Ferestre mansarda şi scrierile lui Mircea Eliade

joi, august 30, 2018 9:10
Posted in category Diverse

Ferestre mansardaMircea Eliade citea, în tinereţe, în mansardă. Acea mansardă era numai a lui, iar lumina îi crea probleme, Eliade având deja dioptriile ochelarilor în creştere galopantă. E adevărat, pe atunci – vorbim de perioada interbelică – nu găseai ferestre pentru mansarda premium, cum avem noi astăzi, ferestre care îţi pot asigura lumina necesară unei lecturi care să-ţi obosească mai puţin ochii. Dar Eliade, viitorul mare istoric al religiilor şi autorul unor texte literare de reală valoare, personalitatea reprezentativă a culturii române dintre cele două războaie mondiale, şi după, nu a renunţat la lectură, cititul asigurându-i doza zilnică de hrană spirituală, atât de necesară viitorului membru de onoare al atâtor şi atâtor academii din întreaga lume.

De altfel, “mansarada” în care-şi ţinea toate cărţile şi toate jurnalele, plus alte obiecte necesare elevului de liceu Mircea Eliade, este o prezenţă constantă în memoriile sale, referirile la acel loc, acel spaţiu de lectură, acea oază în care noţiunea timpului aproape că dispărea, apărând foarte des în însemnările sale zilnice. După cum probabil realizaţi, pe atunci nu exista Facebook-ul, în care să ne facem un cont şi să ţinem pe el un fel de jurnal zilnic, sau măcar periodic, în care să notăm cam tot ce ne frământă. Astăzi este o altă lume în care Facebook-ul ne însoţeşte, iar acolo găsim inclusiv informaţii despre ferestre mansarda.

Deşi nu avea ferestrele moderne de astăzi, mansarda lui Mircea Eliade avea ferestre, totuşi. Povesteşte scriitorul că, atunci când deschidea aceste ferestre, riscă să-i ia vântul colecţiile de ziare şi reviste, pe care le păstra între pat şi masa de lucru, pe o măsuţă. Ca să evite neplăcerile pricinuite de curenţii de aer, Eliade punea pe aceste colecţii piesele altor colecţii, de data asta geologice, şi anume bucăţi de granit sau fragmente de stalactite. Fiind un pasionat colecţionar, Mircea Eliade avea şi o colecţie de plante, plus una de insecte, fiind foarte atras de ceea ce numim astăzi biologie. De altfel jurnalele şi memoriile sale sunt pline de denumiri în latină ale unor plante şi insecte, deloc puţine.

Tot în acea mansardă, unde vara era foarte cald, viitorul istoric al religiilor a dus o adevărată bătălie cu orele de somn, încercând să fure din somnul nopţilor minute sau chiar ore, adăugate timpului de lectură. Şi a luat-o progresiv, câte un minut pe noapte, pentru a spori numărul paginilor citite. Bătălia nu a fost deloc simplă, oboseala, mai ales a ochilor, fiind un impediment major. În anumite nopţi avea insomnii cumplite, dar asta nu l-a descurajat, flacăra cunoaşterii care-l mistuia fiind mult mai puternică decât neplăcerile cotidiene. Citindu-i “Jurnalul” realizezi voinţa colosală a acestui titan al culturii române de a smulge timpului fizic, pe care-l avem cu toţii în această viaţă, un număr cât mai mare de beneficii din sfera cunoaşterii. Şi nu este puţin lucru să-ţi dăruieşti orele şi minutele existenţei tale pentru a stoarce ultima picătură de energie pusă în slujba descifrării tainelor universului, a ceea ce ne înconjoară. Şi toate acestea într-o mansardă micuţă, dar suficientă pentru o minte strălucită şi un spirit pe măsură.

Revenind în prezent, noi, muritorii obişnuiţi, putem avea alte ferestre mansarda, la nivelul anului 2018, dacă folosim următoarele date de contact.

Deposib expert, magazin online, Sibiu – România
Telefon: 0744 665 605
E-mail: deposib.expert@yahoo.com

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu