Limba noastră-i o comoară

vineri, august 8, 2008 6:17
Posted in category Educatie, Locale, PeNaLii

Limba romanaProfilul intelectualului de colhoz

Pentru cine caută o explicaţie a întunericului moral şi intelectual în care se zbate satul românesc, prezent în ştirile cu omoruri, violuri etc., trebuie precizat că domnul Trandafir din literatură a fost înlocuit cu intelectualul de colhoz, adică acel individ fără nici un reper moral sau intelectual, care se confundă până la identificare cu gloata ignorantă şi bârfitoare. De exemplu, cam ce limbaj credeţi că foloseşte un intelectual care vrea respect la adresa persoanei pe care, din prea multă răutate, doreşte s-o sape temeinic? Păi, urmaţi linkul intelectual de colhoz (site-ul s-a inchis intre timp) şi veţi vedea la comentarii ce limbaj poate folosi un personaj care vrea respect. Adică dacă scrii “Purcica parvenita directoare n-a trimis nimica, nu o mai pupa atata in tartitza” la adresa profesoarei Azamfirei Daniela, directoare din acea perioadă a Şcolii cu cl. I-VIII Mileanca, Botoşani, înseamnă că nivelul tău moral se rezumă la injurii de ultim beţivan analfabet. Acelaşi personaj, care-şi face cruce atunci când trece pe lângă o biserică ortodoxă, mai are o deprindere ‘morală’: aruncatul cu noroi în persoanele care nu sunt de faţă. Adică pe din faţă le iei cu ‘săru’ mâna’ şi alte linguşiri, iar pe la spate le faci în toate felurile. Din CV-ul personajului mai fac parte lipsa totală de respect pentru opiniile altora, apologia comunismului, doar din troaca roşie a înfulecat tata, conjugarea verbului ‘a copia’ la modul ‘Copii trebuie să copie’ (‘să copieze’ stimabile, mai pune mâna pe dicţionar), înscrierea în PDL de dragul funcţiei, doar principiile sunt pentru fraieri, dar prezicerea morţii PDL-ului, doar PDL-ul e bun de supt, nu de curăţat de uscături. Cum se numeşte personajul? Nu contează, oricum nu merită amintit, dar ‘famiglia’ imorală şi ignorantă care-i asigură spatele va menţine România în colhozul întunericului şi imoralităţii.

Se stâlceşte limba română şi la case mai mari

Un site pe care intru aproape zilnic este https://dan-blog.ro/. Dincolo de calităţile sale incontestabile, respectivul site are şi câteva stâlciri de limbă română. În imaginea de mai jos, autorul postării (administratorul site-ului) foloseşte forma ‘creeaţi’, pe când corect este creaţi.
Greseli de limba romana
Într-un alt loc, în ceeaşi postare, apare formularea „Procesul de descărcare pe internet, durează …”. Nu am pretenţia că sunt specialist în limba română, dar, din ceea ce ştiu, între subiect şi predicat nu se pune virgulă.
Greseli de limba romana
Asta e, noi (adică ei) muncim, nu gândim!

În timp ce Crin Antonescu se pupă cu securistul Felix Voiculescu, liberalii au ajuns să uite şi limba română

Nu ştiu dacă realizaţi cine este deputatul liberal Adriana Săftoiu, dar în 10 martie 2011 exprima un adevăr clar, precum mintea lipsă a lui Crin (cel cretin): „PNL-ului îi va fi greu de acum înainte să mai susţină discursuri despre revoluţia bunului simţ” (legat de alianţa PNL-ului cu partidul securistului ‘Felix’ Voiculescu). Din păcate, aceeaşi Adriana Săftoiu comite o greşeală frecventă, într-un interviu acordat „Academiei Caţavencu” (nr.34/2009). La întrebarea ‘Aţi apăsat vreodată pe vreun trăgaci de pistol? Mai aveţi sentimente?’, Adriana Săftoiu răspunde ‘Am început în facultate şi de atunci continui.(…)’ Ceea ce nu ştie madam Săftoiu este că, la persoana I singular, în limba română, forma corectă este continuu, adică eu continuu, tu continui etc. Chiar dacă este o greşeală des întâlnită la tembelizor, domna Săftoiu nu are nici o scuză, în afara faptului că este într-un partid de care s-ar ruşina şi cel mai prăpădit liberal din perioada interbelică. Dacă-i spunea cineva marelui liberal Gh. I. Brătianu că urmaşii săi Cri(ti)ni se vor alia cu securiştii ce au ţinut România în colhozul rusesc, probabil s-ar fi lepădat de ideile liberale, mai ceva ca Antonescu Crin de revoluţia bunului simţ.

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

10 Responses to “Limba noastră-i o comoară”

  1. Domnului profesor, cu dragoste (de Mircea Cartarascu) | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 25th, 2015 at 18:31

    […] Limba noastra-i o comoara […]

  2. 13 sfaturi pentru viata | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 25th, 2015 at 18:43

    […] Limba noastra-i o comoara […]

  3. Cine moare ? | A șaptea dimensiune says:

    aprilie 25th, 2015 at 19:00

    […] Limba noastra-i o comoara […]

  4. Alegoria broscutelor | A șaptea dimensiune says:

    mai 6th, 2015 at 18:48

    […] Limba noastra-i o comoara […]

  5. Crucificarea limbii romane (III) | A șaptea dimensiune says:

    iulie 3rd, 2015 at 14:53

    […] Limba noastră-i o comoară […]

  6. Crucificarea limbii romane (II) | A șaptea dimensiune says:

    iulie 3rd, 2015 at 15:40

    […] Limba noastră-i o comoară […]

  7. Crucificarea limbii romane (I) | A șaptea dimensiune says:

    iulie 3rd, 2015 at 15:46

    […] Limba noastră-i o comoară […]

  8. Crucificarea limbii romane (IV) | A șaptea dimensiune says:

    iulie 23rd, 2015 at 15:34

    […] Limba noastră-i o comoară […]

  9. Limba noastra-i o comoara (II) | A șaptea dimensiune says:

    august 27th, 2018 at 8:49

    […] Citeste si Limba noastră-i o comoară (I) […]

  10. Crucificarea limbii romane (V) | A șaptea dimensiune says:

    ianuarie 10th, 2019 at 16:22

    […] Limba noastră-i o comoară […]

Adauga un comentariu