Încă un pas spre a cunoaşte, şi a ajunge, pe planeta Marte

luni, iulie 20, 2020 10:47

Lansare HopeEmiratele Arabe Unite a lansat cu succes prima navă spațială cu destinaţia planeta Marte

În ziua de 19 iulie 2020, prima misiune interplanetară a Emiratelor Arabe Unite a decolat cu succes din sudul Japoniei, trimițând o sondă de dimensiunile unui automobil spre planeta Marte. Lansarea marchează începutul celui mai ambițios proiect spațial al țării, care vizează studierea vremii de pe Marte, pe parcursul unui an.

Nava spațială, numită Hope, a decolat deasupra unei rachete japoneze H-IIA de la Centrul Spațial Tanegashima din Japonia, la 6:58 AM. Sonda va petrece următoarele șapte luni călătorind prin spațiu, corectându-și periodic cursul. Apoi, în februarie 2021, va încerca să se pună pe o orbită alungită în jurul planetei Marte, unde va analiza atmosfera și climatul pe parcursul fiecărei zile marțiene.

Pentru Emiratele Arabe Unite, momentul acestei lansări a fost unul aproape forţat. Guvernul Emiratelor Arabe Unite a conceput acest proiect în 2014 pentru a motiva tinerii din Emirate și ca un mod îndrăzneț de a sărbători a 50-a aniversare a fondării națiunii în decembrie 2021. Pentru a se asigura că Hope este pe orbită de aniversare, echipa din spatele construcţiei navei spațiale a trebuit să finalizeze în această vară proiectul, pentru a lansa nava spaţială în timpul unei ferestre mici temporale, când Pământul și Marte se apropie cel mai mult în timpul orbitării lor în jurul Soarelui. Această aliniere planetară se întâmplă o dată la 26 de luni, așa că echipa care s-a ocupat de proiect a trebuit să lanseze nava spaţială în acest an pentru a îndeplini termenul limită 2021.

Până acum, lansarea pare să fi fost una lină. La câteva minute după ce nava spațială a fost dislocată de pe rachetă, inginerii s-au temut că vehiculul nu a deschis unul dintre cele două panouri solare ale sale. Dar Emiratele Unite au confirmat în cele din urmă că ambele panouri au fost dislocate. Echipa responsabilă de misiune a menționat că a comunicat cu nava spațială și că Hope părea să fie într-o formă bună. Inginerii vor continua să analizeze datele care provin de la nava spațială și să ofere actualizări despre starea de sănătate a Speranței în următoarele ore.

A ajunge la acest punct s-a dovedit a fi o adevărată provocare pentru Emiratele Arabe Unite, care avea experiență doar la lansarea sateliților de observare a Pământului. Inginerii și oamenii de știință au avut la dispoziție doar șase ani pentru a pregăti sonda pentru lansare în acest an, iar guvernul lor i-a însărcinat să construiască nava spațială în sine – nu să o cumpere – în cadrul unui buget stabilit de 200 de milioane de dolari pentru dezvoltare și lansare.

Lansarea de astăzi este un mare câștig pentru Emiratele Arabe Unite cu nou model pentru dezvoltarea navelor spațiale – dar mai rămâne un drum lung până când misiunea de pe Marte va fi declarată un succes. În aproximativ o lună, inginerii vor face prima manevră pentru a corecta calea lui Hope pe Marte.

Iar cel mai mare test dintre toate va veni în februarie 2021, când Hope trebuie să se insereze pe orbita din jurul Marte. Manevra este menită să încetinească nava spațială de la aproximativ 75.000 mile pe oră (121.000 km pe oră) la aproximativ 11.000 mile pe oră (18.000 km pe oră). Nava spațială va trebui să facă asta singură, fără a fi dirijată de pe Pământ. În acel moment, va fi nevoie de prea mult timp pentru a obține un semnal către Marte la timp pentru a face corecții, astfel încât manevra trebuie să fie complet autonomă.

Dacă totul merge bine, lansarea Emiratelor Arabe Unite ar trebui să fie prima dintre cele trei misiuni pe Marte care se lansează în luna iulie 2020. Urmează China, care speră să lanseze pe o orbită din jurul planetei Marte un lander, plus un rover, în jurul datei de 23 iulie. După aceea, NASA, care lansează rover-ul Perseverance, conceput pentru a căuta semne ale vieții pe Marte și a colecta probe care vor fi înapoiate pe Pământ în următorul deceniu, pentru studiu. Toate aceste echipe responsabile de lansări se pregătesc să lanseze în timp ce planetele sunt aliniate, Terra şi Marte fiind la cele mai apropiate distanţe.

Citeşte şi articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu