Informaţii inedite din istoria mobilierului

luni, iulie 27, 2015 9:57
Posted in category Diverse

Casa, gradina, Caruntu Elena, TataraseniIstoria mobilei, a mobilierului, oferă informații inedite pentru noi, cei de azi, obișnuiți mai puțin cu rigorile unei anumite perioade istorice. Iată, mai jos, câteva astfel de informații.

În Anglia, înainte de 1500, in perioada gotica, prelucrarea lemnului era supervizata de biserica. Din aceasta cauza, majoritatea ornamentelor pe mobila gotica au acelasi stil ca ornamentele pe piatra din bisericile si cladirile gotice.

In aceasta Perioada Renașterii a aparut, practic, in Europa prima forma de industrie a mobilei, pentru ca arta mobilierului nu mai era destinata doar preotilor, bisericii, ci si persoanelor laice. Era prima data cand arhitectura influenta forma pieselor de mobila, acestea capatand un caracter artistic pronuntat. Era foarte apreciata folosirea soclurilor masive de mobila si a picioarelor scurte, imbogatirea cu decoratiuni si profile in relief a pieselor grele. Din Italia, pana in Franta, Anglia, Spania, Germania si Tarile de Jos, arta mobilei suferea insa si variate influente dintr-un spatiu in altul. Chiar daca mesterii se inspirau unii de la altii se inregistra totusi o unitate generala a structurilor masive, cu elemente decorative bogate.

In Grecia antica chiar si in casele bogatilor mobilierul era foarte limitat, ei stocau lucrurile in lazi de lemn sau le atarnau de niste cuie infipte in perete. In aceste case bogate aveau de asemenea un soi de vitrina in care isi expuneau tacamurile scumpe. Oamenii se odihneau pe canapele care erau folosite si drept paturi, canapelele fiind pe vremea aceea niste rame din lemn cu chingi de franghii şi rogojini sau covoare stabilite pe partea de sus.

In Egiptul antic oamenii bogati locuiau in case mari confortabile, cu multe camere, zidurile erau vopsite si podelele erau facute din dale de piatra viu colorate. In interiorul caselor egiptenii aveau mobilier din lemn, cum ar fi: paturi, scaune, mese si lazi pentru depozitare. Cu toate acestea pe post de perna ei foloseau niste bucati din lemn. Oamenii obisnuiti traiau in case simple din pamant. Pentru ei mobilierul era foarte limitat ei folosind pieptul de stuf sau cuiere din lemn pe pereti pentru a stoca lucruri.

În Roma antică cei bogati se bucurau de lux, aveau casele impodobite cu mozaicuri, aveau sticla in geamuri si un sistenm de incalzire centrala numit hypocaust. Romanii instariti aveau de asemenea si casele impodobite cu picturi murale. Ei aveau mobilier fin pentru vremea aceea, sculptat si capitonat. Pentru iluminare se foloseau lampi cu petrol.

Retroboutique.ro, dacă suntem interesați de mobilier clasic

Mai precis, putem comanda online comode clasice (https://www.retroboutique.ro/mobila/mobila-living/comode/) și/sau noptiere (https://www.retroboutique.ro/mobila/mobila-dormitor/). Într-o lume dominată de platitudine, mobilierul clasic poate reprezenta o oază de refugiu, spațiul nostru de relaxare.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu