Marcel Iureş într-un film despre patriotismul american

vineri, noiembrie 2, 2018 16:10
Posted in category Educatie

Hart’s War - Războiul lui Tom HartHart’s War – Războiul lui Tom Hart (2002); regia: Gregory Hoblit; cu: Bruce Willis, Marcel Iureş, Colin Farrell etc.

Pentru locotenentul american Tom Hart, seara de sâmbătă, când am văzut filmul, a început destul de prost. Nici măcar n-a trecut bine distribuţia actorilor şi ofiţerul era deja capturat de către armata germană, undeva în prima linie a frontului.

A urmat un interogatoriu la pielea goală, iar câteva minute mai târziu, prin decembrie 1944, Tom Hart făcea cunoştinţă cu lagărul prizonierilor de război. Respectiv cu colonelul nazist Marcel Iureş – şeful taberei (fost Papă în acelaşi război, deşi într-un film diferit – “Amen”) şi cu colonelul american în detenţie Bruce Willis.

În continuare autorul ne prezintă în câteva cadre viaţa grea a prizonierilor dintr-un lagăr, cu micile dezavantaje aferente, întrucâtva familiare spectatorilor români care au prins perioada comunistă: frigul, foamea, lipsa energiei electrice şi termice, micul trafic cu ţigări şi haine, proiecţiile cinematografice propagandistice, execuţiile sumare şi, în plus, fabrica de muniţie a nemţilor, care funcţionează ostentativ la numai doi paşi de locul în care sunt ţinuţi prizonierii.

Ei bine, la toate aceste necazuri, să spunem, suportabile, se adaugă cam după vreo oră de film – să tot fi fost de-acum ianuarie 1945 – o problemă aparent imposibil de surmontat pentru americanii care încă nu inventaseră “political correctness”-ul: capturarea şi aducerea în lagăr a doi piloţi americani de culoare. Neagră.

Nu o să vă povestesc acum tot filmul care, de altfel, merită văzut, ci sar direct la finalul care scârţâie a patriotism ieftin. “Albii” şi “negrii”, la grămadă, trec peste orice prejudecată rasială şi se sacrifică pe rând pentru binele colectiv. Ca atare, un detaşament evadează, ba mai mult, aruncă în aer şi fabrica de muniţie germană, iar şeful lor, Bruce Willis, se întoarce – culmea sacrificiului – de bunăvoie în lagăr pentru a lua întreaga vină asupra sa. Este executat în cap de către Marcel Iureş şi moare pe loc, satisfăcând astfel efortul a milioane de spectatori din toată lumea, a căror răbdare fusese deja pusă la grea încercare de seria “Die Hard”. (“Academia Caţavencu”, nr. 544/2002)

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

Adauga un comentariu