Lista securiştilor din Maramureş

duminică, ianuarie 12, 2020 18:29

SecuristiGazeta de Maramureş a publicat în ediţia din 1 februarie 2004 lista securiştilor din Maramureş, pe care o redăm mai jos, realizată de jurnaliştii Cătălin Vischi şi Teofil Ivanciuc. “Probabil aşa se va afla cine au fost băieţii cu ochi albaştri şi vor putea fi smulşi din secretomania demnă de vremurile stalinismului. Este timpul adevărului”, spun ei, şi au dreptate.

  • Bank – în 1953 era locotenent, şef Raion Securitate Tîrgu Lăpuş.
  • Bob Ioan – locotenent-colonel de Securitate în Serviciul I, informaţii interne (anti-disidenţi), între 1980-1985. Serviciul I monitoriza şi nemulţumirile minerilor din judeţ, informa pe primul secretar (al Partidului Comunist – n.m.) despre liderii acestora care erau în atenţia organelor de Securitate ca potrivnici orânduirii socialiste.
    Măsurile preventive luate de conducerea de partid (comunist – n.m.) a judeţului erau concretizate prin mutarea “turbulenţilor” în alte bazine miniere din ţară sub acoperirea intereselor de serviciu.
    Serviciul I s-a extins prin crearea a două compartimente: 1A (disidenţi români) şi 1B (minorităţile maghiară şi ucraineană). Ofiţerii serviciului supreavegheau problema “Eterul” (ascultători şi colportori de informaţii ai posturilor de radio străine), probleme culte-secte (erau vizaţi preoţii reformaţi, romano-catolici şi pastorii sectelor religioase) etc.
  • Bretfelean Valentin Constantin – fost ofiţer de Securitate. Până în septembrie 2001, cu gradul de maior, a condus secţia SRI Maramureş. Demis şi trimis în faţa Consiliului de Judecată al SRI pentru abateri grave de la regulamentele instituţiei. Până în prezent (era februarie 2004 – n.m.) nu s-a pronunţat vreo sancţiune împotriva sa.
  • Costin – locotenent-major de Securitate Baia Mare, atestat ca atare în 1958.
  • Farcaş Nicodim – fost ofiţer de Securitate, reciclat de SRI cu gradul de locotenent-colonel, subaltern al colonelului Moldovan Gheorghe în cadrul Secţiei SRI Maramureş. A fost semnalat că furniza PUNR (Partidul Unităţii Naţionale Române, formaţiune extremistă, plină de torţionari securişti şi comunişti criminali, între timp dispărută – n.m.) informaţii din interiorul serviciului.
  • Frindt Iuliu – în 1973 era maior în Inspectoratul Judeţean de Securitate Maramureş. Numele său apare într-o notă informativă din 30 august 1973 despre vizita profesorului universitar Bodiu Anatolie la Bucureşti.
  • Gherman Ioan – în 1973 era maior, şef serviciu III în Inspectoratul Judeţean de Securitate Maramureş. O notă de raport semnată de Gherman, datată 19 august 1973, consemna: “Cu aprobarea tov. Mr. Gherman Ioan – şeful serviciului, la 17.08.1973 am efectuat contactarea lui Bodiu Anatolie, care este lucrat prin dosar de urmărire informativă”.
  • Goran Gheorghe – colonel, şef al Securităţii Maramureş. În anul 1977 era maior în Direcţia Cercetări Penale. În perioada 1981-1985 a fost locţiitorul şefului Securităţii Maramureş, apoi în 1985 locotenent-colonelul Goran Gheorghe a fost numit şeful Securităţii Maramureş. Din 1989, a fost şeful Securităţii municipiului Bucureşti.
  • Hoblea Pavel – maior, şef al Serviciului III al Inspectoratului de Securitate Maramureş. În data de 20 martie 1985 semna o notă referitoare la convocarea de învăţământ profesional, unde toţi ofiţerii de contraspionaj au restudiat programul de măsuri în problema “Eterul”, prevederile programului fiind însuşite.
    În problema “Eterul”, judeţul Maramureş se confrunta cu un mare număr de persoane care ascultau şi dezbăteau ştirile postului de radio Europa Liberă.
    Hoblea a condus munca de contraspionaj din judeţ “cu rezultate bune pe linia recrutării de surse din rândul minorităţii ucrainiene, surse preluate de CIE (spionajul comunist românesc) şi trimise în misiuni în R.S.S. Ucraina (R.S.S. = Republica Sovietică Socialistă – n.m.).
  • Hotea Petru locotenent-major în Inspectoratul Judeţean de Securitate Maramureş. În 19 mai 1972 semna o notă informativă referitoare la activitatea profesională a lui Bodiu Anatolie.
  • Hrin Vasile – colonel în Inspectoratul de Securitate Maramureş, cumnat al vicepreşedintei (din 2004 – n.m.) Tribunalului Maramureş (Mariana Iancu), actualmente pensionar (cu pensie specială – n.m.), activ în reprimarea răzmeriţei de la Petrova din ianuarie 1989. Atunci localnicii au protestat deschis contra proiectului ceauşist de contopire a comunei lor cu învecinata Leordina.
    Conflictul a fost anchetat în prima fază de securistul Hrin, apoi de prim-secretarul judeţean (al Partidului Comunist Român (PCR) – n.m.), Vasile Bărbuleţ. Mişcarea a fost domolită pe parcursul a 24 de ore. Altă răzmeriţă spontană s-a înregistrat în comuna Vadu Izei, în anul 1988. Atunci, mobilul conflictului a fost dat de intenţia autorităţilor de cartelizare a pâinii, măsură care nu s-a mai realizat ulterior.
  • Ivan (?) – colonel, fost şef Serviciul I la Securitatea Sălaj. După Revoluţie a ajuns şeful SRI Maramureş pentru o scurtă perioadă.
  • Marian (?) – căpitan de Securitate la Baia Mare, unde a decedat la mijlocul deceniului 9 în urma unui suspect accident rutier.
  • Miclea Iosif Mircea – fost ofiţer de Securitate, în prezent (era 2004 – n.m.) locotenent-colonel, şeful secţiei SRI Maramureş.
  • Mira Victor – colonel. În prezent decedat. Şef Serviciul I la Securitatea Maramureş, între 1985-1987.
  • Moldovan Gheorghe – fost colonel de Securutate, recuperat de SRI. În prima jumătate a anilor’90, a fost numit şef al secţiei SRI Maramureş. Destituit pentru ascultarea ilegală a telefoanelor unor lideri locali ai UDMR, a pretins că ar fi executat operaţiunea din ordinul lui Virgil Măgureanu (director SRI în acea perioadă – n.m.), însă nu a prezentat nicio probă în acest sens. Condamnat, cu suspendarea executării pedepsei.
  • Mureşan – căpitan de Securitate la Baia Mare, în 1953.
  • Muscă Mihai – posibil ofiţer acoperit DSS (Direcţia Securităţii Statului), inspector al Departamentului Culte Maramureş, făcea legătura directă între judeţ şi Minsiterul Cultelor. Se ocupa cu “coordonarea” preoţilor şi făcea presiuni asupra acestora pentru a colabora cu Securitatea.
  • Pop Viorel – fost ofiţer de Securitate, reciclat în SRI cu gradul de locotenent-colonel. Subaltern al lui Gheorghe Moldovan în cadrul secţiei SRI Maramureş. A fost semnalat că furniza PUNR informaţii din interiorul serviciului. A avut o activitate profesională mediocră.
  • Şanta (?) – colonel de Securitate la Baia Mare, actualmente (era 2004 – n.m.) pensionar.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu