Marcel Iureş, un mare actor

miercuri, noiembrie 23, 2011 20:52
Posted in category Educatie

Marcel IuresPrima dată l-am văzut la televizor pe Marcel Iureş, atunci când eram copil. Dintre puţinele imagini pe care mi le amintesc dintr-o anumită perioadă a copilăriei, este şi acea piesă de teatru în care Marcel Iureş interpreta rolul unui pianist cu degetele zdrobite de germani (acţiunea se petrecea în timpul războiului), dar care continua să cânte. Efectiv, pe Marcel Iureş nu puteai să-l uiţi. Avea atâta expresivitate în voce, în mişcări, în privire, încât imaginea acelui personaj te urmărea o lungă perioadă, chiar ani buni.

Dintre puţinele bucurii oferite de această ţară lumii, este şi prezenţa lui Marcel Iureş pe marile scene de teatru ale Terrei, în filme celebre, alături de actori la fel de celebri. Mulţumim pentru tot, Marcel Iureş. Fără tine, viaţa noastră în România lui Vanghelie sau Becali ar fi fost mult mai tristă. Tu ne-ai arătat cât de frumos se poate muri, dar mai ales cât de nobil se poate trăi. Iată şi o scurtă biografie a celui care i-a depăşit cu mult pe ‘titanii’ dictaturii comuniste şi are şanse mari să fie cel mai important actor român din toate timpurile. Informaţiile sunt preluate de pe site-ul https://www.cinemagia.ro/.

Absolvent al Institutului de Arta Teatrală şi Cinematografică din Bucuresti, promoţia 1978, Marcel Iureş a debutat pe scena teatrului Bulandra în piesa „Ferma”. Din 1978 până în 1981 a fost angajat al Teatrului Naţional Cluj, unde a jucat în piese precum „Afară în faţa uşii” şi „Perşii”. În paralel, Marcel a primit primul său rol de cinema, Franz Lizt, din filmul „Vis de ianuarie” (regia Nicolae Opriţescu). În anii ’80, Marcel a jucat atât la Bulandra cât şi la Odeon iar dintre rolurile din această perioadă amintim trei dintre cei mai importanţi eroi shakespearieni, Hamlet, Henric al IV-lea şi Richard al III-lea. În paralel, actorul şi-a continuat cariera cinematografică cu roluri în filmele „Artista, dolarii si ardelenii” şi „Să mori rănit din dragoste de viaţă” (r. Mircea Veroiu), „Domnişoara Aurica” şi „Cei care plătesc cu viaţa” (r. Şerban Marinescu), „Un bulgare de humă” (r. Nicolae Mărgineanu), „Balanţa” şi „O vară de neuitat” (r. Lucian Pintilie). Cariera internaţională a lui Marcel Iureş a început după turneul din 1994, susţinut în Marea Britanie cu spectacolul „Richard al III-lea”, în regia lui Mihai Măniuţiu. După un mic rol în „Interviu cu un vampir” (r. Neil Jordan), alături de Tom Cruise şi Brad Pitt, a urmat un rol episodic dar crucial pentru plotul filmului în „Misiune imposibilă” (r. Brian De Palma), tot cu Tom Cruise şi trei roluri principale, în „Pacificatorul” (r. Mimi Leder), cu Geroge Clooney şi Nicole Kidman, „Războiul lui Tom Hart” (r. Gregory Hoblit), cu Colin Farrell şi Bruce Willis şi „Layer Cake” (r. Matthew Vaughn), cu Daniel Craig. Dintre filmele sale cele mai recente amintim „Piraţii din Caraibe: La capătul lumii” (r. Gore Verbinski), „Tinereţe fără tinereţe” (r. Francis Ford Coppola) sau „Călătoria lui Gruber”.

Citeste si articolele:

Sigla A7
Dacă ţi-a plăcut articolul, ai ceva de completat sau ai ceva de reproşat (civilizat) la acest text, scrie un comentariu, ori pune un link pe site-ul (blogul) tău, în cazul în care vrei ca şi alţii să citească textul sau (obligatoriu) dacă ai copiat articolul parţial sau integral. După ce ai scris comentariul, acesta trebuie aprobat de administratorul site-ului, apoi va fi publicat.

One Response to “Marcel Iureş, un mare actor”

  1. Adina says:

    noiembrie 28th, 2011 at 12:28

    Unul din putinii actori romani care a reusit sa se afirme si in afara tarii. Foarte bun actorul. 

Adauga un comentariu