Kir Bonaparte din Fanar

joi, septembrie 13, 2018 20:57
Posted in category Istorie

Nicolae MavrogheniPrimele semne ale căderii lui Nicolae Mavrogheni se vădesc în exageratele victorii pe care acesta le repurtează în Moldova. Furat de frumuseţea militară a momentului, domnul Munteniei uită complet de obişnuitele superstiţii şi îi face praf pe ruşi la Vaslui şi pe austrieci la Comăneşti, adăugând astfel o nouă perspectivă nefastă propriei cariere.

Auspiciile proaste n-au întârziat aşadar să se arate şi, în scurtă vreme, muscalii, ajutaţi de legea divină a compensării, îl înfrâng pe viteazul fanariot la Hotin, la Iaşi şi la Oceacov, localităţi pe care învingătorii le trec, cu acest prilej, prin foc, sabie şi prin tot cele trece prin cap.

Dar Nicolae Mavrogheni nu se lasă. El începe iar să ducă ulciorul de multe ori la apă şi-i bate pe nemţi la Gura Lotrului, la Rucăr, Bran, Câmpulung, Sărăcineşti, la Predeal, la Şuici şi la Cepari. Augurii s-au considerat însă profund jigniţi şi, în scurtă vreme, oastea cea mare a semilunei şi mica armată a lui Mavrogheni sunt făcute pilaf la Martineşti.

Dezastrul ia amploare şi austriecii ocupă Craiova, apoi Bucureştiul. Domnul se vede nevoit să galopeze spre Dunăre în zigzag, cu un întreg escadron de ulani pe urmele sale, din fericire proşti trăgători.

Scăpat din urmărire, nu stă pe gânduri: organizează contraofensiva de gherilă, trece fluviul pe la Giurgiu cu o mână de arnăuţi şi, la 8 iunie 1790, le scoate vienezilor războiul din cap. E ultima mare victorie a perioadei fanariote. Şi “mare” nu-I deloc mult spus, dacă e să ne gândim cât de mici au fost toate celelalte.

Deşi a mai participat la câteva bătălii, Nicolae Mavrogheni a fost împiedicat de viziri înguşti şi paşale mediocre să-şi etaleze impetuozitatea militară. Războiul s-a sfârşit prost pentru turci, dar, din păcate, cu mult mai rău pentru acest erou neverosimil, rătăcit, spre norocul nostru, într-un secol deosebit de plicticos. Dar despre ultimele clipe ale lui Nicolae Mavrogheni, domnul grec al Ţării Româneşti, în episodul următor. (“Academia Caţavencu”, nr. 533/2002)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

3 Responses to “Kir Bonaparte din Fanar”

  1. Al şaptelea element | A șaptea dimensiune says:

    septembrie 26th, 2018 at 16:00

    […] Kir Bonaparte din Fanar […]

  2. Momente de luciditate ale prinţului nebun | A șaptea dimensiune says:

    octombrie 2nd, 2018 at 18:30

    […] Kir Bonaparte din Fanar […]

  3. Sfârşitul Fanarului bucureştean | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 29th, 2019 at 15:17

    […] Kir Bonaparte din Fanar […]

Adauga un comentariu