Jaf la rege

vineri, august 30, 2019 10:58

Adrian NastaseVIP, o revistă mereu gata să-l pupe-n cur pe premier (este de vorba de Adrian Năstase, premierul din 2003 al României – n.m.), a avut inspirata idee de a-l găsi “omul anului”, doi ani la rând, pe acelaşi Adrian Năstase.

Evenimentul se cerea subliniat nu numai slugarnic, la gazetă, ci şi electoral, la televizor, să ştie toată ţara ce om de ispravă o conduce.

Într-o atmosferă de aplauze unanime, ca la un congres comunist de realegere, pe scena Operei Române a defilat cu acest prilej un cocktail pestriţ, compus din cântăreţi de muzică uşoară, miniştri, prim-miniştri, regi, sportivi, actori, Mihaela Rădulescu, membri PSD şi intelectuali.

Pentru ca parada să nu fie complet frivolă şi să nu prindă aerul uşuratic al zaiafetului de partid, gazdele au atras în capcană şi câteva nume grele ale show-bizului cultural. Teoretic, un Neagu Djuvara sau un Gheorghe Dinică, picaţi cu inocenţă credibilă în laptele preparat de VIP, ar fi fost de ajuns.

Numai că social-democratul Năstase a vrut şi rege la butonieră. După atâta populism rentabil, se cere şi niţică aristocraţie. Caviarul de stânga, acumalat la raidurile guvernării, vrea în compania şampaniei fine, cu etichetă autentică.

Regele Mihai il premiaza pe Adrian NastaseBanii şi vilele nu-s destul. Ce să faci cu atâtea miliarde fără puţin luciu boieresc? Cui să arăţi atâtea colecţii de tablouri? Lui Vanghelie? Hai să fim serioşi! Fără ceva patină, statutul de om făcut n-are decât valoare numerică. Fără complicitatea sângelui albastru, averile noi dau prost.

Aproape logic, prima generaţie de nobili PSD vrea puţin blazon. Iar liderul ei, prinţul de la Cornu, e pornit să deprindă atmosfera osului regesc direct de la sursă.

Aşa se face că măria-sa domnul Năstase a acceptat ca premiul să-i fie înmânat nu de un cap încoronat cu bască proletară, aşa cum cerea tradiţia electorală a partidului, ci, spre dezamăgirea manualelor de istorie, de singurul nostru rege veritabil.

Miercuri, 15 decembrie 2003, la Opera Română, Majestatea Sa Regele Mihai I al României şi-a scos de pe cap coroana virtuală şi legitimă şi, pentru o jumătate de ceas, cât a monologat Năstase, a înlocuit-o cu tichia de bufon.

Astfel, urmaşul lui Carol I al României şi nepotul regelui Ferdinand l-a servit politic, la o şuşă de doi bani, pe ginerele lui Angelo Miculescu, fostul ministru ceauşist al Agriculturii.

Plasat în corul lingăilor dimprejurul premierului, dar bine pus în evidenţă de maiestatea figurii lui regale, Sărmanul Nostru Rege – la vederea căruia au îngenuncheat şi au plâns mii de oameni – s-a depus pe sine însuşi la picioarele abilului Năstase. Un gest stupid şi fără noimă, egal cu cea mai cruntă pupătură-n bot.

Regele Mihai cu un general sovieticVederea acestei plecăciuni cu aparenţă de târg politic i-a făcut pe unii monarhişti să dea cu idealul de pământ, iar pe alţii să înjure de mamă. Dar cei mai mulţi şi-au făcut probabil cruce, au scuipat în sân şi-au continuat s-o binecuvinteze pe Majestatea Sa.

Dacă e clar că, în acest caz de lezmajestate, demnitatea unui lung şir de strămoşi a intrat în comă, nu e deloc lămurit care sunt cauzele bolii. Să fi vrut principesele o mai grabnică intrare în posesia domeniilor regale? Să fi fost deranjat prinţul Duda de ritmul cam lent al retrocedărilor de zestre şi să-l fi bătut la cap pe tata socru? Să se fi gândit însuşi Majestatea Sa la viitorul imobiliar al familiei, bine dependent de PSD? Cine ştie?

Pâna una-alta, viitorul familiei regale pare că a devenit o preocupare de partid utilă. Cu atât mai mult cu cât prin PSD apucăturile monarhice încep să dea bine. În ceea ce-i priveşte pe baronii locali, ei au adoptat deja monarhia, chiar în formele ei absolutiste, atunci când sug sângele judeţului şi pun presa cu botul pe labe. (“Academia Caţavencu”, nr. 629/2003)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu