Feţe KGBisericesti

marți, iulie 25, 2017 8:42

Ierarhi ortodocsi participand la lucrarile congresului Partidul Comunist Roman (ateu)Victor Sheymov (numele său este “americanizat”) era până în 1980 ofiţer superior în KGB. În 1980 a fugit la americani împreună cu soţia şi fiica şi zece ani ruşii au crezut că e mort. Sau s-au prefăcut a crede asta. Prin 1990, Victor al nostru a publicat o carte (Victor Sheymov, Turnul secretelor, Editura Univers, 1998), în care îşi povesteşte la persoana a treia aventurile. Ele nu sunt prea grozave fiindcă, chiar el o spune, serviciile secrete n-au nimic spectaculos, iar activitatea lor este adeseori “grav deformată” prin filme şi cărţi.

Nu ne-ar fi interesat cartea dacă ea n-ar fi dezvăluit, pe alocuri, ceea ce am păţit şi noi cu Securitatea noastră. Vicesecretarul de partid (comunist, evident – n.m.) în Direcţia generală nr. 8, Direcţia A, Şeimov răspundea de “securitatea comunicaţiilor KGB în străinătate”, dar nu numai atât. Trebuia să “organizeze” şedinţe de partid în care nimeni nu mai credea, dar – aici doream să ajungem – să recruteze în fiecare an câţiva ofiţeri tineri pentru a da examen la Facultatea de Teologie.

El scrie: “Raportul despre biserică era rezultatul infiltrării agenţilor KGB în Biserica Ortodoxă Sovietică (sic!). Operaţiunea începuse cu ani în urmă, când KGB-ul recrutase agenţi şi informatori din rândul feţelor bisericeşti. Programul cunoscuse o dezvoltare atât de armonioasă, încât la un moment dat ajunseseră să existe ofiţeri KGB cu normă întreagă, plasaţi în funcţii de răspundere în sânul Bisericii …”

În rest, cartea povesteşte ceea ce toţi românii ştiu deja: cum, de exemplu, adevăraţii KGB-işti erau sătui de imensul număr al informatorilor, benevoli sau nu. N-om fi noi chiar ruşi, dar – după numărul celor care ne-au turnat – poate că am devenit şi nu ştim. (“Academia Caţavencu”, nr. 355/1998)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “Feţe KGBisericesti”

  1. Decalogul pupatorului de moaste | A șaptea dimensiune says:

    mai 5th, 2019 at 11:55

    […] Fete KGBisericesti […]

Adauga un comentariu