Mobilier bisericesc – sculptat manual

miercuri, martie 23, 2016 17:27
Posted in category Diverse

Casa, gradina, Caruntu Elena, TataraseniNu stiu daca cineva a observat vreodata mobilierul din interiorul unei biserici, sau daca v-ati intrebat vreodata de felul in care a fost realizat.

Tin sa va precizez faptul a de fiecare data cand intru intr-o biserica incerc sa observ fiecare detaliu in parte, fiecare piesa in parte cum a fost sculptata sau realizata.
De fiecare data sunt parca vrajita de mobilierul de cult si incerc sa ma gandesc la cei care l-au realizat, la cate ore de munca si cat timp au investit pentru a putea crea si pentru a realiza mobilierul bisericesc, oare de cat talent este nevoie sa poti realiza un astfel de mobilier?

Recunosc ca sunt fascinata de fiecare data cand intru intr-o biserica, deoarece mobilierul parca te face sa te simti intr-o alta lume, intr-o alta epoca, pe mine una ma face sa ma simt mai aproape de Dumnezeu.
In cele mai multe biserici sau manastiri tot mobilierul este sculptat manual, iar cel mai mic detaliu face diferenta.

Incepand de la strana credinciosi sculptata manual pe care parca mi-e frica sa ma asez sa nu o stric, imi pare rau de orele de munca depuse de cei care au creat o astfel de piesa de mobilier si pana la iconostas care dupa parerea mea este cel mai frumos obiect dintr-o biserica.

Recunosc ca de fiecare data sunt fascinata de tot ce este in interiorul bisericilor si parca o data ce pasesc inauntrul lor ma transpun intr-o alta lume, ceea ce dupa parerea mea este un lucru bun, deorece aici esti doar tu cu Dumnezeu iar biserica si mobilierul parca iti creaza un culoar de trecere, de apropiere cu Dumnezeu, te face sa te simti mai aprope ca sa ii poti vorbi.
Dupa parerea mea aceasta apropiere se datoreaza in primul rand celor care au creat mobilierul iar acesti oameni trebuie aplaudati si apreciati.

You can leave a response, or trackback from your own site.

Adauga un comentariu