară şi pe urmă de securitatea noastră care l-a maltratat în modul cel mai oribil, deoarece nu a vrut să recunoască o serie de declaraţii. Declară în nenumărate rînduri că el nu va lucra niciodată sub acest regim şi nici nu se va acomoda lui”.

Fără să vrea, turnătorii le-au făcut deţinuţilor precum Ion Coşoveanu un mare serviciu. Au imortalizat comportamentul lor demn. Nu se ştie dacă nu cumva şi turnătorilor le făcea plăcere să scrie astfel de lucruri. Poate că profitau şi ei de o delaţiune ca să poată scrie negru pe alb că URSS e monstruoasă, că e nasol comunismul şi comuniştii sunt nişte cretini.

Preluare din “Academia Caţavencu”, nr.41/2008 (autor Alexandru Căutiş).

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

4 Responses to “Dosarele de la CNSAS ar trebui introduse în biblioteci”

  1. Cum a distrus mafiotul George Becali intreprinderea „Electronica” Bucuresti | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 7th, 2016 at 15:36

    […] Dosarele de la CNSAS ar trebui introduse în biblioteci […]

  2. Memoria românilor ucişi de dictatura comunistă este terfelită zilnic | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 31st, 2016 at 19:53

    […] Dosarele de la CNSAS ar trebui introduse în biblioteci […]

  3. Naţional-comunismul şi spălarea creierelor în România | A șaptea dimensiune says:

    februarie 1st, 2016 at 17:39

    […] Dosarele de la CNSAS ar trebui introduse în biblioteci […]

  4. Mocanu says:

    iunie 26th, 2019 at 16:11

    Bună ziua acum am descoperit acest site care mă bucură foarte mult aceste articole unele prezentate ca un pamflet , doresc să văd un articol despre Dosarele Sipa , acolo sunt metehnele multor personaje din care putem afla picanterii extrem de frumoase , santaje, afaceri , conturi offshore, etc .
    As dori să aflăm cine a avut acces la Dosarele Sipa asa vom afla cine pe cine controlează.

Adauga un comentariu