Istoria contabilităţii

joi, decembrie 27, 2018 11:30
Posted in category Diverse

Document contabilPână să se ajungă la contabilitatea de astăzi, când un simplu si eficient program de facturare te poate ajuta să faci cam totul, adică:

  • emitere facturi, inclusiv facturi proforme;
  • personalizarea facturii cu logo-ul firmei dumneavoastră;
  • emitere avize şi chitanţe, inclusiv chitanţe manuale;
  • emitere chitanţe generate automat pe baza unei facturi;
  • emitere facturi generate automat din factura proformă sau facturi generate automat pe baza avizului/avizelor de însoţire a mărfii;
  • emitere facturi în alte monede;
  • posibilitatea modificării unui document greşit sau posibilitatea anulării unui document greşit;
  • preluarea automată a cursului BNR;
  • emitere rapoarte venituri, rapoarte clienţi, rapoarte încasări, rapoarte facturi anulate;
  • emitere situaţie partener detaliată;
  • emitere nomenclator clienţi, produse;
  • opţiune introducere preţuri cu TVA/fără TVA;
  • opţiune export documente în format PDF, Word;
  • suport case de marcat DATECS

ei bine, până să ajungem aici a fost o evoluţie de câteva mii de ani.

Cu 3000 de ani î.e.n., sau î.Ch., sau înaintea anului zero, dacă preferaţi alte variante, apărea scrisul la sumerieni. Odată cu apariţia scrisului, au apărut şi primele contracte, marcate de un scrib pe o placă de argilă umedă, unde, cu o vergea ascuţită din lemn, erau trecute obligaţiile părţilor şi obiectele comercializate, părţi care semnau apoi, tot cu acea vergea ascuţită, atestând astfel corectitudinea datelor înscrise.

Odată cu apariţia papirusului, apar şi primele forme de control în domeniul contabilităţii. Exista, totuşi, un abstacol major în calea unui control eficient: lipsa unei unităţi de măsură comune. Evident, pe atunci, fiecare trecea cantitatea în tot soiul de unităţi de măsură, aşa încât era greu de comparat şi de apreciat corectitudinea unor astfel de evidenţe contabile.

În anul 600 î.Ch., grecii introduc o monedă de schimb în comerţul acelei perioade, ceea ce va dinamiza activitatea financiar-bancară, aceasta fiind o contribuţie majoră la dezvoltarea contabilităţii.

Totuşi, contabilitatea a fost, şi este, dependentă de dezvoltarea economică a societăţii. Şi a mai fost dependentă de evoluţia matematicii, mai precis de dezvoltarea şi evoluţia sistemului numeric. Fără apariţia sistemului zecimal, cum îl numim astăzi, contabilitatea ar fi rămas la stadiul de papirus.

Până în jurul anului 1000, sistemul numeric utilizat în Europa era cel roman, greoi şi ineficient, dar util în lipsa unei alternative. Însă, odată cu pătrunderea în Europa a sistemului arab de scriere a numerelor, utilizând cifrele 0; 1; …;9, numite şi cifre arabe, s-a creat un mediu prielnic de dezvoltare a contabilităţii. Papa Sylvestru al II-lea (999 – 1003) este cel care a impulsionat răspândirea în Europa a sistemului arab de scriere a numerelor.

Comerţul masiv practicat de republicile italiene duce inevitabil la dezvoltarea contabilităţii. Astfel apare contabilitatea în partidă dublă, în două veritabile centre ale comerţului european din acea vreme, Genova şi Veneţia. De altfel, cel mai vechi fragment de contabilitate datează din anul 1211 şi reprezintă registrele unei bănci comerciale italiene.

Ca multe alte inovaţii, contabilitatea a trebuit să parcurgă anii Evului Mediu întunecat, în care au existat tot felul de piedici în dezvoltarea acestei ştiinţe. Era invocat în acele vremuri, cu precădere, “secretul afacerilor”, tainele contabilităţii fiind considerate aproape sacre în acea perioadă.

Abia în anul 1494 contabilitatea face saltul spre statutul de ştinţă socială, atât de utilă în zilele noastre. Este meritul călugărului franciscan, cu contribuţii însemnate şi în domeniul matematicii, Luca Piciolo, cel care publică prima lucrare cu conţinut contabil. Tot el introduce termenul de “contabilitate”, al cărei obiect îl constituie “toate afacerile mari şi mărunte în ordinea în care au avut loc”. Adept al principiului “Unde nu este ordine, domneşte confuzia”, Luca Piciolo aduce domeniile creditului, finanţelor şi contabilităţii la un nivel superior, contribuind la răspândirea acestora în întreaga Europă.

Ca orice ştiinţă, contabilitatea a beneficiat şi ea de revoluţia informaţională din ultimele decenii, aşa încât astăzi se face contabilitate folosind softuri, adică acele programe care te scutesc de multe bătăi de cap. Un astfel de program de facturare este la îndemâna oricui, aşa încât, dacă sunteţi manager de firmă, mare, mică, mijlocie, nu rataţi această oportunitate.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu