Lista securiştilor din România comunistă – litera S (I)

marți, octombrie 22, 2019 20:55
Posted in category Dictatura comunistă

SecuristiLista securiştilor din România comunistă – litera S

  • Săgeata Mircea – în 1953 era locotenent, şef Serviciul Inspecţii din centrala Securităţii.
  • Sălceanu Grigore – în 1969 era maior, ulterior locotenent-colonel, conform documentului din 11 iulie 1973, Inspectoratul de Securitate al judeţului Teleorman.
    La 20 septembrie 1969 semnează un proces-verbal de percheziţie a locuinţei lui Constantin Lungu.
    La 11 iulie 1973 este menţionat pe nota informativă primită de lt.-maj. Dinu Constantin de la informatorul “Petrescu”.
  • Sălcudeanu Pavel – în anii ’70 era colonel, şef Inspectoratul Judeţean de Securitate Mureş.
  • Săndulescu Anton – în 1965 era căpitan, Regiunea Ploieşti, raionul Teleajen.
    La 21 aprilie 1965 semnează o notă în care oferă informaţii despre Enăchescu Mircea.
  • Sârbu Ioan – în 1948 era căpitan, DRSP Ploieşti.
  • Sarchiz Jean – în 1960 era maior, şeful Biroului “C”, Direcţia Regională Constanţa.
    La 1 martie 1960 semnează o notă în care oferă secţiei raionale de Securitate Feteşti materialul deţinut în legătură cu Paul Goma.
  • Sariceleanu Ilie – căpitan, şef serviciu, Direcţia II Securitate, Contrasabotaj.
  • Sasu Vasile – maior, Direcţia XI Securitate.
  • Săvescu – în 1948 era plutonier-major, şef DRSP Iaşi.
  • Săvoiu Nicolae – în 1988 era locotenent-colonel, Inspectoratul Judeţean Dâmboviţa.
    La 19 octombrie 1988 semnează un raport informativ care conţine date obţinute de la un informator cu privire la diferite persoane, inclusiv Filip Iulius; Săvoiu Nicolae asigură că informatorul “este o sursă verificată pe toate mijloacele şi cu bun randament în muncă”.
  • Scarlat Ilie – în 1978 era căpitan, Inspectoratul de Securitate al Municipiului Bucureşti.
    La 13 ianuarie 1978 primeşte o notă informativă de la sursa “Popovici” în casa “Laborator”. Potrivit notei, “Dumitrescu Alexandru este luat în evidenţa dosarului de obiectiv pentru manifestări duşmănoase prezente”.
  • Scurtu – în 1952 era locotenent, Raionul de Securitate Tîrgu Mureş.
  • Senater Moise – în 1950 era maior, director adjunct Regionala de Securitate Bucureşti.
  • Sican D. C. – în 1956 era locotenent-colonel, şef serviciu, Direcţia Regională Bucureşti.
  • Sima Traian – în 1981 era locotenent-colonel, şeful Securităţii judeţului Bihor.
    La 12 iunie 1981 semnează o notă în care identifică persoanele din judeţul Bihor care sunt cercetate în problema “Eterul” (ascultau posturi de radio străine, în special “Europa Liberă” – n.m.)
  • Simion Traian – în anii ’80 era maior, Biroul Înscrisuri, secţia a II-a, Unitatea Specială “S” a DSS.
  • Simionescu Aurel – în 1989 era colonel, Direcţia de securitate şi gardă, şef Serviciul 9.
  • Simon Gheorghe – în 1972 era colonel, inspector-şef, Inspectoratul de Securitate al judeţului Hunedoara.
    La 17 mai 1972 semnează o notă în care oferă Inspectoratului de Securitate al judeţului Maramureş informaţii despre anumite persoane din judeţul Hunedoara.
  • Simon Gheorghe – în 1981 era colonel, şeful Inspectoratului Judeţean Hunedoara.
    La 30 iulie 1970 semnează o notă în care oferă informaţii despre o persoană care nu figurează în evidenţele Spitalului Unificat din Deva.
    La 15 iunie 1981 semnează o notă în care identifică persoanele din judeţul Hunedoara care sunt cercetate în problema “Eterul” (ascultau posturi de radio străine, în special “Europa Liberă” – n.m.)
  • Simonfi Gheorghe – în 1973 era maior, şef secţie, Direcţia IX.
    La 14 iulie 1973 semnează o notă care priveşte filajul obiectivului “Gom” (Paul Goma) efectuat în ziua de 12 iulie 1973 între orele 7:00 – 0:20.
    La 19 iulie 1973 semnează o altă notă care priveşte filajul obiectivului “Gom” (Paul Goma) efectuat în zilele de 14, 14 şi 15 iulie 1973.
  • Sîrbu Gheorghe – în 1977 era locotenent-colonel, UM 0672.
    La 28 martie 1977 semnează un proces-verbal de constatare a unor fapte premergătoare în care descrie acţiunea de filaj la care a fost supus Paul Goma în data de 28 martie 1977.
  • Sîrmaru Nedelcu – în 1981 era locotenent-colonel, şeful Serviciului III, Inspectoratul Judeţean Brăila.
    La 18 iunie 1981 semnează o notă în care identifică persoanele din judeţul Brăila care sunt cercetate în problema “Eterul”.
  • Sîrzea Octavian – în 1981 era maior, şeful Serviciului III, Inspectoratul Judeţean Constanţa.
    La 19 iunie 1981 semnează o notă în care identifică persoanele din judeţul Constanţa care sunt cercetate în problema “Eterul”.
  • Smarand Valentin – în 1973 era căpitan, Inspectoratul Judeţean Argeş, Secţia Câmpulung.
    La 25 ianuarie 1973 primeşte o notă informativă de la sursa “Ion Gheorghe” care oferă informaţii despre modul în care romanul Uşa al lui Paul Goma poate fi citit la un anticar din Bucureşti (realizaţi că securiştii criminali, aflaţi în slujba unui sistem criminal, regimul comunist, cenzurau inclusiv cărţile din anticariate, nu cumva, ferească Ceauşescu, să conţină elemente potrivnice doctrinei evreului Karl Marx sau criminalului Lenin – n.m.)
  • Smaranda Laurenţiu – în 1981 era maior, şeful Serviciului III, Inspectoratul Judeţean Sibiu.
    La 15 iunie 1981 semnează o notă în care identifică persoanele din judeţul Sibiu care sunt cercetate în problema “Eterul”.
  • Smărăndache C(onstantin) – în 1966 era locotenent-major, ulterior căpitan (conform documentului din 22 februarie 1968), Direcţia I, Serviciul 2 (conform documentului din 21 august 1967). În 1989 era colonel, Securitatea Municipiului Bucureşti.
    În perioada 1966-1968 primeşte mai multe note informative.
    La 18 noiembrie 1989 semnează un plan de măsuri în DUI “Banu” (Banyai Petru): “apreciem că se impune transformarea mapei de verificare în dosar de urmărire informativă”; printre altele, în plan se menţionează că “se va coopera cu serviciul independent de investigaţii, pentru obţinerea de informaţii din mediul de la domiciliu despre “Banu””.
    La 12 decembrie 1989 primeşte o notă informativă de la sursa “Şoiman”: “în discuţii (Banyai Petru) nu se sfieşte să-şi manifeste aprobarea şi satisfacţia pentru schimbările politice ce au cuprins ţările socialiste şi să se bucure de faptul că vechile conduceri au fost înlăturate”.
  • Sobolu I. – în 1986 era maior, Securitatea jud. Vâlcea, Compartimentul 0620.
    În decembrie 1986 semnează o notă de sarcini: “În situaţia în care va rezulta că-l vizitează pe … vom lua măsura studierii posibilităţilor de introducere a mijloacelor TO la atelier, pentru a stabili conţinutul discuţiilor”.
  • Sprîncenatu Constantin – în 1976 era general-maior, şef Inspectoratul Judeţean Dolj.
    La 18 octombrie 1976, într-o notă informativă, precizează măsurile de izolare a lui Vasile Gavrilescu şi intenţia de a-l interna într-un spital de boli nervoase (erai nebun dacă criticai comunismul, în opinia securiştilor criminali – n.m.); în notă se constată trecerea frauduloasă a frontierei în Iugoslavia de către Vasile Gavrilescu.
    Într-o altă notă precizează calitatea de informator a Aurorei Gavrilescu (soţia lui Vasile Gavrilescu), ea “aducându-şi … o contribuţie esenţială la prevenirea trimiterii unui manuscris cu conţinut duşmănos (al şoţului ei – n.m.) peste graniţă”; Aurora Gavrilescu “a sprijinit efectiv o perioadă îndelungată de timp organele noastre şi … datele furnizate de ea au fost materializate prin măsuri concrete asupra unor elemente duşmănoase regimului nostru”; în notă se cere sprijinirea Aurorei Gavrilescu pentru obţinerea unui loc de muncă mai bun.
  • Stamatoiu Aristotel – în 1972 era colonel, adjunct şef Direcţia III. În 1981 era general-maior, şeful Direcţiei III, ulterior secretar de stat conform documentului din 26 iulie 1984).
    La 21 iunie 1972 semnează o notă în care prezintă discuţia dintre ambasadorul RFG (Republica Federală Germania – n.m.) la Bucureşti, Erwin Wickert, şi o sursă a Securităţii, discuţie privitoare la Paul Goma.
    Nota din 6 decembrie 1981 a general-maiorului Emil Macri este adresată lui Aristotel Stamatoiu.
    La 26 iulie 1984 primeşte o notă cu informaţii referitoare la Dragu Henri Georges (Franţa).

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

2 Responses to “Lista securiştilor din România comunistă – litera S (I)”

  1. Lista securiştilor din România comunistă – litera S (II) | A șaptea dimensiune says:

    octombrie 28th, 2019 at 18:35

    […] Lista securiştilor din România comunistă – litera S (I) […]

  2. Lista securiştilor din România comunistă – litera V | A șaptea dimensiune says:

    decembrie 19th, 2019 at 8:29

    […] Lista securiştilor din România comunistă – litera S (I) […]

Adauga un comentariu